Opera - sluoksniuotas tortas su sviestiniu ir kavos kremais

Kategorija: Desertų receptai


Opera - sluoksniuotas tortas su sviestiniu ir kavos kremais

Paskelbė:

Opera tortas – tai prancūziškas, rafinuotas sluoksniuotas desertas, kuris sudarytas iš kelių skirtingų sluoksnių: švelnaus biskvito, kavos sirupo, sviestinio kavos kremo, šokoladinio kremo ir šokoladinės glazūros. Šis tortas yra idealus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta sodrius, šokoladinius ir kavos skonio derinius. Šis desertas puikiai tinka šventėms, gimtadieniams ir kitoms ypatingoms progoms.


Naudingos sudedamosios dalys:

  • Migdolai: Migdolai yra puikus baltymų, sveikųjų riebalų ir skaidulų šaltinis. Jie taip pat turi daug vitamino E, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso, bei magnio, kuris teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
  • Kava: Kava turi antioksidantų, kurie padeda mažinti uždegimus organizme ir gerina medžiagų apykaitą. Taip pat kava yra žinoma dėl savo gebėjimo skatinti koncentraciją ir protinį budrumą.
  • Kiaušiniai: Kiaušiniai yra puikus baltymų ir vitaminų šaltinis, ypač B grupės vitaminų, kurie svarbūs energijos gamybai ir nervų sistemos funkcijoms.
  • Šokoladas: Juodasis šokoladas, ypač su aukštu kakavos kiekiu, yra gausus flavonoidais, kurie padeda mažinti kraujospūdį ir gerina kraujotaką, taip pat turi antioksidacinių savybių.
  • Sviestas: Sviestas yra šaltinis vitaminų A, D, E ir K, kurie yra svarbūs odos sveikatai ir imuninės sistemos stiprinimui. Tačiau šią sudedamąją dalį reikėtų vartoti saikingai, nes ji taip pat turi sočiųjų riebalų.


Ingredientai

Biskvitui:
  • kiaušinių baltymai: 6 dideli (kambario temperatūros)
  • cukrus: 2 valgomųjų šaukštų (30 gramų)
  • malti migdolai: 2 stiklinių (225 gramų)
  • cukraus pudra: 2,25 stiklinės (225 gramų)
  • kiaušiniai: 6 dideli
  • miltai: 0,5 stiklinės (70 gramų)
  • sviestas: 3 valgomųjų šaukštų (45 gramų)
Kavos sirupui:
  • vanduo: 0,5 stiklinės
  • cukrus: trečdalio stiklinės (67 gramų)
  • tirpi kava: 1,5 valgomojo šaukšto (7 gramų)
Sviestiniam kavos kremui:
  • tirpi kava: 2 valgomųjų šaukštų (10 gramų)
  • verdantis vanduo: 1 valgomojo šaukšto (7 gramų)
  • cukraus pudra: 140 gramų
  • vanduo: 0,5 stiklinės (60 gramų)
  • kiaušinių baltymai: 2
  • sviestas: 200 gramų (kambario temperatūros)
Šokoladiniam kremui:
  • juodas šokoladas: 265 gramų
  • pienas: 0,5 stiklinės (125 gramų)
  • plakamoji grietinėlė: ketvirtadalio stiklinės (30 gramų)
  • sviestas: 60 gramų (kambario temperatūros)
Šokoladinei glazūrai:
  • juodas šokoladas: 150 gramų
  • sviestas: 115 gramų


Recepto paruošimas

1. Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

2. Kepimo popieriumi ištiesiame du 35x41 centimetro dydžio kepimo indus.

3. Paruošiame torto biskvitą: Kiaušinių baltymus išplakame iki minkštų putų. Suberiame cukrų ir plakame, kol gausime standžias putas.

4. Kitame dubenyje sumaišome migdolus, cukraus pudrą.

5. Į dubenį įmušame kiaušinius ir elektriniu plaktuvu plakame maždaug tris minutes, kol gausime purią masę.

6. Suberiame miltus ir lėtai plakame, kol nelieka sausų miltų.

7. Į šią masę sudedame išplaktus baltymus ir lengvai išmaišome.

8. Po to supilame ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Išmaišome.

9. Paskirstome tešlą į du kepimo indus, paviršių išlyginame.

10. Kepame biskvitus maždaug 5-7 minutes arba kol jie gražiai parus, o paspausti pirštu, ims spyruokliuoti.

11. Išimame kepimo indus su biskvitais iš orkaitės ir paliekame atvėsti.

12. Paruošiame sirupą: Tirpią kavą ir cukrų ištirpiname verdančiame vandenyje. Atidedame į šalį.

13. Paruošiame sviestinį kavos kremą: Iš pradžių sumaišome tirpią kavą su verdančiu vandeniu. Atidedame į šalį, kol atvės.

14. Tada paruošiame cukraus sirupą. Sumaišome vandenį ir cukraus pudrą nedideliame puode ir kaitiname ant silpnos kaitros. Kaitiname nemaišydami, tik drėgnu teptuku nuvalydami nuo puodo sienelių susidariusius kristalus. Verdame tol, kol cukraus sirupo temperatūra pasieks 116-118 laipsnių temperatūrą.

15. Jeigu neturite maisto termometro, sirupo būklę galite patikrinti kitu būdu. Į vandenį su ledukais įpilame ketvirtį arbatinio šaukštelio sirupo. Jeigu cukraus sirupas jau išviręs ir tinkamos temperatūros, iš sirupo vandenyje susidarys minkštas kamuoliukas, kurį paspaudus pirštais, jo forma keisis.

16. Per tą laiką, kol verdame cukraus sirupą, kiaušinių baltymus išplakame iki purumo.

17. Lėtai plakant, į išplaktus baltymus pilame paruoštą, ką tik nuo kaitros nukeltą verdantį cukraus sirupą. Padidiname plaktuvo plakimo greitį ir plakame maždaug penkias minutes, kol gausime standžias putas ir masė pasieks kambario temperatūrą.

18. Išplakame sviestą iki purumo, dalimis sumaišome su atvėsusia kavos mase.

19. Dalimis sudedame sviestą į baltymų masę, lengvai išmaišant.

20. Kai jau sudedame visą sviestą, išmaišome, kol gausime vientisą masę, bet neperplakame.

21. Sviestinį kavos kremą dedame į šaldytuvą ir kas kelias minutes išimame, išmaišome. Šitaip kartojame maždaug 20 minučių, kol masė sutvirtėja ir sutirštėja.

22. Paruošiame šokoladinį kremą: Šokoladą sulaužome gabaliukais ir sudedame į vidutinio dydžio dubenį.

23. Pieną ir grietinėlę užviriname nedideliame puode, supilame ant šokolado, palaukiame maždaug minutę ir išmaišome. Masė turi būti vientisa ir lygi.

24. Sviestą išplakame iki kreminės konsistencijos.

25. Per du arba tris kartus sudedame į šokoladinę masę, išmaišome.

26. Dedame paruoštą kremą į šaldytuvą. Kas maždaug penkias minutes išimame iš šaldytuvo ir gerai išmaišome. Šitaip kartojame, kol masė sutirštėja, maždaug 20 minučių.

27. Surenkame tortą: Supjaustome kiekvieną biskvitą į dvi dalis: vieną 24×30 centimetrų dydžio stačiakampį ir vieną 12×30 centimetrų dydžio stačiakampį. Šitaip turėsime du didesnius ir du dvigubai siauresnius stačiakampius. Iš dviejų stačiakampių siauresnių sudėsime trečiąjį didesnį stačiakampį, taigi, turėsime tris 24×30 centimetrų dydžio biskvitus.

28. Vieną stačiakampį dedame į kepimo indą, ištiestą kepimo popieriumi, ir sulaistome kavos sirupu.

29. Ant viršaus tolygiai užtepame sviestinį kavos kremą.

30. Ant sviestinio kremo viršaus dedame du biskvito stačiakampius, sudėdami juos į kvadratą.

31. Sulaistome sirupu.

32. Viršų tolygiai aptepame šokoladiniu kremu, ant jo dedame trečiąjį biskvitą.

33. Lengvai paspaudžiame delnais ir dedame į šaldytuvą. Šaldome tortą nuo valandos iki šešių valandų - jis privalo būti pilnai šaltas ir sustingęs, kai apipilsime jį glazūra.

34. Paruošiame glazūrą: Sviestą ištirpiname ir atvėsiname.

35. Šokoladą sulaužome gabaliukais ir suberiame į dubenėlį. Šį dubenėlį statome ant puodo su vandeniu (šitaip, kad dubenėlio dugnas nesiliestų prie vandens) ir kaitiname, kol šokoladas ištirpsta.

36. Įmaišome sviestą.

37. Išimame indą su tortu iš šaldytuvo.

38. Nuimame nuo torto kepimo popierių ir apliejame torto viršų bei šonus šokoladine glazūra.

39. Tortą dedame atgal į šaldytuvą ir laikome, kol glazūra sustingsta.

40. Prieš patiekdami, tortą supjaustome gabaliukais. Pjaustome ilgu, aštriu peiliu, prieš tai pamirkę jį karštame vandenyje ir nusausinę. Skanaujame!

Patiko receptas? Pasidalink!

Dalintis su Facebook