Meduolinis tortas su sūrio kremu ir vyšniomis
Kategorija: Desertų receptai
Ingredientai
- Sviestas: 200 g (kambario temperatūros)
- Rudasis cukrus: 140 g
- Kiaušiniai: 4 vnt. (kambario temperatūros)
- Vanilė: 1 arb. š.
- Miltai: 210 g
- Kepimo milteliai: 2 arb. š.
- Prieskoniai meduoliams: 2 arb. š.
- Druska: žiupsnelis
- Kreminis sūris: 550 g (kambario temperatūros)
- Sviestas: 200 g (kambario temperatūros)
- Cukraus pudra: 150 g
- Vyšnios: 300 g (šaldytos, be kauliukų)
- Cukrus: 150 g
- Krakmolas: 2 valg. š.
Recepto paruošimas
1. Pasiruošti ingredientus biskvito kepimui. Orkaitę įjungti, kad įkaistų iki 180 C temperatūros (režimas viršus-apačia).
2. Į dubenį sudėti sviestą.
3. Prie sviesto suberti cukrų ir išplakti mikseriu ar pastatomo plakiklio pagalba, kol sviestas pabals. Plakti apie 7-8 min. Galima plakti ir rankine šluotele, tik užtruks kiek ilgiau. Svarbu išplakti, kad sviestas pabaltų.
4. Į išplaktą sviestą įmušti vieną kiaušinį ir vėl išplakti. Po vieną įmušti kitus kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant.
5. Supilti vanilę ir dar kartą viską išplakti.
6. Tuomet į dubenį suberti miltus, kepimo miltelius ir meduolių prieskonius. Tešlą maišyti mentele tik tiek, kol neliks sausų miltų. Neplakti!
7. Paruoštą tešlą supilti į torto formą (22 cm) ištiestą kepimo popieriumi. Mentele išlyginti paviršių.
8. Kepimo formą dėti į orkaitę ir kepti apie 40 min. Patikrinti mediniu pagaliuku ar biskvitas iškepė. Iškepusį perkelti ant grotelių ir leisti pilnai atvėsti. Tuomet jį padalinti į tris dalis - pažymėti pjūvio vietas ir pjauti pamažu, lengvais judesiais, sukant biskvitą, nespaudžiant peilio geležtės žemyn, stengiantis išlaikyti tolygų biskvito storį. Jeigu biskvitai kiek kietesni, sluoksniuojant tortą juos galima sulaistyti sirupu (vanduo+cukrus).
9. Vyšnių sluoksniui pasiruošti ingredientus.
10. Į nedidelį puodą suberti šaldytas vyšnias.
11. Ant vyšnių suberti cukrų ir krakmolą, įspausti šiek tiek citrinos sulčių (nebūtina, jeigu vyšnios gana rūgščios).
12. Puodą dėti ant vidutinės kaitros. Kai masė užvirs, kaitrą sumažinti ir vis maišant vyšnias pavirti apie 15 min, kol uogos suminkštės ir viskas sutirštės. Jeigu trūksta šiek tiek skysčio, galima įpilti porą šaukštų vandens. Vėsdamas padažas dar sutirštės. Masei leisti pilnai atvėsti.
13. Kremui pasiruošti ingredientus.
14. Į dubenį sudėti kreminį sūrį ir jį šiek tiek paplakti (mikseriu ar pastatomo plakiklio pagalba).
15. Tuomet sudėti sviestą ir dar šiek tiek paplakti.
16. Suberti cukraus pudrą ir išplakti standų, vientisos konsistencijos kremą.
17. Metas surinkti tortą - ant tortinės ar lėkštės dėti pirmąjį biskvitą (jeigu reikia, sulaistyti sirupu). Jį aptepti kremu, mentele suformuojant aukštesnius kremo kraštus, kad nepabėgtų vyšnios.
18. Dėti kelis šaukštus vyšnių, paskleisti per paviršių.
19. Dėti antrą biskvitą, vėl tepti kremą, vėl dėti vyšnias. Uždėjus trečią biskvitą aptepti kremu ir statyti tortą į šaldytuvą nakčiai. Papuošti prieš patiekiant.