Duona be glitimo

Kategorija: Užkandžių receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai


Duona be glitimo

Paskelbė:

Ši duona be glitimo – puikus pasirinkimas visiems, kurie ieško sveiko ir skanaus alternatyva tradicinei kviečių duonai. Soros, ispaninis šalavijas, įvairūs be glitimo miltai ir sėklos suteikia duonai ne tik puikų skonį, bet ir daug naudingų medžiagų. Ši duona yra lengvai virškinama ir puikiai tiks tiek kasdieniam maistui, tiek įvairioms užkandžiams.


Kodėl ši duona naudinga sveikatai?


  • Soros – Soros yra puikus kalio, magnio, fosforo ir B grupės vitaminų šaltinis, padedantis palaikyti širdies sveikatą ir gerinantis virškinimą. Jos taip pat yra geras skaidulų šaltinis, padedantis palaikyti sveiką žarnyną.
  • Ispaninis šalavijas – Šios sėklos yra turtingos omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra naudingos širdžiai ir smegenų funkcijai. Jos taip pat turi daug baltymų ir skaidulų.
  • Bolivinės balandos miltai – Šie miltai turi daug baltymų ir yra puikus kalcio ir geležies šaltinis, padedantis stiprinti kaulus ir raudonuosius kraujo kūnelius.
  • Migdolų miltai – Migdolų miltai yra geri riebalų ir baltymų šaltiniai, taip pat jie turi daug vitaminų E ir B2, kurie padeda palaikyti odos ir akių sveikatą.
  • Kiaušiniai – Kiaušiniai yra puikus baltymų ir esminių vitaminų, tokių kaip vitaminas D, B12 ir A, šaltinis, kurie stiprina imuninę sistemą ir gerina bendrą sveikatą.


Ingredientai

  • sorų kruopos: 0,25 puodelio (45 gramų)
  • grūstos ispaninės šalavijo sėklos: 1 valgomojo ir 1 arbatinio šaukštelio
  • aktyvios mielės: 4 arbatinių šaukštelių
  • nerafinuotas cukranendrių cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
  • visagrūdžiai ryžių miltai: 1 puodelio - 140 gramų (ir dar trupučio miltavimui)
  • bolivinės balandos miltai: 0,75 puodelio (105 gramų)
  • posmilgės miltai: 0,5 puodelio - 70 gramų (galite keisti į grikių arba sojų miltus)
  • bulvių krakmolas: 0,25 puodelio (40 gramų)
  • migdolų miltai: trečdalio puodelio (35 gramų)
  • tapijokos miltai: 3 valgomųjų šaukštų
  • aguonos: 1 valgomojo šaukšto
  • sezamų sėklos: 1 valgomojo šaukšto
  • pankolio sėklos: 1 valgomojo šaukšto
  • druska: 2 arbatinių šaukštelių
  • kambario temperatūros kiaušiniai: 2
  • medus: 2 valgomųjų šaukštų
  • verdantis vanduo: 5 valgomųjų šaukštų
  • 45 °C temperatūros vanduo: 185 mililitrų



Recepto paruošimas

1. Pradžioje mažame inde sumaišome soras su 3 šaukštais verdančio vandens. Paliekame 15 minučių. Tada kitame mažame indelyje sumaišome ispaninio šalavijo sėklas su likusiais 2 šaukštais verdančio vandens. Dar kitame – mielės, cukrus bei šiltas vanduo. Paliekame 10 minučių. Kas liko (išskyrus kiaušinius bei medų) sumaišome dubenyje šaukštu arba elektriniu plaktuvu. Sudedame į masę viską (soras prieš tai nusausiname), taip pat kiaušinius bei medų. Maišome lėta eiga 30 sekundžių. Po to dar greita eiga 60 sekundžių. Tešla turėtų gautis tiršta bei lipni.

2. Suverčiame į skardą, pamiltuojame ryžių miltais, pridengiame plastiko maišeliu bei paliekame pakilti apie 45–60 minučių. Turėtų pakilti maždaug dvigubai. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepame apie 10 min., tuomet sumažiname temperatūrą iki 180 laipsnių temperatūros ir kepame dar pusvalandį, kol paruduos. Patikriname mediniu pagaliuku – tešla turi nelipti.

3. Iškepusią duoną paliekame vėsti skardoje 15 minučių, tuomet išimame bei paliekame visiškai atvėsti. Laikome kambario temperatūroje suvyniotą į popierių iki 2 dienų arba suvyniotą užšaldome šaldiklyje. Skanaus!