Orkaitėje keptas kumpis su ananasais Kalėdoms arba Velykoms
Kategorija: Patiekalai iš kiaulienos
Šis orkaitėje keptas kumpis su ananasais yra puikus pasirinkimas šventiniams pietums, tokiems kaip Kalėdos ar Velykos. Sukūrus šį receptą, sulaukiama tobulos kombinacijos tarp saldaus ananasų skonio ir sultingo rūkytos kiaulienos kumpio. Medaus ir ananasų sulčių glaistas suteikia kumpiui auksinę karamelizuotą plutelę, o ananasų žiedai įlieja tropinį skonį. Kumpis išlieka sultingas ir minkštas, o ant viršaus uždėti ananasai ir vyšnios suteikia šventinį atspalvį.
Naudingos sudedamosios dalys:
- Kiaulienos kumpis: Puikus baltymų ir sotios energijos šaltinis, idealiai tinka stiprinti raumenų masę. Jame taip pat yra svarbūs mikroelementai, tokie kaip geležis ir cinkas, kurie reikalingi imunitetui stiprinti.
- Ananasai: Šie vaisiai turi vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Taip pat juose yra bromelaino, fermento, kuris padeda virškinti baltymus ir palengvina virškinimą.
- Medus: Natūralus saldiklis, kuris pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir padeda sumažinti uždegimą. Jis taip pat suteikia švelnų saldumą, nesukeliant didelio cukraus kiekio šuolio kraujyje.
Ingredientai
- karštai rūkytas kiaulienos kumpis: ~4-5 kilogramų (tinka ir su kaulu)
- savo sultyse konservuoti ananaso žiedai: 1 skardinės (430 gramų)
- medus: 1-2 valgomųjų šaukštų
- mediniai smeigtukai: 10
- vyšnios: 10
Recepto paruošimas
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 (325°F) laipsnių temperatūros.
2. Kumpį nuplaukite po vandeniu - pagrindinis tikslas sumažinti kumpio sūrumą; nusausinkite.
3. Medų puodelyje praskieskite trupučiu ananasų sulčių iš skardinės. Mišinys privalo gautis ganėtinai lipnus, juo ištepkite visą kumpio paviršių. Bekepant medus karamelizuosis ir suteiks kumpiui "įdegio".
4. Dėkite kiaulienos kumpį ant kepimo skardos arba į keptuvę, kumpio paviršių padenkite ananaso žiedais, juos prismeigdami mediniais smeigtukais.
5. Dėkite į orkaitę ir kepkite maždaug valandą.
6. Ištraukite kumpį iš orkaitės, apliekite likusiomis ananasų sultimis iš skardinės ir toliau kepkite orkaitėje dar maždaug pusvalandį.
7. Ištraukite kumpį iš orkaitės ir prieš pjaustydami palikite "pailsėti" kambario temperatūroje bent jau 15 minučių.
8. Pirmiausia kumpį įpjaukite per riebalų juosteles, kurios tarsi spinduliai šakojasi nuo kaulo. Po to kumpį raikykite maždaug 5-8 milimetrų storio griežinėliais statmenai kaului. Skanaus!
9. Šiam kumpiui vietoj ananaso buvo panaudotos konservuoto persiko puselės, bet man asmeniškai su ananasais patiko labiau, nors vyras sakė, kad abu vienodai skanūs. :)
10. Jei kartu kepsite obuolio puseles, jas išdėliojame aplink kumpį plokštuma žemyn, likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos - iškepę obuoliai turėtų būti ganėtinai kieti. Iš palikusio kaulo bei kumpio mėsos likučių išsiverdame "Kumpio kaulo sriubą.".