Šventinis Kalėdinis kumpis su traškia garstyčių plutele
Kategorija: Patiekalai iš kiaulienos

Šis šventinis Kalėdinis kumpis su traškia garstyčių plutele yra puikus pasirinkimas šventinei vakarienei. Garstyčių ir džiūvėsėlių plutele apteptas kumpis išsiskiria ne tik skoniu, bet ir aromatu. Kumpis paruošiamas orkaitėje, o sviestas ir gvazdikėliai suteikia jam papildomą skonį ir puošnumą.
Naudingos sudedamosios dalys
- Kumpis: Kumpis yra puikus baltymų šaltinis, taip pat turi nemažai vitamino B12, kuris būtinas nervų sistemai ir kraujo gamybai.
- Garstyčios: Garstyčios ne tik suteikia šiam patiekalui aštrumo, bet ir turi antioksidacinių savybių, taip pat gerina virškinimą.
- Kiaušinio tryniai: Kiaušinio tryniai suteikia tešlai kreminės tekstūros, taip pat praturtina patiekalą vitaminais A, D, E ir K.
- Cukrus: Cukrus suteikia saldumo, kuris puikiai subalansuoja garstyčių aštrumą.
- Džiūvėsėliai: Džiūvėsėliai suteikia traškumo, kad plutele būtų tvirtesnė ir skanesnė.
- Sviestas: Sviestas suteikia patiekalui gilumo ir kreminės tekstūros bei praturtina riebalų kiekį.
- Gvazdikėliai: Gvazdikėliai, be aromato, suteikia šventinio patiekalo skonį, taip pat turi priešuždegiminių ir analgezinių savybių.
Ingredientai
- Dižono (Dijon) garstyčios: 4 valgomųjų šaukštų
- grūdėtosios garstyčios: 4 valgomųjų šaukštų
- kiaušinių tryniai: 2
- cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
- džiūvėsėliai: 200 mililitrų
- sviestas: 100 gramų
- gvazdikėliai: 2 valgomųjų šaukštų (naudoju "Santa Maria" produkciją)
- kumpiai: 1
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia kumpį pabarstome pipirais, druska ir jeigu norisi mėgstamais prieskoniais. Aš renkuosi tik druską ir pipirus, nes skonio, po to užtenka nuo skanios plutelės.
2. Įkaitiname orkaitę iki ~170-180 laipsnių temperatūros ir kepame kumpį, kol pilnai iškepa. Atvėsiname iki tokios temperatūros, kad būtų įmanoma liesti rankomis.
3. Po to dubenyje sumaišome garstyčias, kiaušinio trynį bei cukrų.
4. Dabar jau įtriname kumpį pasiruoštu prieskonių mišiniu.
5. Kumpį užberiame džiūvėsėliais.
6. Įdedame kumpį į kepimo formą.
7. Ištirpiname sviestą.
8. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
9. Kepame kumpį orkaitėje maždaug 15 minučių. Praėjus 7-8 minutėms nuo kepimo pradžios, ant kumpio supilame sviestą ir dar pakepame, kad gražiai apskrustų.
10. Iškeptą kumpį papuošiame kumpį gvazdikėliais ir patiekiame. Lepinamės!
Panašūs receptai











