Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių ir riešutų pyragas
Kategorija: Desertai
Ingredientai
- Džiovinti vaisiai: 800 g (spanguolės, razinos, slyvos, abrikosai ir kt.)
- Riešutai: 200 g (migdolai, lazdynų riešutai)
- Brendis: 200 ml
- Miltai: 250 g
- Kepimo milteliai: 2 arb. š.
- Sviestas: 250 g
- Rudasis cukrus: 200 g
- Kiaušiniai: 4 vnt.
- Apelsinas: 1 vnt.
- Citrina: 1 vnt.
- Cinamonas: 0,5 arb. š.
- Brendis: papildomai apie 150 ml sulaistymui vėliau
Recepto paruošimas
1. Visus džiovintus vaisius pasmulkinti nedideliais gabaliukais. Slyvas ir abrikosus pjaustyti smulkiau, razinų galima ir nesmulkinti, jeigu jos nėra didelės. Viską sudėti į didelį dubenį.
2. Riešutus sukapoti, kad nebūtų labai didelių gabalėlių ir sudėti prie džiovintų vaisių.
3. Į dubenį supilti 200 ml brendžio.
4. Viską labai gerai išmaišyti ir uždengus rankšluostėliu palikti per naktį, kad išbrinktų.
5. Kitą dieną metas kepti pyragą. Svarbu orkaitę įkaitinti iš anksto, kad spėtų pasiekti tinkamą temperatūrą. Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros.
6. Į plakimo dubenį sudėti kambario temperatūros sviestą.
7. Prie sviesto suberti rudąjį cukrų. Labai gerai išplakti, kol sviestas pabals ir tūris padidės.
8. Tuomet į dubenį įmušti kiaušinius ir dar kartą viską išplakti, kol kiaušiniai įsimaišys.
9. Į sviesto ir kiaušinių masę sudėti nutarkuotas apelsino ir citrinos žieveles.
10. Galiausiai į nedidelį dubenį suberti miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Išmaišyti.
11. Miltų mišinį supilti į sviesto ir kiaušinių masę ir išplakti, kol gausis tiršta, vientisa tešla.
12. Į išbrinkusius vaisius ir riešutus išspausti vieno apelsino sultis ir išmaišyti.
13. Tuomet vaisius ir riešutus pamažu įmaišyti į paruoštą tešlą. Kiek lengviau tai padaryti vaisius dedant po truputį. Svarbu gerai išmaišyti, kad neliktų sausų vaisių ir riešutų.
14. Kepimo formą ištepti sviestu ir ištiesti kepimo popieriumi. Dugną ir šonus ištiesti atskiromis juostomis, kad vėliau pyrago šonai iškeptų tolygiai.
15. Į paruoštą kepimo formą sudėti pyrago masę, išlyginti paviršių. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 140 C temperatūros ir dėti kepti pyragą. Jis keps apie 1 - 1,5 val., priklausomai nuo pyrago dydžio.
16. Iškepusiam pyragui leisti pilnai atvėsti ant grotelių.
17. Atvėsusį pyragą aptepti brendžiu. Nereikia stipriai šlapinti, bet paviršius palietus turi jaustis drėgnas.
18. Tuomet pyragą pirmiausia suvynioti į kepimo popierių. Vynioti tvirtai.
19. Tuomet tvirtai suvynioti į sluoksnį, o dar geriau du sluoksnius folijos.
20. Ir galiausiai suvynioti į maistinę plėvelę. Labai svarbu suvynioti tvirtai, kad į vidų visiškai nepapultų oro.
21. Taip suvyniotą pyragą padėti į tamsią vietą bręsti.
22. Po savaitės pyragą atsargiai išvynioti ir vėl aptepti brendžiu. Vėlgi, pyragas palietus turi jaustis drėgnas. Sudrėkinus vėl suvynioti į visus sluoksnius ir vėl padėti į tamsią vietą toliau bręsti.
23. Praėjus dar savaitei vėl pyragą reikia sudrėkinti brendžiu.
24. Taip drėkinti reikia kas savaitę tiek kartų, kiek savaičių norima brandinti pyragą. Savaitę iki valgymo drėkinti nebereikia.
25. Praėjus nuo 3 iki 6 savaičių, pyragą jau galima valgyti. Skanaus :)