Sernik - lenkiškas varškės pyragas su razinomis
Kategorija: Varškės patiekalai / Desertai
Skoniu jis kiek primena mūsų varškės apkepą, bet šis pyragas yra gaminamas su viršūnėle. Kai kurie beria trupinius, o kai kurie - formuoja groteles iš tešlos juostelių. Aš šį kartą originalu receptą kiek pakoregavau, nes įdėjau razinų (vyras pyraguose jas labai mėgsta).
Patarimas: Jei dar nežinojote, kad razinos gražiai pasiskirstytų tešlos masėje, jas reikia nuplauti, nusausinti ir po to apvolioti miltuose. :)
1. Pirmiausia į maisto smulkintuvą sudėkite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir kambario temperatūros sviestą. Sutrinkite iki trupinukų.
2. Tuomet dubenėlyje sumaišykite kiaušinių trynius su grietine iki vientisos masės, supilkite į miltų masę ir išminkykite tešlą.
3. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą maždaug 60 minučių.
4. Po to įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
5. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki šviesios masės.
6. Sudėkite kiaušinius, vanilinį cukrų ir išmaišykite iki vientisos masės.
7. Įmaišykite pertrintą varškę ir razinas.
8. Iš trijų ketvirtadalių tešlos išsočiokite kepimo skardos pločio lakštą ir įtieskite į kepimo indo dugną. Prieš tai ištiesiame kepimo popieriumi ir lengvai patepame sviestu (lengviau išsiims iškepęs).
9. Dėkite varškės masę ir išlyginkite paviršių.
10. Ant viršaus iš likusios tešlos suformuokite plonas juosteles ir sudėliokite groteles.
11. Kepkite orkaitėje maždaug 50-60 minučių, kol paviršius gražiai pagelsta.
12. Atvėsinkite. Pjaustykite kai pyragas bus šaltas. Skanaukite!
Patarimas: Jei dar nežinojote, kad razinos gražiai pasiskirstytų tešlos masėje, jas reikia nuplauti, nusausinti ir po to apvolioti miltuose. :)
Ingredientai
- Tešlai:
- miltai: 2 stiklinių
- cukrus: 0,5 stiklinės
- kepimo milteliai: trijų ketvirtadalių arbatinio šaukštelio
- šaltas sviestas: 150 gramų
- kiaušinių tryniai: 2
- grietinė: 3 šaukštų
- Varškės masei:
- sviestas: 200 gramų
- cukrus: 1 stiklinės (originaliai yra dedamos dvi stiklinės, bet man asmeniškai per saldu)
- kiaušiniai: 4
- vanilinis cukrus: 1 šaukštelio
- razinos: ~3-4 šaukštų (nėra būtina)
- varškė: 900 gramų (sutrinta su trintuvu)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia į maisto smulkintuvą sudėkite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir kambario temperatūros sviestą. Sutrinkite iki trupinukų.
2. Tuomet dubenėlyje sumaišykite kiaušinių trynius su grietine iki vientisos masės, supilkite į miltų masę ir išminkykite tešlą.
3. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą maždaug 60 minučių.
4. Po to įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
5. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki šviesios masės.
6. Sudėkite kiaušinius, vanilinį cukrų ir išmaišykite iki vientisos masės.
7. Įmaišykite pertrintą varškę ir razinas.
8. Iš trijų ketvirtadalių tešlos išsočiokite kepimo skardos pločio lakštą ir įtieskite į kepimo indo dugną. Prieš tai ištiesiame kepimo popieriumi ir lengvai patepame sviestu (lengviau išsiims iškepęs).
9. Dėkite varškės masę ir išlyginkite paviršių.
10. Ant viršaus iš likusios tešlos suformuokite plonas juosteles ir sudėliokite groteles.
11. Kepkite orkaitėje maždaug 50-60 minučių, kol paviršius gražiai pagelsta.
12. Atvėsinkite. Pjaustykite kai pyragas bus šaltas. Skanaukite!
Raktažodžiai:
miltai, cukrus, sviestas, kepimo milteliai, varske, pyragas, varskes pyragas, kiausiniai, razinos, grietine, kiausiniu tryniai
ŠOKOLADINIS TRUPININIS VARŠKĖS PYRAGAS
Desertas: Varškės "kiaušiniai" su braškėmis
KREMINIS VARŠKĖS PYRAGAS
Naminis saldus varškės sūris su razinomis
Drėgnas varškės keksas su obuoliais
LIETINIAI BLYNAI SU VARŠKE
VARŠKĖS APKEPAS SU MORKOMIS
Virtų bulvių ir varškės blyneliai
Sveikas varškės apkepas su sėlenomis
Karališkas obuolių pyragas
Trapus obuolių pyragas su karamele
Varškės apkepas su makaronais ir manų kruopomis
Puikiai pavykęs varškės apkepas su ryžiais
Pyragas "žmonelė lepina"
Švediškas obuolių pyragas su grietinėle
Grūdėtos varškės apkepas su kriaušėmis
Trapios tešlos pyragas su marcipano ir obuolių įdaru
Skaniausias varškės apkepas su kefyru
Šokoladinis pyragas keptas puodelyje - mikrobangėje
KITOKIE ČIRVINIAI BLYNAI
Greitas varškės apkepas su baltu šokoladu - pamilau iš pirmo kąsnio
BULVINIS PYRAGAS SU GRYBAIS
Žiedinių kopūstų ir varškės apkepas
Nekeptas varškės pyragas su džiovintais vaisiais