Kepta jūros lydeka (hekas) keptuvėje su svogūnais ir morkomis
Kategorija: Žuvies ir jūrų gėrybių patiekalai
Šis patiekalas – tai paprastas, bet skanus ir sočius žuvies patiekalas, kuris derina traškią keptą jūros lydeką su švelniu svogūnų ir morkų garnyru, pagardintu pomidorų padažu. Šis receptas puikiai tinka tiek kasdieniam valgymui, tiek šventiniams patiekalams, kai norima pasimėgauti žuvimi su gardžiu ir maistingu garnyru.
Nauda sveikatai:
- Jūros lydeka – turtinga baltymais, vitaminais (ypač B grupės) ir omega-3 riebalų rūgštimis, kurios gerina širdies sveikatą ir stiprina smegenų funkcijas.
- Morkos – turtingos beta-karotenu, kuris padeda gerinti regėjimą ir stiprina imuninę sistemą.
- Svogūnai – turi antioksidantų ir priešuždegiminių savybių, gerina virškinimą ir turi antibakterinių savybių.
Ingredientai
- išdorotos jūros lydekos: 2
- kiaušiniai: 2
- druska: 1 arbatinio šaukštelio
- džiovintas raudonėlis: 0,5 arbatinio šaukštelio
- miltai: 1 stiklinės
- aliejus
- svogūnai: 2
- morkos: 1 didesnės
- druska
- pipirai
- pomidorų padažas: 4 valgomųjų šaukštų (arba pomidorų pasta)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia šakute "prieš plauką" nuskuskite žvynus, nupjaukite pelekus ir supjaustykite žuvis stambiais gabalais.
2. Viename dubenėlyje išplakite kiaušinius su druska ir džiovintu raudonėliu.
3. Tada į kitą dubenėlį suberkite miltus.
4. Kiekvieną žuvies gabalą pamirkykite miltuose, kiaušinių plakinyje ir dar kartą miltuose ir dėkite į ant didžiausios ugnies įkaitintą keptuvę su nemažai aliejaus. Aliejus turi būti smarkiai karštas. Kepkite nemažindami kaitros, vis apverčiant gabalus maždaug 15 minučių.
5. Išjunkite kaitrą, denkite dangtį ir palikite atvėsti.
6. Tada gaminkite garnyrą, į kitą keptuvę su šlakeliu pašildyto aliejaus berkite svogūnus supjaustytus žiedais ir stambiai sutarkuotas morkas. Troškinkite maždaug 10 minučių, vis pamaišydami, tada berkite po žiupsnį druskos ir pipirų.
7. Pagardinkite 4 šaukštais pomidorų padažo (arba pomidorų pastos). Aš naudoju kuo paprastesnį padažą, be jokių priedų. Patroškinę dar maždaug 5 minutes, žuvį sudėkite į lėkštę, viršų užklokite daržovėmis.
8. Galite patiekti kaip šaltą užkandį/patiekalą, su juoda duona ar be jos, pas mamą valgydavome su balta mišraine, žinoma. Skanaus!