Čilietiškas tūkstančio sluoksnių tortas

Kategorija: Desertų receptai


Čilietiškas tūkstančio sluoksnių tortas

Paskelbė:

Čilietiškas Tūkstančio Sluoksnių Tortas


Tūkstančio sluoksnių tortas – tai nuostabus čilietiškas desertas, kuris yra ne tik nepaprastai skanus, bet ir labai įspūdingas tiek skoniu, tiek išvaizda. Šis tortas pasižymi traškiais lakštais, su karamelizuotu pienu ir riešutais, kurie suteikia ypatingą skonį ir tekstūrą. Nors šio torto gaminimas reikalauja šiek tiek kantrybės, tačiau rezultatas tikrai nenuvils!


Kodėl šis tortas yra naudingas sveikatai?


  • Riešutai (graikiniai, lazdyno, pekano ar migdolai) – tai puikus sveikų riebalų, baltymų ir mineralų šaltinis. Riešutai yra naudingi širdies ir kraujagyslių sveikatai, kadangi juose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti uždegimus ir reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Karamelizuotas pienas – nors jis turi daug cukraus, jis taip pat suteikia kūnui energijos ir sušildo, ypač šaltu oru.
  • Sviestas ir miltai – tai pagrindiniai komponentai, kurie suteikia tortui traškumą ir skonį, tačiau reikėtų laikytis saiko, kad nebūtų viršytas kasdieninis kalorijų kiekis.


Ingredientai

Tešlai:
  • miltai: 180 gramų
  • šaltas sviestas: 125 gramų
  • kiaušinių tryniai: 2
  • šaltas pienas: 90 mililitrų
  • romo esencija: 5 lašų (arba 1 valgomojo šaukšto romo)
  • smulki druska: penktadienio arbatinio šaukštelio
Pertepimui:
  • kambario temperatūros karamelizuotas saldus pienas: 2 mažų skardinių (~800 gramų)
  • graikiniai riešutai: 100 gramų (arba kiti mėgstami)
  • gervuogės: 1 saujelės


Recepto paruošimas

1. Iš pradžių viename inde sumaišykite miltus su druska. Kitame inde sumaišykite pieną su kiaušinių tryniais bei romo esencija.

2. Tuomet sviestą supjaustykite mažais kubeliais, sumaišykite su miltais šaukštu, paskui įmaišykite pieną su kiaušinių tryniais bei toliau maišykite su šaukštu (arba dviem šaukštais, arba mikseriu, su tešlai maišyti skirtomis šluotelėmis) iki vientisos masės. Neminkome tešlos rankomis, nes sviestas sušils bei kepami blyneliai neteks reikiamo traškumo. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę bei palikite šaldytuve per visą naktį.

3. Tada orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Tešlą padalinkite į 10 dalių. Kiekvieną gabaliuką labai plonai iškočiokite, paskui dėkite ant kepimo popieriaus. Ant tešlos uždėkite 19-20 centimetrų pločio lėkštę bei aplink ją apipjaukite apskritimą, kurį su kepimo popieriumi dėkite į orkaitės skardą. Paplotį subadykite šakute bei kepkite įkaitintoje orkaitėje maždaug 5-6 minutes, kol šiek tiek parunda. Išimkite iš orkaitės bei palikite atvėsti. Šitaip iškepkite visus papločius bei palikite visiškai atvėsti. Vieną paplotį sutrupinkite iki smulkių trupinių.

4. Riešutus labai smulkiai susmulkinkite.

5. Jeigu karamelizuotas pienas labai kietas, tokiu atveju trumpai pašildykite mikrobangėje. Mano pačios naudotas karamelizuotas pienas buvo pakankamai kreminės konsistencijos, tad ganėtinai lengvai tepėsi.

6. Torto formavimas: Ant serviravimo lėkštės dėkite vieną paplotį, jį ištepkite maždaug 1 kaupinu valgomuoju šaukštu karamelizuoto pieno, dėkite kitą paplotį, jį taip pat ištepkite karamelizuotu pienu bei apibarstome saujele riešutų. Taip suformuokite tortą, kas antrą paplotį pabarstydamos riešutais. Ant paskutinio papločio bei torto šonų užtepkite likusį karamelizuotą pieną. Trupinius sumaišykite su likusiais riešutais bei apibarstykite visą tortą. Papuoškite gervuogėmis bei dėkite į šaldytuvą. Skanaukite po kelių valandų arba tik kitą dieną.

7. Pastebėjimas: Vienu kartu orkaitėje galima kepti 2 arba 4 papločius, priklausomai, kiek telpa ant orkaitės skardos.

8. Pastebėjimas: Gervuogių galima ir nenaudoti.

9. Pastebėjimas: Nuostabus, nepaprastai gardus bei traškus tortas, kurio suvalgius vieną gabaliuką būtinai norisi ir antro. Šį tortą aš pati atradau čilietiškoje virtuvėje ir tiesiog negalėjau neišbandyti pasigaminti namuose! Svarbiausias torto elementas yra traškūs lakštai, kurie išlieka traškūs netgi po keletos dienų!

10. Pastebėjimas: Pats torto pagaminimas yra ganėtinai paprastas – išsikepkite lakštus, sutepkite karamelizuotu pienu bei pabarstykite riešutais – voila, Jūsų tortas jau pagamintas! Torto pertepimui idealiausia naudoti kiek minkštesnį, skystesnį karamelizuotą pieną, tada lengviau ištepsite visus lakštus. Riešutus taip pat pat galima rinktis pagal savo norus, idealiai tiktų ne tik graikiniai riešutai, bet ir lazdyno, pekano riešutai, migdolai ar panašiai. Tortą puošiame pagal savo fantaziją, aš pati naudojau tik gervuoges, bet tortą galima puošti ir šokoladu, įvairiomis uogomis arba vaisiais.