Veganiškas aguonų pyragas

Kategorija: Vegetariški / Veganiški


Veganiškas aguonų pyragas

Paskelbė:
07 Rugpjūčio 2022
Per Kalėdas, bent jau mūsų šeima visada gaminasi kažko su aguonomis... Šiais metais sugalvojau, kad gaminsiu veganišką pyragą, nes juose nėra nei pieno, nei kiaušinių, tai puikiai tiks ir Kūčioms. Taigi, noriu Jums pristatyti veganišką aguonų pyragą, kurį jau išbandžiau, jis man labai patiko, tai tokį pat gaminsiu ir per šventes.

Daugumoje pyragų su aguonomis receptų dominuoja kiaušiniai ir nieko gero nesugebėjau, tai tiesiog nusprendžiau pasirinkti labai patikusį receptą ir pakeisti visus produktus į veganiškas alternatyvas. Daugumoje receptų reikėjo atskirai kiaušinių trynių bei baltymų. Tai trynius pakeičiau bananu, chia ir kukurūzų krakmolu, o baltymus - aquafaba. Rezultatas mūsų šeimai labai ir labai patiko. O pats gaminimo procesas taipogi nėra visai sudėtingas.



Ingredientai



  • Veganiškam aguonų pyragui:
    • bananai: 1
    • kukurūzų krakmolas: 2 arbatinių šaukštelių
    • chia kiaušiniai: 1
    • džiuvesėliai: 100 gramų
    • aguonos: 150 gramų
    • rudas cukrus: 150 gramų
    • cinamonas: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
    • vanilinis cukrus: 2 arbatinių šaukštelių
    • aquafaba: 8 šaukštų (skystis nuo konservuotų avinžirnių)
  • Grietinėlės kremui:
    • riebus kokosų pienas: 300 mililitrų (arba augalinė grietinėlė)
    • rudas cukrus: 100 mililitrų

Recepto paruošimas



1. Pirmiausia reikia aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti per visą naktį.
2. Kitą dieną į sietelį įtieskite kelis sluoksnius marlės bei supilkite aguonas, kad nusivarvėtų.
3. Nusivarvėjusias aguonas permalkite mėsmale ar tiesiog blenderiu. Aš pati šį kartą maliau mikseriu su dviem peiliukais.
4. Tuomet bananus, chia kiaušinį bei kukurūzų krakmolą gerai sutrinkite, suberkite cukrų ir viską gerai išplakite iki vientisos masės.
5. Tada po truputį į visą masę berkite džiūvesėlius, cinamoną bei aguonas. Gerai išmaišykite.
6. Aquafaba gerai išplakite, kol konsistencija primins išplaktus kiaušinio baltymus. Tada po šaukštą, palengva įmaišykite į pyrago tešlą.
7. Šį aguonų pyragą geriausia kepti maždaug 20 centimetrų skersmens kepimo formoje, padengta su kepimo popieriumi ar ištepta margarinu/aliejumi ir pabarstyta džiuvesėliais (jei Jūsų naudojama skarda didesnė - kepame trumpiau. Mano pačios pyragas gavosi gana plonas, nes skarda buvo ganėtinai didelė, o kepiau vistiek 50 minučių, tad šiek tiek sukietėjo šonai, bet... dėl to pyragas man asmeniškai buvo dar gardesnis! Nors ir norėjosi, kad vidus būtų šiek tiek minkštesnis, tad rekomenduoju būtinai patikrinti po maždaug 30-40 minučių.
8. Kepkite maždaug 40-50 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Ar jau iškepė patikrinkite mediniu pagaliuku.
9. Bebaigiant kepti pyragui pasiruoškite grietinėlės ar kokosų pieno užpilą. Į puodą supilkite arba pieną arba grietinėlę, cukrų ir kaitinkite iki užvirimo. Cukraus kiekį reguliuojame pagal savo skonį, jei mėgstate itin saldžiai, galima berti ir daugiau. Pavirkite, kol šiek tiek sutirštės.
10. Paskui iškepusį pyragą apverskite ant lėkštės ir mediniu pagaliuku arba šakute tankiai subadykite.
11. Dar šiltą, subadytą pyragą palaistykite grietinėlės kremu. Laistykite ganėtinai dosniai, tol kol nustos gertis. Jei liko grietinėlės, galite ją dar truputį pakaitinti, kad dar sutirštėtų ir tarsi glajumi apipilti pyrago viršų.
12. Jei yra noro ir pageidavimų, pyrago viršų galite apibarstyti riešutais.
13. Palikite per visą naktį šaldytuve, kad susigertų grietinėlė bei susibalansuotų skoniai. Pasilepinam!
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: