Skaniausia žydiška kiaušinienė be pieno (Shakshuka)
Kategorija: Užkandžių receptai
Shakshuka – tai populiarus ir skanus žydiškas patiekalas, dažniausiai valgomas pusryčiams, nors jis puikiai tinka ir kaip lengvas pietų ar vakarienės pasirinkimas. Šis patiekalas, kurio pagrindą sudaro kepti kiaušiniai su pomidorų padažu, prieskoniais ir, pagal skonį, sūriu, yra ne tik labai skanus, bet ir labai maistingas. Be to, jo paruošimas užtrunka tik keletą minučių, todėl tai yra ideali alternatyva greitiems ir sveikiems pusryčiams.
Kodėl Shakshuka naudinga sveikatai?
Shakshuka – tai puikus baltymų šaltinis, kadangi pagrindinė sudedamoji dalis yra kiaušiniai, kurie yra puikus natūralus baltymų, vitaminų A, B ir D bei mineralų, tokių kaip fosforas ir cinkas, šaltinis. Pomidorai yra itin turtingi antioksidantais, ypač likopenu, kuris turi priešuždegiminių savybių ir padeda apsaugoti širdį. Česnakas ir pipirai prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo ir geresnio virškinimo.
Kiaušiniai ir pomidorai kartu suteikia organizmui reikalingus riebalus, baltymus ir vitaminus, tuo pačiu palaikydami energijos lygį ir sveiką odos būklę. Jei pridedate haloumi ar fetos sūrį, gausite papildomą kalcio šaltinį, kuris yra būtinas kaulų ir dantų sveikatai.
Ingredientai
- alyvuogių aliejus: 2 šaukštų
- jalapeno pipirai: 3 (išimame sėklytes bei smulkiai supjaustome)
- geltonieji svogūnai: 1 mažo (smulkiai supjaustome)
- česnakas: 1 skiltelės (susmulkiname)
- kmynai: 1 arbatinio šaukštelio
- rūkyta paprika: 1 arbatinio šaukštelio
- konservuoti pomidorai be odelės: 400 gramų
- druska: pagal skonį
- haloumi arba feta sūris: kelių gabaliukų (nėra būtina)
- kiaušiniai: 6
- smulkintos petražolės (papuošimui)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite susmulkintą svogūną, kol šis gražiai pagelsta.
2. Tada sudėkite susmulkintą česnaką, kmynus bei jalapeno pipirą. Dar keletą minučių pakepinkite.
3. Tuomet sudėkite susmulkintus konservuotus pomidorus, pagardinkite druska ir ant vidutinės kaitros leiskite padažui pavirti maždaug 10-15 minučių.
4. Į padažą sudėkite sūrį (jeigu naudosite) ir po vieną įmuškite kiaušinius.
5. Kepkite kelias minutes, pabarstykite petražolėmis arba kitomis mėgstamomis žolelėmis ir patiekite su šviežia duona. Skanaukite!