Solianka - rusiška šiupininė sriuba

Kategorija: Sriubų receptai


Solianka - rusiška šiupininė sriuba

Paskelbė:

Solianka - Rusiška Šiupininė Sriuba

Solianka – tai tradicinė rusiška sriuba, žinoma dėl savo sodraus, rūgštaus ir aštraus skonio, kuris atsiranda dėl įvairovės ingredientų: rūgščių agurkų, kaparėlių, grybus, pomidorų ir žuvies. Tai gausios, sočios ir skanios sriubos receptas, puikiai tinkantis šaltajam sezonui, kuris sušildo ir patenkina alkaną.


Kodėl ši sriuba naudinga sveikatai?


  • Žuvis – menkė yra puikus baltymų šaltinis, turintis mažai riebalų ir daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
  • Grybai – jie yra puikus natūralus baltymų šaltinis ir turi daug skaidulų, vitaminų ir mineralų, ypač kalio, kuris padeda palaikyti sveiką širdį.
  • Rauginti agurkai – padeda virškinimui ir gerina žarnyno florą, taip pat turi probiotinių savybių.
  • Citrina – suteikia sriubai malonią rūgštelę, o citrinų rūgštis taip pat padeda detoksikuoti organizmą.


Ingredientai

  • šviežios menkės: 1 (didesnės)
  • virti, marinuoti arba sūdyti grybai: 0,5 litro
  • kaparėliai: 2 šaukštų
  • morkos: 2 (nedidelių)
  • svogūnai: 1
  • bulvės: 4 (nedidelių)
  • rauginti agurkai: 3 (mažų)
  • citrinos sultys
  • druska
  • čili pipirai (švieži, džiovinti arba sūdyti)
  • tiršta pomidorų pasta: kelių šaukštų (arba natūralus pomidorų padažas)
  • aliejus
  • švieži krapai


Recepto paruošimas

1. Pirmiausia menkę išdarinėjame. Filė nuimame nuo kaulų, o iš odos, kaulų, uodegos, galvos bei kitų tinkamų vartojimui dalių išverdame žuvies sultinį (visą žuvies likusį gėrį užpilame maždaug litru vandens ir užviriname, nugraibius putas, įmetame lauro lapą, pipirų ir verdame ant labai mažos ugnies maždaug 60 minučių. Padruskiname ir iškošiame).

2. Tada į puodą įpilame šlakelį aliejaus ir suberiame susmulkintą svogūną, riekelėmis supjaustytas morkas. Šiek tiek maišydami pakepti.

3. Ten pat suverčiame grybus ir dar šiek tiek pakepiname.

4. Pridedame pomidorų pastos (arba padažo) ir dar patroškiname.

5. Supilame žuvies sultinį ir užviriname. Sumetus kubeliais supjaustytas bulves paverdame, kol suminkštėja.

6. Menkės filė supjaustome gabaliukais ir sudedame į sriubą.

7. Ten pat įdedame kaparėlių, čili pipirų pagal savo skonį ir pusriekelėmis pjaustytus raugintus agurkus. Dar šiek tiek paverdame (maždaug 10 minučių) ir nukeliame puodą nuo ugnies.

8. Pagal skonį įspaudžiame citrinos sulčių (solianka privalo būti su rūgštele), užbarstome kapotų krapų.

9. Patiekiame su citrinos griežinėliu bei balta duona. Tikra pasaka tirštų ir sočių sriubų mėgėjams. Skanaus!