Alkava - aguoninis tortas su morengais
Kategorija: Desertai
Neseniai varčiau seną mamos receptų knygą, nes norėjau pasigaminti ką nors primiršto, bet gero. Prie vieno torto, kuris knygoje pavadintas "Alkava", buvo mamos ranka parašyta - labai skanus, gaminti ir ateityje. Tada mamos paklausiau, kas čia per tortas ir kodėl aš jo neragavusi, jei prirašyta tokia pastaba. Mama sakė, kad jį tiesiog pamiršusi ir gerai pamena, kad jis labai skanus. Tad nusprendėm pasigaminti šį aguoninį tortą su morengais. Galiu pasakyti, kad jis tikrai labai skanus. Mums prie kavos puodelio taip patiko, kad skubu dalintis šiuo receptu jau dabar. Tikrai gaminsiu dar ne vieną kartą. Pamėginkite ir Jūs!
1. Aguoniniai biskvitai: Suplakame minkštą, kambario temperatūros sviestą su puse kiekio miltelinio cukraus.
2. Tada įmaišome citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišome kiaušinių trynius.
3. Miltus sumaišome su aguonomis ir atsargiai įmaišome į tešlą su pienu.
4. Kiaušinių baltymus iki standumo suplakame su likusiu milteliniu cukrumi ir įmaišome į tešlą.
5. Tešlą sukrečiame į 24 centimetrų kepimo formą ir maždaug 30-40 minučių kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
6. Atvėsiname ir pjaudami padaliname į 2 sluoksnius.
7. Morenginiai sluoksniai: Morengams skirtus kiaušinių baltymus tol plakame, kol suputos. Nenustodami plakti, po šaukštą beriame cukrų (kitą šaukštą cukraus beriame tik ištirpus anksčiau subertajam).
8. Padidiname plaktuvo greitį ir plakame, kol masė tampa labai standi ir blizgi (maždaug 10 minučių). Įmaišome riešutus.
9. Ant kepimo popieriaus nusibrėžiame du 24 centimetrų skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleidžiame baltymų masę.
10. Kepame iki 100 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol morengai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus.
11. Karamelinis kavos kremas: Visi produktai šiam kremui privalo turi būti vienodos kambario temperatūros.
12. Sviestą išplakame iki purumo. Nenustodamos plakti, po šaukštą dedame "Rududu" ir plakame, kol masė pašviesės.
13. Plakdami po šaukštą įmaišome 100 mililitrų kavos (kitą šaukštą beriame tada, kai prieš tai įberta kava jau bus gerai įsimaišiusi į kremą). 100 ml kavos paliekame aguoniniams biskvitams sulaistyti.
14. Alkava torto surinkimas: Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistome 50 mililitrų kavos ir aptepame kremu.
15. Tuomet dedame morenginį sluoksnį ir dar kartą aptepame kremu.
16. Dedame aguoninį biskvitą, sulaistome likusia kava, užtepame kremo, dar kartą dedame morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepame kremu.
17. Papuošiame pagal savo norus ir fantaziją. Skanaus!
Ingredientai
- Biskvitui:
- miltai: 100 gramų
- kiaušiniai: 5
- vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
- tarkuota citrinos žievelė: iš 1 vnt.
- miltelinis cukrus: 150 gramų
- sviestas: 150 gramų
- maltos aguonos: 200 gramų
- pienas: 2 valgomųjų šaukštų
- Morenginiams sluoksniams:
- kiaušinių baltymai: 5
- cukrus: 200 gramų
- smulkinti ir pakepinti graikiniai riešutai: 100 gramų
- Karameliniam kavos sluoksniui:
- sviestas: 400 gramų
- karamelizuotas sutirštintas pienas "Rududu": 2 indelių po 397 gramus
- nesaldinta stipri kava: 200 mililitrų
Recepto paruošimas
1. Aguoniniai biskvitai: Suplakame minkštą, kambario temperatūros sviestą su puse kiekio miltelinio cukraus.
2. Tada įmaišome citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišome kiaušinių trynius.
3. Miltus sumaišome su aguonomis ir atsargiai įmaišome į tešlą su pienu.
4. Kiaušinių baltymus iki standumo suplakame su likusiu milteliniu cukrumi ir įmaišome į tešlą.
5. Tešlą sukrečiame į 24 centimetrų kepimo formą ir maždaug 30-40 minučių kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
6. Atvėsiname ir pjaudami padaliname į 2 sluoksnius.
7. Morenginiai sluoksniai: Morengams skirtus kiaušinių baltymus tol plakame, kol suputos. Nenustodami plakti, po šaukštą beriame cukrų (kitą šaukštą cukraus beriame tik ištirpus anksčiau subertajam).
8. Padidiname plaktuvo greitį ir plakame, kol masė tampa labai standi ir blizgi (maždaug 10 minučių). Įmaišome riešutus.
9. Ant kepimo popieriaus nusibrėžiame du 24 centimetrų skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleidžiame baltymų masę.
10. Kepame iki 100 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol morengai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus.
11. Karamelinis kavos kremas: Visi produktai šiam kremui privalo turi būti vienodos kambario temperatūros.
12. Sviestą išplakame iki purumo. Nenustodamos plakti, po šaukštą dedame "Rududu" ir plakame, kol masė pašviesės.
13. Plakdami po šaukštą įmaišome 100 mililitrų kavos (kitą šaukštą beriame tada, kai prieš tai įberta kava jau bus gerai įsimaišiusi į kremą). 100 ml kavos paliekame aguoniniams biskvitams sulaistyti.
14. Alkava torto surinkimas: Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistome 50 mililitrų kavos ir aptepame kremu.
15. Tuomet dedame morenginį sluoksnį ir dar kartą aptepame kremu.
16. Dedame aguoninį biskvitą, sulaistome likusia kava, užtepame kremo, dar kartą dedame morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepame kremu.
17. Papuošiame pagal savo norus ir fantaziją. Skanaus!
Raktažodžiai:
miltai, kiausiniai, aguonos, sviestas, pienas, vanilinis cukrus, kiausiniu baltymai, tortas, desertai, riesutai, graikiniai riesutai, rududu, kava
Aguonų tortas su maskarpone
Kepti vafliai - čirviniai blynai su vandeniu
LABAI SKANUS ŠOKOLADINIS TINGINIO TORTAS
Varškėčiai - teceptas iš mamos sąsiuvinio
Lietinių blynų tortas su vištiena ir pievagrybiais
Vegetariška Tofu kiaušinienė
Orinukai (arba morengai)
Keptas jūrų vilkas - žuvis kepta keptuvėje
Šokoladinis tiramisų tortas
Klasikinis medaus tortas
Tešla minkštutėlė, lyg pagalvė, tik vieno ingrediento dėka
Biskvitinis medaus tortas "Sodžius"
Skanūs ir traškūs vafliai su šokoladu, kondensuotu pienu ir riešutais
Čirviniai blynai su obuoliais
Nepakartojamo skonio tortas „Napoleonas“
Briedienos kotletai su spanguolių padažu
Skaniausias tortas Paukščių pienas
Tikras lietuviškas Kūčių stalas. Koks jis?
Raudonojo aksomo tortas
Šokoladinis pyragas - Šokoladainis be kiaušinių
Marinuoti afrikietiški agurkai
Įdaryti baklažanai su vištiena, daržovėmis ir feta sūriu
Trapus obuolių pyragas su karamele