Sausuoju būdu sūdyta kiaulienos šoninė arba lašiniai
Kategorija: Kiauliena

Taip lašinius nuo labai senų, tikriausiai nuo pat Smetonos laikų, ruošdavo daugybė virtuvės šeimininkių Lietuvoje. Jų dieviškas skonis buvo itin vertinamas. Tą patį galime pasigaminti ir šiomis dienomis. ?
Sūdoma - tai reiškia sausu būdu, tai yra ne rasale (druskos tirpale) mirkoma, o ištrinama druska bei prieskoniais.
1. Iš pradžių lašinius ištrinkite cukrumi (dėl spalvos, kad parausvėtų).
2. Po to ištrinkite (išmasažuokite) prieskoniais. Tik paskui - druska.
3. Laikykite vėsioje vietoje - šaldytuve, balkone ar panašiai. Išsiskiriančiose sultyse vartykite / mirkykite mažiausiai 2 savaites.
4. Labai svarbu: Lašinių prieš sūdant jokiais būdais negalima plauti.
5. Dar negalima po visko vynioti į celofaną, nes "uždus" - geriausia laikyti šaldytuve arbapakabinti apvyniotus drobe vėsioje vietoje - kamaroje, įstiklintame balkone ar panašiai.
6. Bet nereiktų pamiršti, kad didesnis kiekis lašinių po ilgo laiko tokiu būdu gali ir pagelsti. Todėl "perteklių" šiais laikais be jokių problemų galite saugoti ir… šaldymo kameroje. ?
7. Kaip galvojate, kodėl pirktinių lašinių skūra įprastai būna dažnai itin kieta ir tąsosi tarp dantų? Pasirodo, viskas yra dėl to, kad šeriai vis dažniau yra nuimami, beplikinant karštu vandeniu! Jei skūra svilinta - šitaip nenutinka.
8. Kadangi aš sūdžiau laikydamasi kiek įmanoma tiksliau visų "instrukcijų", lašiniai pagal tokį receptą gavosi išties itin skanūs bei kvapnūs, tarp dantų nesitąsė - nei jie patys, nei skūra. :) Pasilepinam!
Sūdoma - tai reiškia sausu būdu, tai yra ne rasale (druskos tirpale) mirkoma, o ištrinama druska bei prieskoniais.
Ingredientai
- lašiniai: 1 kilogramo (skaniausi/tvirčiausi - nuo nugaros; arba kiaulienos šoninė)
- druska: 40 gramų (pvz. 5 kilogramams lašinių reiks 200 gramų druskos)
- česnakas: 1 skiltelės
- sutrinti lauro lapeliai: 1
- grūstas muskato riešutas: 0,5 arbatinio šaukštelio (jeigu turite arba mėgstate - kalendra)
- grūstas juodųjų ir kvapiųjų pipirų mišinys: gausiai
- cukrus ketvirtadalio arbatinio šaukštelio (5 kilogramams mėsos - ~1 arbatinio šaukštelio)
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių lašinius ištrinkite cukrumi (dėl spalvos, kad parausvėtų).
2. Po to ištrinkite (išmasažuokite) prieskoniais. Tik paskui - druska.
3. Laikykite vėsioje vietoje - šaldytuve, balkone ar panašiai. Išsiskiriančiose sultyse vartykite / mirkykite mažiausiai 2 savaites.
4. Labai svarbu: Lašinių prieš sūdant jokiais būdais negalima plauti.
5. Dar negalima po visko vynioti į celofaną, nes "uždus" - geriausia laikyti šaldytuve arbapakabinti apvyniotus drobe vėsioje vietoje - kamaroje, įstiklintame balkone ar panašiai.
6. Bet nereiktų pamiršti, kad didesnis kiekis lašinių po ilgo laiko tokiu būdu gali ir pagelsti. Todėl "perteklių" šiais laikais be jokių problemų galite saugoti ir… šaldymo kameroje. ?
7. Kaip galvojate, kodėl pirktinių lašinių skūra įprastai būna dažnai itin kieta ir tąsosi tarp dantų? Pasirodo, viskas yra dėl to, kad šeriai vis dažniau yra nuimami, beplikinant karštu vandeniu! Jei skūra svilinta - šitaip nenutinka.
8. Kadangi aš sūdžiau laikydamasi kiek įmanoma tiksliau visų "instrukcijų", lašiniai pagal tokį receptą gavosi išties itin skanūs bei kvapnūs, tarp dantų nesitąsė - nei jie patys, nei skūra. :) Pasilepinam!
Raktažodžiai:
lasiniai, druska, cesnakas, lauro lapeliai, muskato riesutas, pipiru misinys, pipirai, cukrus

Šalto rūkymo šoninė ir nugarinė

MARINUOTA KIAULIENOS ŠONINĖ SU BULVĖMIS

Kepta šoninė su svogūnais

Orkaitėje kepta kiaulienos šoninė su raudongūžiais kopūstais

Naminė bulvių dešra

KIAULIENOS KEPSNIAI SU ČESNAKU IR ŽOLELĖMIS

Airiška kava su viskiu

KEPTŲ MOLIŪGŲ SRIUBA SU VIŠTIENOS KUKULIAIS

Naminės sardelės - šviežios pieniškos dešrelės

Kepti smidrai su šonine ir sūriu

Parodė kaip pasigaminti skaniausią sūdytą lašišą namie

PUPELIŲ SRIUBA SU KEPTA ŠONINE

Kiaulienos šoninės troškinys azijietiškai

Vytintas/džiovintas naminis kiaulienos skilandis

VIŠTŲ KEPENĖLĖS SU KEPTOMIS BULVĖMIS

Kiaulienos kumpio didkepsnis "rankovėje"

Vištienos kepenėlės orkaitėje su šonine

Tkemali padažas iš slyvų prie mėsos

Juka - kraujo sriuba

Kiaulienos sprandinės bbq kepsniai

Raudonų serbentų pagardas

Kiaulienos ir jautienos mėsos konservai

Kiaulienos nugarinės marinatas

Veganiškas - Indiškas palak tofu panyras su špinatais ir žirneliais