Šonkaulių kelmas
Kategorija: Mėsos patiekalai
Toks šonkauliukų kelmas būna ne tik skanus, bet papuošia ir šventinį stalą. Aš būtinai tokį gaminu per naujųjų metų šventę, bet puikiai tinka ir Kalėdoms, Velykoms, Krikštynoms ar gimtadieniui. :)
1. Pradžiojame išmarinuojame šonkaulius: pabarstykite druska, pipirais bei bazilikais, palikite per naktį.
2. Antras labai svarbus dalykas - gerai "išmušame" faršą. Tiesiog paimkite maltos mėsos gniutulą beir su jėga meskite į dubenį (mėsos prisitaško, todėl geriausia tai daryti virš kriauklės). Faršas tampa minkštesnis, pūresnis bei geriau sukibęs.
3. Tuomet svogūną bei česnaką susmulkinkite, morką supjaustykite gabalėliais, viską dėkite į faršą, berkite visus prieskonius bei dar kartą gerai išminkykite.
4. Po to 2 šonkaulių juostas sujunkite mediniais krapštukais, pastatykite "tvorą", o į vidų paspausdamos sudėkite faršą. "Kelmą" tvirtai suriškite bei apdenkite folija.
5. Kekite 160 laipsnių temperatūros orkaitėje 60 minučių, po to foliją nudenkite, padidinkite orkaitės kaitrą iki 180 laipsnių temperatūros bei kepame dar apie 30-45 minutes. Palikite orkaitėje ataušti.
6. Prieš patiekdamos papuoškite marinuotais pievagrybiais (čia vėl prireiks dantų krapštukų), petražolėmis, pabarstykite žirnelių. Skanaukite!
7. Pastebėjimas: Prieš valgydama buvau truputį skeptiškai nusiteikusi, gavojau kad skonis bus kaip riebių šonkaulių su kotletu viduje, bet nieko panašaus! Šonkauliai buvo visai neriebūs, o faršas nepriminė faršo, atrodė, kaip kepta mėsa. Aš tikrai likau maloniai nustebinta - buvo labai gardu, o kur dar traškūs morkyčių gabaliukai - tikras skanumėlis.
Ingredientai
- neaukšti šonkauliukai (2 juostelių)
- kiaulienos faršas: ~1,2 kilogramo (aš naudojau kumpį, patį jį sumaliau)
- morkos: 1
- svogūnai: 1
- česnakas: 2-3 skiltelių
- prieskoniai: druska, pipirai, džiovintas bazilikas ir kitos žolelės (aš naudojau itališką prieskoninių žolelių mišinį)
- papuošimui: marinuoti pievagrybiai, petražolės, konservuoti žirneliai (arba pagal pasirinkimą)
- Dar prireiks:
- mediniai dantų krapštukai
- tvirtas siūlas
Recepto paruošimas
1. Pradžiojame išmarinuojame šonkaulius: pabarstykite druska, pipirais bei bazilikais, palikite per naktį.
2. Antras labai svarbus dalykas - gerai "išmušame" faršą. Tiesiog paimkite maltos mėsos gniutulą beir su jėga meskite į dubenį (mėsos prisitaško, todėl geriausia tai daryti virš kriauklės). Faršas tampa minkštesnis, pūresnis bei geriau sukibęs.
3. Tuomet svogūną bei česnaką susmulkinkite, morką supjaustykite gabalėliais, viską dėkite į faršą, berkite visus prieskonius bei dar kartą gerai išminkykite.
4. Po to 2 šonkaulių juostas sujunkite mediniais krapštukais, pastatykite "tvorą", o į vidų paspausdamos sudėkite faršą. "Kelmą" tvirtai suriškite bei apdenkite folija.
5. Kekite 160 laipsnių temperatūros orkaitėje 60 minučių, po to foliją nudenkite, padidinkite orkaitės kaitrą iki 180 laipsnių temperatūros bei kepame dar apie 30-45 minutes. Palikite orkaitėje ataušti.
6. Prieš patiekdamos papuoškite marinuotais pievagrybiais (čia vėl prireiks dantų krapštukų), petražolėmis, pabarstykite žirnelių. Skanaukite!
7. Pastebėjimas: Prieš valgydama buvau truputį skeptiškai nusiteikusi, gavojau kad skonis bus kaip riebių šonkaulių su kotletu viduje, bet nieko panašaus! Šonkauliai buvo visai neriebūs, o faršas nepriminė faršo, atrodė, kaip kepta mėsa. Aš tikrai likau maloniai nustebinta - buvo labai gardu, o kur dar traškūs morkyčių gabaliukai - tikras skanumėlis.
Raktažodžiai:
sonkauliai, sonkauliukai, kiaulienos farsas, kiauliena, svogunai, morkos, cesnakas, prieskoniai, druska, pipirai, bazilikas, marinuoti pievagrybiai, pievagrybiai, petrazoles, konservuoti zirneliai
Sultingieji šonkauliukai
Kepti ir rūkyti kiaulienos šonkauliai kamado kepsninėje
Čili sriuba
Greitas maltos mėsos šnicelis
Orkaitėje kepta kalakuto blauzdelė su svogūnais
Apvirti ir kepti šonkauliukai
Lazanijos sriuba arba makaronų ir faršo sriuba
Makaronai “tagliatelle” su faršu
Nuostabiai vakarienei: Faršo "lizdeliai" su pikantišku įdaru
Žolelių ir gėlių raštais natūraliai marginti kiaušiniai
Kopūstų ir maltos mėsos užkepėlė
TURKIŠKI MALTINUKAI SU BULVĖMIS
Mėsos kukuliai su makaronais
KEPTI MĖSOS FARŠO KUKULIAI SU BULVĖMIS
VOKIŠKI JAUTIENOS (ARBA KIAULIENOS) SUKTINUKAI
BULVIŲ UŽKEPĖLĖ SU MĖSOS KUKULIUKAIS
Bulvių apkepėlė su mėsos kukuliais
Kiaulienos sprandinės karbonadai
Įdaryti kotletai su morkomis, svogūnais, sūriu ir kiaušiniais
Skaniausias faršo užkandis
Itališka porketa – kiaulienos vyniotinis.
Orkaitėje troškinta vištiena su daržovėmis
"Tinginių" troškinys su kalakutienos arba vištienos faršu ir kopūstais
Kiaulienos nugarinės suktinukai su grybais