Lazdynų ir migdolų riešutų praline pasta
Kategorija: Padažai, užpilai, pagardai
Praline pasta - tai karamelizuoti riešutai (tai gali būti tiek riešutų mišinys, tiek ir vienos rūšies riešutai) sumalti iki nuostabios pastos konsistencijos. Ji įprastai yra naudojama gaminti kremams, ledams, įdarams, pyragaičiams, tortams arba saldainiams.
Praline pasta parduotuvėse ganėtinai brangi, tad tikrai rekomenduoju ją gaminti namuose. Be to namuose pagaminta praline pasta turi dar viena didžiulį privalumą - ji yra traškesnė nei pirktinė. Namuose Jūs taip pat galite paeksperimentuoti su prieskoniais. Į praline galima, jeigu norisi, įdėti pavyzdžiui kardamono.
1. Kaip nuvalyti lazdyno riešutus: Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Lazdyno riešutus suberiame į kepimo indą ir tolygiai paskirstome.
2. Dedame į orkaitę ir kepame maždaug 15-20 minučių.
3. Po to perberiame riešutus ant virtuvinio rankšluosčio (rankšluostį galite lengvai sudrėkinti).
4. Suimame rankšluostį taip, kad gautųsi ryšulėlis su riešutais ir gerai patriname/paminkome ryšulėlį. Šitaip nuimsite beveik visą lazdyno riešutų odelę.
5. Praline pasta: Įkaitiname orkaitę iki 120 laipsnių temperatūros ir pašildome joje riešutus.
6. Puode sumaišome vandenį su cukrumi ir verdame kol sirupas sušyla iki 116 laipsnių.
7. Įberiame į puodą karštus riešutus (tai itin svarbu, nes šalti riešutai labai sumažina sirupo temperatūrą).
8. Išmaišome ir verdame toliau. Pirmiausia riešutai pasidengia sirupu, po to kristalizuojasi (jie bus aptraukti balta cukraus luobelė). Verdame toliau, kartas nuo karto maišydami kol cukrus vėl ištirpsta ir virsta karamele (tamsiai auksinės spalvos).
9. Išverčiame riešutus ant kepimo popieriaus lapo ir tolygiai paskirstome. Paliekame atvėsti.
10. Paskui dalimis sumalame virtuvės kombaine arba su blenderiu iki pastos konsistencijos. Tai gali šiek tiek užtrukti, priklausomai nuo jūsų turimos technikos galingumo. Kuo galingesnis variklis, tuo greičiau karamelizuoti riešutai pavirs praline pasta. Praline pasta yra ganėtinai skysta - bėganti. Tad malame iki tinkamos konsistencijos.
11. Įdedame į sandarų indą ir laikome uždarytą. Praline pastos (sandariai uždarytos) galiojimo laikas labai ilgas, bent jau keli mėnesiai tai tikrai. Skanaus!
Praline pasta parduotuvėse ganėtinai brangi, tad tikrai rekomenduoju ją gaminti namuose. Be to namuose pagaminta praline pasta turi dar viena didžiulį privalumą - ji yra traškesnė nei pirktinė. Namuose Jūs taip pat galite paeksperimentuoti su prieskoniais. Į praline galima, jeigu norisi, įdėti pavyzdžiui kardamono.
Ingredientai
- nuvalyti lazdyno riešutai: 300 gramų
- skrudinti migdolų riešutai: 300 gramų (pakepame orkaitėje 10 minučių - 180 laipsnių temperatūroje)
- cukrus: 400 gramų
- vanduo: 100 gramų
Recepto paruošimas
1. Kaip nuvalyti lazdyno riešutus: Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Lazdyno riešutus suberiame į kepimo indą ir tolygiai paskirstome.
2. Dedame į orkaitę ir kepame maždaug 15-20 minučių.
3. Po to perberiame riešutus ant virtuvinio rankšluosčio (rankšluostį galite lengvai sudrėkinti).
4. Suimame rankšluostį taip, kad gautųsi ryšulėlis su riešutais ir gerai patriname/paminkome ryšulėlį. Šitaip nuimsite beveik visą lazdyno riešutų odelę.
5. Praline pasta: Įkaitiname orkaitę iki 120 laipsnių temperatūros ir pašildome joje riešutus.
6. Puode sumaišome vandenį su cukrumi ir verdame kol sirupas sušyla iki 116 laipsnių.
7. Įberiame į puodą karštus riešutus (tai itin svarbu, nes šalti riešutai labai sumažina sirupo temperatūrą).
8. Išmaišome ir verdame toliau. Pirmiausia riešutai pasidengia sirupu, po to kristalizuojasi (jie bus aptraukti balta cukraus luobelė). Verdame toliau, kartas nuo karto maišydami kol cukrus vėl ištirpsta ir virsta karamele (tamsiai auksinės spalvos).
9. Išverčiame riešutus ant kepimo popieriaus lapo ir tolygiai paskirstome. Paliekame atvėsti.
10. Paskui dalimis sumalame virtuvės kombaine arba su blenderiu iki pastos konsistencijos. Tai gali šiek tiek užtrukti, priklausomai nuo jūsų turimos technikos galingumo. Kuo galingesnis variklis, tuo greičiau karamelizuoti riešutai pavirs praline pasta. Praline pasta yra ganėtinai skysta - bėganti. Tad malame iki tinkamos konsistencijos.
11. Įdedame į sandarų indą ir laikome uždarytą. Praline pastos (sandariai uždarytos) galiojimo laikas labai ilgas, bent jau keli mėnesiai tai tikrai. Skanaus!
Virtos vištienos salotos su lazdyno riešutais bei raudonosiomis vynuogėmis be sėklų
Traškūs riešutų skrebučiai
Šokoladinis tortas su traškiu "praline" sluoksniu
Tėčio gimtadienio tortas arba šokoladinis tortas su traškiu "Praline" sluoksniu
Namuose kepinti žemės riešutai
Naminė saldinta pistacijų pasta
Keptas bananas, apšlakstytas klevų sirupu, su avietėmis ir saujele lazdyno riešutų
Septynsluoksnis desertas - pradžiugins gurmanus ir saldumynų mėgėjus
Burbuliukai rutuliukai - sveikas desertas be glitimo iš datulių, su riešutų sviestu
Torrone arba itališkas desertas Nuga
KREVEČIŲ SALOTOS SU APELSINAIS IR LAPKOTINIU SALIERU
Naminis žemės riešutų sviestas
Besan ladu (laddu) - žirnių miltų saldumynas
Parmezano sūris arba kaip iš riešutų paruošti parmezano sūrį?
Riešutinis pyragas
Nekepti veganiški pyragaičiai su riešutų sviestu
Skanūs ir traškūs vafliai su šokoladu, kondensuotu pienu ir riešutais
Riešutinis-karamelinis pyragas
Meškinio česnako pesto padažas - sviestas
Graikiškų riešutų tortas su vyšniomis
SKRUDINTOS BBQ BULVĖS
Veganiškas parmezano sūris iš graikinių riešutų
Skrudintos BBQ bulvės
3 geriausi naminių saldainių paruošimo receptai!