Salierų ir cukinijų salotos-mišrainė žiemai su paprikomis ir svogūnais
Kategorija: Marinatai / Kompotai / Uogienes / Vakavimas

Šios salotos-mišrainė puikiai tiks kaip žiemos atsarga, kai norisi šviežumo ir vitaminų šaltuoju metų laiku. Tai sveika, lengvai paruošiama mišrainė, kurią galima pasigaminti vasarą ir mėgautis žiemą. Dėl salierų, cukinijų, paprikų ir pomidorų derinio, šis patiekalas bus puikus priedas prie mėsos, žuvies arba tiesiog su šviežia duona.
Kodėl ši mišrainė naudinga sveikatai?
- Cukinijos – mažai kalorijų turintis daržovių šaltinis, kuris padeda organizmui išlaikyti drėgmę ir pagerina virškinimą.
- Salierai – salieruose gausu kalio, kuris padeda palaikyti kraujospūdį, taip pat jie turi natūralių priešuždegiminių savybių.
- Paprikos – šiose daržovėse gausu vitamino C, kuris stiprina imunitetą ir kovoja su uždegimais. Jos taip pat gerina odos sveikatą ir turi antioksidantų.
- Pomidorai – pomidoruose yra likopeno, kuris padeda apsaugoti širdį ir mažina uždegimus. Jie taip pat yra puikus vitamino C šaltinis.
- Česnakas – turi natūralių antibakterinių ir antivirusinių savybių, o taip pat stiprina imunitetą.
- Kalendra – padeda virškinimo sistemai ir turi detoksikuojančių savybių.
Ingredientai
- cukinijos: 1 kilogramo (jau nuluptos ir be sėklų)
- pomidorai: 750 gramų
- svogūnai: 200 gramų
- salierų gumbai: 3
- raudonosios paprikos: 3
- česnakas: 5 skiltelių
- druska: 1 valgomojo šaukšto
- cukrus: 1 valgomojo šaukšto
- malta kalendra: 1 valgomojo šaukšto (arba ryšulėlis šviežios)
- čili pipirai: 0,5 (jei norisi aštriau)
- gvazdikėliai: 3-4 (geriau juos sumalame)
- pipirų mišinys: 1 valgomojo šaukšto
- lauro lapai: 3
- aliejus: ~1 stiklinės
- 9% actas: 0,25 stiklinės
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių pasiruošiame daržoves. Supjaustome jau nuluptą ir be sėklų cukiniją nedideliais kubeliais.
2. Nulupame salierus bei juos supjaustome šiaudeliais. Kaip supjaustyti svogūną nėra itin svarbu: ar griežinėliais ar nedideliais kubeliais. Na, kaip tik širdis geidžia.
3. Tuomet svogūną bei susmulkintą česnaką pakepame ant įkaitinto aliejaus. Jei namie yra troškinimui skirtas storadugnis puodas tai kepame iš karto jame.
4. Tuo tarpu, kol kepa svogūnai, šiaudeliais supjaustome nuplautas paprikas (tik nepamirštame iš jų išimti sėklalizdžius). Kartas nuo karto pamaišome kepamus svogūnus.
5. Kai svogūnai jau taps skaidrūs, sudedame salierą, cukinijas bei paprikas. Jei norisi dar įpjaustome čili pipiro. Suberiame druską, cukrų bei įmetame lauro lapus.
6. Nulupame pomidorus bei juos sutriname blenderiu arba paprasčiausiai kaip nors susmulkiname. Galima juos ir sumalti.
7. Troškiname kol salieras bei kitos daržovės bus beveik minkštos.
8. Tada supilame trintus pomidorus, susmulkintas kalendras bei viską kas liko tarp nurodytų ingredientų. Dar paviriname maždaug 5 minutes.
9. Išimame bei išmetame lauro lapus. Viską sudedame į iškaitintus stiklainius.
10. Užsukame steriliais dangteliais. Štai ir viskas. Laukiam žiemos ir skanaujam.:)
Panašūs receptai











