Moliūginis tortas helovynui - smegenys
Kategorija: Desertų receptai

Šis moliūginis tortas – puikus pasirinkimas šventei, suteikiantis ne tik unikalų skonį, bet ir daugybę naudingų savybių, kurios prisideda prie sveikesnio gyvenimo būdo. Moliūgas, pagrindinis šio torto ingredientas, yra tikras vitaminų ir mineralų šaltinis, o dėl jame esančių skaidulų ir mažo kaloringumo jis gali tapti puikiu desertu, nepažeidžiančiu subalansuotos mitybos principų.
Naudingos sudedamosios dalys:
Moliūgų tyrė – moliūgas yra puikus vitaminų A, C, E ir K šaltinis. Vitaminas A svarbus regėjimui ir odai, C vitaminas stiprina imunitetą, o vitaminas E veikia kaip galingas antioksidantas, saugantis ląsteles nuo žalingo oksidacinio streso. Moliūgas taip pat turi daug kalio ir magnio, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Kava – suteikia energijos ir skatina protinę veiklą. Kava taip pat turi antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti uždegimą ir netgi pagerinti ilgalaikę sveikatą.
Cinamono ir muskato prieskoniai – šie prieskoniai ne tik suteikia tortui išskirtinį skonį, bet ir turi priešuždegiminių savybių. Cinamonas taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Rudas cukrus – saldina tortą natūraliai ir mažina naudojamų paprastų cukrų kiekį. Be to, jis turi mažesnį glikemijos indeksą nei balti cukrūs, todėl nekelia staigių cukraus šuolių.
Kondensuotas pienas – be to, kad suteikia tortui kreminės tekstūros, kondensuotas pienas turi baltymų, reikalingų kūno audinių atstatymui ir stiprinimui.
Ingredientai
- miltai: 335 gramų
- tirpi kava: 15 gramų
- kepimo milteliai: 2 arbatinių šaukštelių
- maltas cinamonas: 1,5 arbatinio šaukštelio
- maltas muskatas: 1,5 arbatinio šaukštelio
- druska: žiupsnio
- moliūgų tyrė*: 335 gramų
- rudas cukrus: 300 gramų
- bekvapis aliejus: 165 gramų
- kiaušiniai: 3 didelių
- stipri kava (sulaistymui)
- kambario temperatūros sviestas: 100 gramų
- kambario temperatūros kondensuotas pienas: 100 gramų
- cukraus masė: ~500 gramų
- raudoni dažai
- raudonos spalvos uogienė arba džemas
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia susiruošiame visus ingredientus, kurių mums prireiks torto gamybai.
2. Moliūgų tyrė*: Supjaustome moliūgą kubeliais (be odelės) ir sudedame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
3. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės (maždaug 20-40 minučių, priklausomai nuo kubelių dydžio).
4. Iškepusį moliūgą sutriname kombainu arba blenderiu.
5. Biskvitas: Miltus persijojame su tirpia kava, kepimo milteliais, druska, cinamonu ir muskatu.
6. Dideliame dubenyje gerai išmaišome moliūgų tyrę, cukrų ir aliejų.
7. Po vieną dedame kiaušinius, prieš tai gerai išmaišydami po kiekvieno įdėjimo.
8. Nuolatos maišydami lėtai supilame miltų mišinį ir gerai išmaišome - svarbu nepermaišome.
9. Kepame sviestu išteptame pusrutulio formos inde (aš pati naudojau 23 centimetrų skersmens grūdinto stiklo dubenį) iki 160-170°C įkaitintoje orkaitėje maždaug 60-90 minučių, priklausomai nuo indo skersmens ir formos (man užtruko maždaug 80 minučių). Prieš tai rekomenduoju apatinėje lentynoje padėti skardą su vandeniu - šitaip kepdamas biskvitas nedžius ir pluta nebus tokia kieta. Be to, kadangi kepimo laikas ganėtinai ilgas, rekomenduočiau viršų uždengti folija - šitaip biskvito viršus neapdegs.
10. Kai biskvitas jau visiškai atvėsta, pašaliname plutą ir išlyginame biskvito paviršių (žiūrime nuotrauką), tam puikiai tinka šaukštas arba šakutė. Iš indo biskvitą perkeliame ant paviršiaus, ant kurio galėsime peiliu formuoti biskvitą.
11. Surinkimas: Kambario temperatūros sviestą išplakame su kondensuotu pienu (maždaug 5 minutes).
12. Pusrutulio formos biskvitą peiliu suformuojame kuo panašesnį į smegenis (rekomenduoju susirasti smegenų formos paveikslėlį internete ir supjaustyti pagal jį - tai pats lengviausias būdas).
13. Kai jau būsite patenkinti savo turima biskvito forma, sulaistome jį stipria kava ir aptepame plonu sluoksniu sviestinio kremo.
14. Dedame į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui, tuomet užtepame storesnį antrąjį sluoksnį ir vėl palaikome šaldytuve, kol sustings.
15. Cukraus masę nudažome raudonais maistiniais dažais, kad gautųsi švelniai rožinė. Iš cukraus masės formuojame skirtingo ilgio "dešreles".
16. Išraizgome jas per visą biskvitą, kad suformuotume smegenų vingius.
17. Džemą arba uogienę pertriname per sietelį, kad neliktų kauliukų. Galima įdėti raudonų maistinių dažų dėl spalvos sodrumo. Teptuku džemą paskirstome ant cukraus masės smegenų vingių.
18. Šiurpios ir itin nuotaikingos šventės! Skanaus!
Panašūs receptai











