Velykinis pyragas
Kategorija: Desertai
Ingredientai
- kiaušinio baltymų: 6
- citrinos sulčių: 1,5 arbatinio šaukštelio
- druskos: 0,5 arbatinio šaukštelio
- cukraus pudros: 0,75 stiklinės (stiklinė 200 ml)
- miltų: 0,5 stiklinės
- vanilinis cukrus: 1 arbatinio šaukštelio (arba kelių lašų vanilės esencijos)
- trynių: 6
- tarkuotos citrinos žievelės: 0,5 vnt. (arba kelių lašų citrinos esencijos)
- druskos: 0,25 arbatinio šaukštelio
- cukraus pudros: 0,75 stiklinės
- miltai: 0,75 stiklinės
- kepimo milteliai: 1 arbatinio šaukštelio
- karštas vanduo: 0,25 stiklinės
- citrinos sulčių: 3 valgomųjų šaukštų
- cukraus pudros: 200 gramų
Recepto paruošimas
1. Balta tešla: Baltymus plakite mikseriu, kol suputos.
2. Tada supilkite citrinos sultis bei druską. Plakite tol, kol baltymai jau laikys savo formą, paviršius bus lygus (be akučių), bet neplakite iki visiško standumo! Konsistencija turi priminti tirštą grietinę.
3. Miltus su cukraus pudra persijokite 4 kartus. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi. Jei naudosite esenciją, tai tiesiog įlašinkite į baltymus.
4. Birius produktus berkite į baltymus bei labai atsargiai šaukštu, kad nesukristų baltymai, išmaišykite iki vientisos masės. Turi gautis puri tešla.
5. Sudėkite ją į aliejumi išteptą žiedo formą bei pastatykite į šalį.
6. Geltona tešla: Trynius plakite 3 minutes mikseriu.
7. Suberkite citrinos žievelę arba citrinos esenciją, druską bei palaipsniui plakdamos berkite cukraus pudrą.
8. Plakite, kol gausime purią, šviesiai gelsvą masę, padidėjusią bent 2 kartus. Miltus su kepimo milteliais persijokite 4 kartus. Pakaitom po truputį pilkite karštą vandenį bei miltus visą tą laiką plakdami mikseriu (šaukštas vandens, 2 šaukštai miltų ir t.t., kol supilsite viską).
9. Atsargiai supilkite geltoną tešlą ant baltos.
10. Kepkite 160 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40-50 minučių.