Troškinta stirniena marinuota rūgpienyje

Kategorija: Patiekalai iš žverienos


Troškinta stirniena marinuota rūgpienyje

Paskelbė:

Ingredientai

  • stirnienos kumpis (naudoju mėsą nuo šlaunies)
Įtrynimui:
  • šviežiai malti juodieji pipirai
  • džiovinti trinti rozmarinai
  • smulkiai sukapoti švieži šalavijo lapai
  • smulkintas šviežias čili: šiek tiek
  • trinti kmynai
  • actas: 1-2 šaukštų (naudoju obuolių)
  • alyvuogių aliejus
Marinatui:
  • rūgpienis: kad apsemtų mėsą (arba raugintos pasukos)
  • druska
  • česnakas (nepagailime)
  • juodųjų pipirų žirneliai
  • lauro lapai
  • Taip pat:
  • druska
  • rūkytos paprikos milteliai
  • sviestas ir aliejus (apkepimui)
  • lauro lapai
  • pipirų žirneliai
  • morkos: keletos
  • svogūnai: keletos
  • saldžiarūgščiai obuoliai: keletos


Recepto paruošimas

1. Pirmiausia nuo stirnienos kruopščiai nupjaustome plėves bei supjaustome nelabai plonais gabaliukais.

2. Tada įtriname nurodytais prieskoniais bei šlakeliu acto. Užpilame šiek tiek aliejaus ir gerai išmasažuojame, kad viskas kuo geriau įsigertų.

3. Tuomet sudedame į puodą, uždengiame ir porą dienų laikome šaltai.

4. Marinatui skirtą rūgpienį gerai pagardiname druska, įspaudžiame česnako, suberiame sutrintus laurų lapus, pipirų žirnelius bei užpilame ant mėsos gabaliukų.

5. Paliekame dar vienai nakčiai (nepakenktų ir dviem) šaldytuve.

6. Pamarinuotą stirnieną išimame iš marinato ir nusausiname. Įtriname rūkytos paprikos milteliais bei druska.

7. Keptuvėje įkaitiname aliejų su trupučiu sviesto ir ant stipresnės ugnis apkepame kiekvieną stirnienos gabaliuką iš abiejų pusių.

8. Kepame dalimis, jeigu mėsos daugiau, keptuvės neperpildome, stirniena turi švelniai apskrusti, bet nesušusti.

9. Sudedame į karščiui atsparų puodą arba troškintuvą su dangčiu. Įpjaustome svogūnų, morkų, obuolių, įmestame lauro lapą, pipirų ir čili pipirą (jeigu mėgstate).

10. Užpilame virintu vandeniu (mėsa turėtų būti vos apsemta) ir uždengiame.

11. Lėtai kepame - troškiname 180 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 90 minučių (priklausomai nuo mėsos kiekio), kol stirniena tampa visiškai minkšta. Vis patikriname, jeigu reikia, papildomai įpilame skysčio bei pagardiname druska.

12. Patiekiame su bulvių koše ir marinuotų agurkų griežinėliais arba burokėlių salotomis.

13. Recepto šaltinyje yra rekomenduojama mėsą troškinti užpilant ne vandeniu, bet alumi. Gal kitą kartą taip ir išmėginsiu. Troškinsiu aluje ir sidre arba išbandysiu dar kitaip, bet šį kartą labai norėjau, kad ragautojai pajaustų nuostabų šios žvėrienos skonį.

14. Minkšta stirniena tikrai pavergė visus valgytojus, net ir tuos, kurie nebuvo niekada prieš tai jos ragavę. Iš likusio stirnos šlaunikaulio su sąmoningai paliktu mėsos sluoksniu aš dar išviriau nuostabų sultinį. Nuėmusi virtą mėsą nuo kaulo tiesiog sumaliau, tada sumaišiau su svieste kepintais svogūnais, morkomis, maltais grybais ir gaminau naminius virtinius, kuriuos tame sultinyje ir išviriau. Nuostabus skonis.

Patiko receptas? Pasidalink!

Dalintis su Facebook