Vytintas/džiovintas naminis kiaulienos skilandis
Kategorija: Kiauliena
Skilandį galime drąsiai priskirti prie dešrų, kadangi jis gaminamas iš tokios pat mėsos, kaip ir sausosios dešros. Dažniausiai - tik iš kiaulienos. Skilandžio mėsa yra supjaustoma stambiais gabalais (kaip nykštys). Jei mėsa nėra riebi - primaišoma pjaustytų lašinių.
1. Mėsą gerai išmaišome su druska ir prieskoniais ir kietai prikemšame į švariai išvalytą kiaulės skrandį.
2. Skilandį reikia būtinai kietai kimšti, kad stambesni mėsos gabalai glaudžiai susispaustų ir skilandyje liktų kiek galima mažiau oro. Kadangi minkštai kimštas skilandis greit sugenda.
3. Prikimštą skilandį tuojau užsiuvame, iš abiejų pusių apklojame lentelėmis, aprišame virvele ir prislegiame bent 5 dienoms.
4. Iš slėgtuvo išimtą skilandį rūkome 2 -3 savaites. Valgome žalią ir virtą.
5. Labai svarbu yra malkų rūšis: Gali būti alksninės; gluosninės; obels (svarbiausia -ne sakingos ir ne tos, kurios labai kaitrios, kaip, pvz., ąžuolo. Drebulė irgi netinka, nes ji suteikia kažkokį pošlykštį saldumą). Štai taip ir rūkinam, kol įgaus gražiai rudą spalvą. Paskui sausoje ir vėsioje vietoje turi pakaboti, padžiūti apie mėnesį. Ir jau tuomet galima valgyti! :) Tik svarbu, kad nelaikytumėt skilandžio šiltoje patalpoje! SKANAUS!
Ingredientai
- gera kiauliena (kumpinė, gali būti riebesnė): 5 kilogramai
- druska: 200 gramų (be jodo!!)
- salietra: 6-7 gramai
- cukrus: 1 arbatinis šaukštelis
- malti juodieji pipirai: 1 arbatinis šaukštelis
- kalendra: 1 arbatinis šaukštelis
- česnakas: 2-3 smulkiai pjaustytos skiltelės (jei norisi)
- svogūnas: truputėlio
Recepto paruošimas
1. Mėsą gerai išmaišome su druska ir prieskoniais ir kietai prikemšame į švariai išvalytą kiaulės skrandį.
2. Skilandį reikia būtinai kietai kimšti, kad stambesni mėsos gabalai glaudžiai susispaustų ir skilandyje liktų kiek galima mažiau oro. Kadangi minkštai kimštas skilandis greit sugenda.
3. Prikimštą skilandį tuojau užsiuvame, iš abiejų pusių apklojame lentelėmis, aprišame virvele ir prislegiame bent 5 dienoms.
4. Iš slėgtuvo išimtą skilandį rūkome 2 -3 savaites. Valgome žalią ir virtą.
5. Labai svarbu yra malkų rūšis: Gali būti alksninės; gluosninės; obels (svarbiausia -ne sakingos ir ne tos, kurios labai kaitrios, kaip, pvz., ąžuolo. Drebulė irgi netinka, nes ji suteikia kažkokį pošlykštį saldumą). Štai taip ir rūkinam, kol įgaus gražiai rudą spalvą. Paskui sausoje ir vėsioje vietoje turi pakaboti, padžiūti apie mėnesį. Ir jau tuomet galima valgyti! :) Tik svarbu, kad nelaikytumėt skilandžio šiltoje patalpoje! SKANAUS!
Raktažodžiai:
kiauliena, skilandis, druska, salietra, cukrus, pipirai, kalendra, cesnakas, svogunas, vytintas skilandis, dziovintas skilandis
Natūralus kiaulienos muštinis
Šašlykai greituoju būdu..
Šaltiena su kiauliena ir vištiena
Makaronai su kiauliena ir daržovėmis
Kiaulienos kotletai orkaitėje "du viename"
Minkštutėlis vos per pusvalandį pamarinuotas šašlykas
Patarimai, kaip iškepti skaniausius šašlykus: trys originalūs receptai
Šašlykų receptas su „Vytautu“
KIAULIENOS ZRAZAI SU GRYBAIS
DARŽOVIŲ TROŠKINYS SU KIAULIENA
Gruziniški kepsniai
Lietiniai blynai su virtos mėsos įdaru
Jautienos troškinys su raugintais agurkais
Mėsa, troškinta obuolių sultyse
Makaronai “tagliatelle” su faršu
DARŽOVIŲ IR KIAULIENOS TROŠKINYS
Kiaulienos sprandinės šašlykai marinuoti kefyre
Gardieji čenakai su kiauliena
Kiaulienos užkepėlė su daržovėmis
Kaip teisingai kepti mėsą ir žuvį… 11 auksinių patarimų
Tikras plovas ant laužo su aviena (arba jautiena ar kiauliena)
Greitas kiaulienos troškinys su pupelėmis
Karališkos bulvės
Kopūstų troškinys su mėsa