Artišokai su prancūzišku padažu
Kategorija: Vegetariški / Veganiški
Artišokai artišokai.. Vieni iš mūsų išgirdę šį žodį iškart susiraukia, kiti greitai nusišypso, o dar kiti - tiesiog pagūžčioja pečiais.. Aš pati asmeniškai buvau iš tų paskutiniųjų. Gyvenime niekada man neteko paragauti artišokų, visiškai jokiame pavidale. Tad, vedama savo didžiulio smalsumo, šiais metais įkalbėjau savo mamą darže kuo greičiau priglausti tokią daržovę. Augalai užaugo tikrai labai gražūs, kaimynė vis stebėjosi "ką gi jūs ten tokio auginat?", o mama vis laukė, kol artišokai sužydės.. Nors, yra sakoma, kad įprastai jie žydi tik antraisiais metais.. Na, o aš vis su nekantrumu laukiau pačių artišoko vaisių. Ir sėkmingai sulaukiau. Idėjų pasisėmiau iš interneto platybių ir rezultatą nuotrauką sėkmingai matote.
1. Pirmiausia artišokus verdame vandenyje su kitais nurodytais ingredientais.
2. Po 15 minučių virimo artišokus ištraukite iš vandens.
3. Juos, beje, galite skanauti tiek šiltus, tiek jau atvėsusius. Jeigu norisi skanauti šiltus, pirmiausia pasigaminame padažą.
4. Padažas: Visus nurodytus ingredientus susmulkinkite blenderiu.
5. Dabar jau galite ramiai užsiimti patiekalo ragavimu, kuris garantuotai bus nekasdieniškas.
6. Ypatingojo prancūziškojo artišokų recepto ypatingas valgymo ritualas: Tai yra pats didžiausias keblumas nežinantiems, kaip yra yra valgomas, nes artišokas visada yra patiekiamas neapdorotas, neišlukštentas, trumpai tariant - visame gražume. Nesunku ir apsijuokti vis bandant pjaustyti artišoką lėkštutėje. Aiškiai matyti, kad jo žvynai yra sausi bei kieti, tarsi eglės kankorėžio skujos, su plaušais. O gudrybė ganėtinai paprasta - privalu lupti žvynus vieną po kito. Po to baltą mėsingą atlupto artišoko dugną mirkyti į padažą, majonezą arba užpilą ir, paėmus dantimis, išbraukti minkštimą, o paskui žvyną tiesiog išmesti. Toks laupymas bei braukymas užims ganėtinai nemažai laiko, dėl šios priežasties artišoko valgymas yra ne kasdienis, o proginis užsiėmimas ir malonumas. Kai jau pasieksite vidurinius žvynus raudonais galais, nutraukę išmetame, išgremžiame ir išmetame pūkuotą vidurį, o tuomet lieka didžiausias mėsingas gabalas - pagrindas. Žinoma, jis ne toks jau didelis. Štai kaip yra valgomas užaugęs artišokas. :)
Ingredientai
- išvalyti artišokai (išimame pumpurą)
- vanduo
- čiobrelis: šiek tiek
- druska: 1 šaukšto
- vyno actas: 500 mililitrų
- citrinos: 1 (tiek sultys, tiek pati citrina)
- Padažui:
- baltas nesaldus vynas: 4 šaukštų
- cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
- druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
- malti pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
- garstyčių milteliai: 1 arbatinio šaukštelio (arba garstyčių iš stiklainiuko)
- kietai virti kiaušinių tryniai: 2
- alyvuogių aliejus: 2 šaukštų
- svogūnai: 1 (nedidelio)
- česnakas: 1 nedidelės skiltelės
- smulkintas šviežias peletrūnas: 1 šaukšto
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia artišokus verdame vandenyje su kitais nurodytais ingredientais.
2. Po 15 minučių virimo artišokus ištraukite iš vandens.
3. Juos, beje, galite skanauti tiek šiltus, tiek jau atvėsusius. Jeigu norisi skanauti šiltus, pirmiausia pasigaminame padažą.
4. Padažas: Visus nurodytus ingredientus susmulkinkite blenderiu.
5. Dabar jau galite ramiai užsiimti patiekalo ragavimu, kuris garantuotai bus nekasdieniškas.
6. Ypatingojo prancūziškojo artišokų recepto ypatingas valgymo ritualas: Tai yra pats didžiausias keblumas nežinantiems, kaip yra yra valgomas, nes artišokas visada yra patiekiamas neapdorotas, neišlukštentas, trumpai tariant - visame gražume. Nesunku ir apsijuokti vis bandant pjaustyti artišoką lėkštutėje. Aiškiai matyti, kad jo žvynai yra sausi bei kieti, tarsi eglės kankorėžio skujos, su plaušais. O gudrybė ganėtinai paprasta - privalu lupti žvynus vieną po kito. Po to baltą mėsingą atlupto artišoko dugną mirkyti į padažą, majonezą arba užpilą ir, paėmus dantimis, išbraukti minkštimą, o paskui žvyną tiesiog išmesti. Toks laupymas bei braukymas užims ganėtinai nemažai laiko, dėl šios priežasties artišoko valgymas yra ne kasdienis, o proginis užsiėmimas ir malonumas. Kai jau pasieksite vidurinius žvynus raudonais galais, nutraukę išmetame, išgremžiame ir išmetame pūkuotą vidurį, o tuomet lieka didžiausias mėsingas gabalas - pagrindas. Žinoma, jis ne toks jau didelis. Štai kaip yra valgomas užaugęs artišokas. :)
Raktažodžiai:
artisokai, vynas, vanduo, ciobrelis, druska, citrinos, baltas vynas, nesaldus vynas, kiausiniai, kiausiniu tryniai, cesnakas, svogunas, peletrunas, malti pipirai, garstyciu milteliai
BULVINIAI BLYNAI SU VARŠKĖS - GRIETINĖS PADAŽU
7 produktai, kurių laikymo terminas beveik begalinis
Kaimiškos keptos bulvinės bandelės iš vaikystės
Kepti pievagrybiai
Keptuvėje kepti pievargybiai su grietine ir soja
Senoviškai rauginti žali burokėliai
Bruknių padažas prie visko
Gaivios salierų salotos
Silkė su pomidorais
Medaus ir garstyčių padažas salotoms
Norisi paragauti ko nors nauja? Išbandykite šias vištienos ir pomidorų salotas!
Perpjaukite 1 citriną į 4 dalis, pabarstykite druska ir padėkite virtuvėje
Marmuriniai kiaušiniai. Kai atradau šį būdą, marginu tiktai taip
Aštrūs agurkėliai
BUROKĖLIŲ, MORKŲ, KOPŪSTŲ SALOTOS
MAMOS BULVINIAI RAGELIAI SU GRYBAIS
Šokolado fondiu
Vištienos juostelės tarsi KFC
Karštas špinatų ir artišokų padažas
Padažas prie austrių
Česnakinė lašiša orkaitėje
Padažas prie austrių
Jokiais būdais neišpilkite marinato! Štai 13 būdų, kaip jį naudingai panaudoti
Tom yum sriuba su vištiena ir krevetėmis