Pikantiškas agrastų padažas prie mėsos
Kategorija: Padažų, užpilų, pagardų receptai

Šis pikantiškas agrastų padažas ne tik puikiai papildo mėsos patiekalus, bet ir turi daug naudingų medžiagų, kurios prisideda prie geros savijautos. Agrastai – unikali uoga, turinti daugybę sveikatai palankių savybių. Šiame recepte naudojami švieži raudonieji agrastai, kurie yra puikus vitaminų C ir K šaltinis. Vitaminas C padeda stiprinti imuninę sistemą, o vitaminas K yra svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai.
Be to, šis padažas papildytas prieskoniais, kurie ne tik suteikia nuostabų aromatą, bet ir turi naudingų savybių. Kuminas, kalendra ir imbieras padeda gerinti virškinimą, o čili pipirai skatina apetitą ir gali padėti palaikyti gerą medžiagų apykaitą. Cukrus ir actas suteikia balansą skonio profilį, tačiau naudojamas mažesnis cukraus kiekis, todėl padažas yra sveikesnis už daugelį kitų pramoninių padažų.
Nauda sveikatai:
- Vitaminas C: svarbus odos sveikatai, imunitetui ir antioksidacinei apsaugai.
- Vitaminas K: padeda palaikyti kaulų stiprumą ir kraujo krešėjimą.
- Prieskoniai: kuminas, kalendra, imbieras ir čili pipirai turi priešuždegiminių savybių, gerina virškinimą ir gali padėti kovoti su uždegimais organizme.
Ingredientai
- raudonieji agrastai: 500 gramų
- raudonieji svogūnai: 2 (vid. dydžio)
- česnakas: 1 skiltelės
- aliejus: 2 šaukštų
- vanduo: 2 šaukštų
- kumino sėklos: 1 arbatinio šaukštelio
- malta kalendra: 0,5 arbatinio šaukštelio
- imbiero milteliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
- citrinos sultys: 2 šaukštų
- raudonojo vyno actas: 2 šaukštų (tinka ir įrastas actas)
- cukrus: 200 gramų
- druska: 1 nubraukto arbatinio šaukštelio
- malti čili pipirai: žiupsnelio
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia agrastams nugnaibome kotelius ir nupešiojame "barzdeles".
2. Tada svogūnus ir česnaką smulkiai sukapojame.
3. Kumino sėklas pakaitiname bei sugrūdame trintuvėje.
4. Puode sumaišome aliejų su vandeniu ir užkaičiame.
5. Tuomet suberiame svogūnus, česnakus ir patroškiname maždaug 5 minutes.
6. Suberiame kumino sėklas, kalendrą bei imbierą.
7. Maišydami pakaitintame dar kelias minutes, kad prieskoniai atskleistų savo aromatus.
8. Suberiame agrastus, supilame citrinos sultis, actą ir cukrų.
9. Maišydami verdame ant nedidelės ugnies maždaug 10-15 minučių, kol agrastai suminkštėja ir ima bliukšti.
10. O tada, šiek tiek pravėsinus viską sutriname blenderiu ir pertriname pro sietelį, kad neliktų sėklyčių.
11. Pagardiname šiek tiek maltais čili.
12. Dar kiek pakaitinus galite išpilstyti į indelius ir saugoti šaldytuve ypatingoms progoms. Skanaus!
13. Patarimas: Internete radau patarimų, kad galima kepti skumbrę su agrastų padažu ir gaunasi labai skanu. Aš asmeniškai dar šito neišbandžiau, bet tikrai kada išmėginsiu, nes tai man buvo netikėtas receptas, kurio iki šiol nebuvau užtikusi jokiame klasikinės virtuvės vadovėlyje.
14. Pastebėjimas: Kaip galite - agrastas puikiai tinka ne vien valgyti nusiskynus nuo krūmo. Tai unikali bei savita uoga, į ją nepanaši jokia kita.
Panašūs receptai











