Nekeptas jogurtinis maskarponės tortas
Kategorija: Desertų receptai
Šis tortas su maskarponės ir graikiško jogurto įdaru yra lengvas ir gaivus desertas, idealiai tinkantis karštą vasaros dieną. Jis ne tik puikiai atitinka saldumo ir rūgštumo balansą, bet ir maloniai sušaldytas suteikia švelnią, kremišką tekstūrą. Braškės suteikia tortui šviežumo ir puikiai dera su jogurtiniu kremu. Tai puikus pasirinkimas šventėms ar tiesiog norint pasimėgauti skaniu ir lengvu desertu.
Naudingos sudedamosios dalys:
- Maskarponė: Tai kreminis itališkas sūris, kuris yra itin maistingas ir turi daug baltymų. Jis taip pat yra geras kalcio ir vitamino A šaltinis.
- Graikiškas jogurtas: Jame yra daug baltymų, probiotikų ir kalcio, kurie padeda palaikyti virškinimo sveikatą ir stiprina kaulus.
- Grietinėlė: Grietinėlė suteikia tortui kremišką tekstūrą, taip pat yra puikus riebalų šaltinis, kuris padeda gerai pasisavinti vitaminus.
- Braškės: Braškės yra puikus vitamino C ir antioksidantų šaltinis, kurie stiprina imuninę sistemą ir gerina odos sveikatą.
Ingredientai
- sausainiai: 180 gramų (pvz.: "Selga", "Gaidelis" ar panašiai)
- ištirpintas sviestas: 70 gramų
- maskarponė: 250 gramų (naudoju 38% riebumo)
- graikiškas jogurtas: 300 gramų (naudoju 6% riebumo)
- grietinėlė: 200 mililitrų (35% riebumo)
- šviežiai spaustos citrinos sultys: 2-3 valgomųjų šaukštų
- cukraus pudra: ~5 valgomųjų šaukštų (~45 gramų; su šiuo kiekiu tortas nesigauna labai saldus, reguliuojame pagal save)
- vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio
- želatina: 25 gramų (2 valgomųjų šaukštų)
- šaltas vanduo: 85 gramų (kiek mažiau nei pusė stiklinės)
- braškės: 1,3 stiklinės (~180 gramų; supjaustytos nedideliais gabaliukais)
- braškės: kelių (papuošimui)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia maisto smulkintuvu sausainius sutriname iki smulkių trupinių ir supilame ištirpintą sviestą. Mentele viską išmaišome.
2. Tada į 22 centimetrų apvalios, atsegamos kepimo formos apačią įdedame kepimo popierių.
3. Suberiame sausainius į kepimo formą, šaukštu išlyginame, kad pagrindas būtų tolygus.
4. Padedame į šaldytuvą.
5. Į indelį įpilame šalto vandens ir užbarstome želatiną. Leidžiame jai išbrinkti maždaug 5-10 minučių.
6. Per tą laiką, dideliame inde šluotele išplakame maskarponę, jogurtą, citrinos sultis bei vanilės ekstraktą.
7. Vandens vonelėje, maišydami su mentele, ištirpiname želatiną. Neleidžiame jai užvirti. Grūdeliai privalo būti visiškai ištirpę.
8. Paliekame vėsti želatiną. Pilant į įdarą ji dar turi būti vos vos šilta.
9. Kitame inde išplakame grietinėlę iki standumo (pakėlus indą ji turi nekristi.)
10. Tada želatiną sumaišome su dviem šaukštais maskarponės sūrio ir jogurto įdaru. Želatiną plona srovele supilame į įdarą (tuo metu maišyti ir įdarą).
11. Braškes gerai nusausiname popieriniais rankšluosčiais.
12. Išsijojame cukraus pudrą.
13. Grietinėlę sukrečiame į maskarponės indą. Atsargiai išmaišome šluotele. Sumaišome su išsijota cukraus pudra ir braškių gabaliukais.
14. Išlyginame paviršių.
15. Padedame į šaldytuvą bent jau 4-5 valandoms, o idealiausiai palaikome per naktį.
16. Su dideliu peiliu perbraukiame per maskarponės sūrio torto šonus ir atsargiai nuimame kepimo formą. Papuošiame uogomis ar vaisiais. Lepinamės!
17. Patarimas: Tortą puošiame tik prieš pat patiekimą.
18. Ir būtinai pasilepiname!