Troškinta žąsis arba antis
Kategorija: Patiekalai iš vištienos ir paukštienos

Troškinta žąsis – tai skanus, aromatingas ir įspūdingas patiekalas, idealiai tiks šventiniams pietums. Derinys su raudonais apelsinais, obuoliais ir briuselio kopūstais suteikia saldžiarūgščio skonio, o spanguolių padažas papildomai įneša šventinės nuotaikos.
Ingredientų Nauda:
Žąsis – tai riebesnė, tačiau labai skani mėsa, kuri puikiai dera su rūgščiais ir saldžiais priedais. Ji yra puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis.
Raudonųjų apelsinų sultys – suteikia subtilaus citrusinio skonio ir yra gausu vitamino C, kuris stiprina imunitetą.
Briuselio kopūstai – labai maistingi, turintys daug vitaminų ir mineralų, be to, jie turi antioksidacinių savybių.
Obuoliai – suteikia saldumo ir rūgštumo derinį, o jų pluoštai gerina virškinimą.
Spanguolės – ne tik prideda skonio, bet ir turi daug antioksidantų, vitaminų ir mineralų, naudingų širdžiai ir kraujagyslėms.
Raudonas sausas vynas – padeda sušvelninti skonį ir suteikia gylio troškiniui, o alkoholis garuojant sustiprina kitus prieskonius.
Ingredientai
- žąsys: 0,5 (~1,5 kilogramo)
- česnakas: 3-4 skiltelių
- svogūnai: 1 (didelio)
- džiovintas čiobrelis: žiupsnio
- šviežiai malti pipirai
- nemalti juodieji pipirai: kelių žirnelių
- kadagio uogos: kelių
- lauro lapai: 2-3
- druska: žiupsnelio
- kmynai: žiupsnelio
- cukrus: 2 šaukštelių
- raudonųjų apelsinų sultys: 1,5 stiklinės
- vanduo: 1 stiklinės
- balzamiko actas: 1 šaukštelio
- poro šaknis
- sausas raudonas vynas: 1 butelio
- obuoliai: 4 (vid. dydžio)
- briuselio kopūstai: 500 gramų
- spanguolių padažas
- sviestas
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia žąsį susmulkiname maždaug delno dydžio gabaliukais. Nuimkite taukų sluoksnį. Beje taukus galite išlydyti bei po to panaudoti kepant bulves.
2. Sudedame žąsies gabalus į puodą, sudedame paspaustas česnako skilteles (jų nesmulkiname, tiesiog paspaudžiame peiliu), susmulkintą svogūną, čiobrelius, pipirus, lauro lapus, kmynus, cukrų ir balzamiko actą.
3. Viską užpilame raudonųjų apelsinų sultimis bei vandeniu.
4. Prieskoniuose mirkstančią žąsį padedame bent kelioms valandoms į šaldytuvą. Aš ją palaikiau šaldytuve šiek tiek virs 4 valandų.
5. Po to dėkite žąsį troškintis. Troškiname maždaug pusvalandį.
6. Į puodą supilame butelį sauso raudono vyno ir troškiname dar ~105 minutes. Greitpuodyje šis procesas vyksta žymiai greičiau. :)
7. Ruoškite garnyrą: Aš pati šį kartą prie žąsies derinau svieste paskrudintus bei lengvai karamelizuotus brokolius ir obuolius.
8. Brokolius perpjaukite perpus ir paskrudinkite pjūvio vietą ant sviesto, apverskite ir užpilkite šlakelį vandens (kad keptuvės dugnas nebūtų sausas) ir paviršių pabarstykite cukrumi.
9. Uždenkite ir patroškinkite maždaug 10 minučių. Išimkite į lėkštutes.
10. Obuolius perpjaukite perpus, išimkite sėklas ir iš abiejų pusių puseles apkepinkite keptuvėje. Obuolys neturi ištižti, bet pabadžius šakute turi pasijausti minkštas vidus.
11. Briuselio kopūstus, obuolius bei žąsies gabaliukus dėliokite į lėkštutes, palaistykite spanguolių padažu.
12. Troškinys gaunasi itin aromatingas. Labai gerai dera rūgštumas bei saldumas. Skanaus!
Panašūs receptai











