Virtas jaučio liežuvis moliūgų ir garstyčių padaže

Kategorija: Patiekalai iš jautienos ir veršienos


Virtas jaučio liežuvis moliūgų ir garstyčių padaže

Paskelbė:

Šis virtas jaučio liežuvis su moliūgų ir garstyčių padažu yra išskirtinis ir elegantiškas patiekalas, kuris neabejotinai nustebins tiek gurmanus, tiek visus, mėgstančius išskirtinį, subtilų skonį. Jaučio liežuvis iš pradžių marinuojamas su druska, pipirais ir aromatingais prieskoniais, o vėliau ilgai virinamas, kol taps minkštas ir švelnus. Padažas, pagamintas iš moliūgo, vyno ir garstyčių, suteikia šiam patiekalui dar daugiau skonio gylio. Tai puikus pasirinkimas šventinėms vakarienėms arba ypatingoms progoms, kai norite pasimėgauti ne tik skoniu, bet ir maisto paruošimo ritualu.


Naudingos sudedamosios dalys ir jų privalumai:

  • Jaučio liežuvis: Turtingas baltymais ir geležimi, jis padeda stiprinti raumenis ir gerina kraujo kokybę. Be to, jame yra svarbių vitaminų, tokių kaip B12, kurie svarbūs nervų sistemos ir kraujotakos funkcijoms.
  • Moliūgas: Ypač turtingas beta-karotenu, kuris virsta vitaminu A, moliūgas padeda stiprinti regėjimą ir imuninę sistemą. Be to, jis turi mažai kalorijų ir yra geras skaidulų šaltinis.
  • Garstyčios: Garstyčių sėklos turi priešuždegiminių savybių ir skatina virškinimo procesus. Be to, jos yra turtingos antioksidantais.
  • Ciberžolė: Ciberžolė yra žinoma dėl savo priešuždegiminių savybių ir stiprina imunitetą. Ji taip pat padeda virškinimui ir gerina medžiagų apykaitą.
  • Sultinys: Sultinys suteikia padažui gilų ir pilną skonį, taip pat prideda papildomų naudingų medžiagų, ypač jei jis yra pagamintas iš daržovių ar kaulų.


Ingredientai

  • jaučio liežuviai: 1 (manojo svoris ~1,5 kilogramo)
Marinatui:
  • vanduo: ~2 litrų (liežuvį turi apsemti)
  • druska: 45 gramų
  • lauro lapai: 4
  • kvapieji pipirai: 1 saujelės
  • česnakas: 2-3 skiltelių
  • svogūnai: 1
  • morkos: 2
  • saliero šaknys: ketvirtadalio
Moliūgų ir garstyčių padažui:
  • alyvuogių aliejus: šlakelio
  • svogūnai: 0,5
  • moliūgas: 2 stiklinių (supjaustyto kubeliais)
  • baltas vynas: trečdalio stiklinės
  • vištienos arba daržovių sultinys: 1 stiklinės (arba sultinys, kuriame virė liežuvis)
  • druska: pagal skonį
  • pipirai: žiupsnio
  • ciberžolė: 2 arbatinių šaukštelių
  • grūdėtosios garstyčios: 1 valgomojo šaukšto 
  • krakmolas arba miltai: jeigu reiks sutirštinti padažą (man neprireikė)


Recepto paruošimas

1. Vandens reiks tiek, kad liežuvis būtų pilnai apsemtas. Pamatuojame jo kiekį, man užteko lygiai 2 litrų.

2. Į vandenį įberiame saujelę pipirų, du lauro lapus, susmulkintas česnako skilteles ir 45 gramus druskos. Marinatą užverdame ir atvėsiname.

3. Liežuvį nuplauname ir dedame į marinatą. Paliekame mažiausiai 8 valandas (aš pati palikau per visą naktį) mirkti šaldytuve.

4. Po 8 valandų arba kitą dieną liežuvį išimame iš sūrymo, užpilame švariu vandeniu, kad vėl apsemtų.

5. Įmetame du lauro lapus, kelis kvapiuosius žirnelius, svogūną, morkas ir saliero šaknį. Užverdame ir verdame maždaug 2,5-3 valandas, kad liežuvis būtų minkštas. Jeigu turite, į pagalbą galite pasitelkti greitpuodį ir liežuvį jame virti užteks vos 40 minučių.

6. Dar šiltam jaučio liežuviui nulupkite odą ir supjaustykite.

7. Gaminkite padažą: Gilioje keptuvėje arba troškintuve įkaitinkite aliejų. Suberkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite, kol šis suminkštėja.

8. Tada suberkite kubeliais supjaustytą moliūgą, pakepinkite, kol šiek tiek apskrunda.

9. Supilkite vyną ir pakaitinkite, kol alkoholis nugaruoja.

10. Tuomet supilkite sultinį, berkite druskos, pipirų ir ciberžolę. Užvirkite. Paverdame, kol moliūgai suminkštėja. .

11. Po to sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos konsistencijos.

12. Į padažą dėkite gartyčias ir dar kartą užvirkite. Sudėkite supjaustytą jaučio liežuvį ir pakaitinkite maždaug 4-6 minutes.

13. Jeigu padažas atrodo per kiek skystas galite jį sutirštinti krakmolu arba miltais. Man to šį kartą neprireikė. Skanaus!

Patiko receptas? Pasidalink!

Dalintis su Facebook