Vištienos biryani - indiškas plovas su basmati ryžiais
Kategorija: Patiekalai iš vištienos ir paukštienos
Vištienos biryani yra vienas iš populiariausių ir skaniausių indiškų patiekalų, kuris sujungia aštrius prieskonius, aromatingą vištieną ir birius basmati ryžius. Šis patiekalas ne tik suteikia nepakartojamą skonį, bet ir yra tikras energijos šaltinis, idealus pasirinkimas tiek kasdieniams pietums, tiek šventėms. Patiekalas pasižymi itin turtingu skonio deriniu, kuris pasiekiamas naudojant įvairius prieskonius, tokius kaip garam masala, cinamonas, kuminas, bei papildomas įdėtinį jogurtą, mėtas ir riešutus.
Šis receptas taip pat puikiai tinka žmonėms, mėgstantiems įvairių pasaulio virtuvių skonius ir ieškantiems naujų, egzotiškų patiekalų savo meniu. Be to, biryani yra subalansuotas patiekalas, kuris sujungia baltymus, angliavandenius, vitaminus ir mineralus.
Kodėl Vištienos Biryani yra naudingas sveikatai?
- Vištiena – tai puikus baltymų šaltinis, kuris yra būtinas raumenų augimui ir audinių regeneracijai.
- Basmati ryžiai – turtingi angliavandeniais, kurie suteikia ilgalaikę energiją ir padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.
- Garam masala prieskoniai – ne tik suteikia patiekalui ypatingą skonį, bet ir turi priešuždegiminių savybių, padeda virškinimui ir stiprina imuninę sistemą.
- Ciberžolė – viena iš pagrindinių sudedamųjų dalių, pasižyminti galingomis antioksidacinėmis savybėmis, gali padėti kovoti su uždegimais ir pagerinti bendrą sveikatą.
- Mėta – tai natūralus skrandžio ramintojas, padedantis pagerinti virškinimą ir sumažinti nemalonius simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas.
- Jogurtas – prisotintas probiotikais, padeda palaikyti sveiką žarnyną ir gerą virškinimą.
- Razinos ir anakardžiai – jie suteikia papildomos energijos ir maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai ir mineralai, reikalingi bendram organizmo funkcionavimui.
Ingredientai
- vištienos blauzdelės: 500 gramų (su oda ir kaulais)
- basmati ryžiai: 200 gramų
- svogūnai: 1
- mėta: kelių smulkintų šakelių
- čili pipirai: 1
- natūralus jogurtas: 150 mililitrų
- čili milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
- garam masala prieskoniai: 1,5 šaukšto
- vanduo: 350 mililitrų
- druska
- pipirai
- česnakas: 4 skiltelių
- imbieras: ~2-3 centimetrų dydžio gabaliuko
- malta ciberžolė: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
- lauro lapai: 1
- gvazdikėliai: 6
- cinamonas: 1 šaukšto
- ghee sviestas: 2 šaukštų (arba kepimo aliejus)
- kumino sėklos: 1 šaukštelio
- šafranas: žiupsnelio (nėra būtina)
- skrudinti svogūnai: šiek tiek (patiekimui; nėra būtina)
- razinos: 30 gramų (nėra būtina)
- anakardžiai: 30 gramų (nėra būtina)
- kardamono ankštys: 4 (nėra būtina, bet labai tinka)
- žvaigždiniai anyžiai: 1 (nėra būtina, bet labai tinka)
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių išsimarinuokite vištieną. Inde sumaišykite susmulkintas česnako skilteles su sutarkuotu imbieru, žiupsneliu druskos, ketvirtadaliu arbatinio šaukštelio ciberžolės, vienu šaukštu garam masala prieskonių mišinio, puse arbatinio šaukštelio malto čili ir 50 mililitrų jogurto.
2. Tada vištienos blauzdeles perpjaukite išilgai tarp kaulų, sudėkite į marinatą ir palikite pasimarinuoti mažiausiai 60 minučių (arba per visą naktį).
3. Taip pat pasiruoškite ryžius, kad šie išliktų birūs. Juos užmerkite vandenyje ir palaikykite pusvalandį. Paskui nukoškite.
4. Pradėkite gaminti biryani. Puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite du šaukštus ghee sviesto arba aliejaus.
5. Sudėkite lauro lapą, gvazdikėlius, cinamoną, kumino sėklas ir, jeigu naudosite, žvaigždinį anyžių ir kardamono ankštis. Prieskonius pakepinkite, kad atsiskleistų aromatai.
6. Po 3-4 minučių sudėkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną ir kepkite, kol lengvai paruduos.
7. Sudėkite vištieną, apkepkite, kad šiek tiek apskrustų.
8. Dėkite 60 mililitrų natūralaus jogurto, susmulkintus mėtos lapelius, vieną susmulkintą čili pipirą, vieną šaukštelį garam masala prieskonių, vieną šaukštelį malto čili ir šiek tiek druskos. Viską labai gerai išmaišykite ir tolygiai paskleiskite puodo dugne.
9. Ant viršaus sudėkite nusausintus ryžius, kuriuos nuplovėme anksčiau, pilkite 350 mililitrų vandens ir pusę arbatinio šaukštelio druskos.
10. Po to pabarstykite šiek tiek susmulkintos mėtos, skrudintų svogūnų (nebūtinai). Taip pat, jeigu naudosite, šafraną išmaišykite dviejuose šaukštuose karšto vandens arba pieno ir supilkite ant viršaus.
11. Atskiroje keptuvėje ant šlakelio aliejaus maždaug 30 sekundžių paskrudinkite razinas ir anakardžius, nusausinkite juos ant popierinio rankšluosčio ir sudėkite ant biryani viršaus.
12. Puodą uždenkite dangčiu, sumažinkite kaitrą ir virkite maždaug 15 minučių.
13. Paskui nuimkite nuo kaitros ir uždengę palaikykite dar maždaug 10 minučių.
14. Labai skanu patiektie su daržovių salotomis ir jogurtiniu padažu. Jogurtniam padažui aš sumaišiau 90 mililitrų natūralaus jogurto su susmulkintais mėtos lapeliais, druska, pusės citrinos sultimis ir šlakeliu vandens. Skanaus!