KONDENSUOTO PIENO PYRAGAS
Kategorija: Desertai
- Biskvitui:
- sviestas: 200 gramų
- saldintas kondensuotas pienas: 200 gramų
- grietinė: 200 gramų
- miltai: 1,5 stiklinės
- cukrus: dviejų trečdalių stiklinės (1 stiklinė - 200 mililitrų)
- kiaušinių tryniai: 3
- kiaušinių baltymai: 2
- soda: 1 arbatinio šaukštelio
- vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio (arba vanilinis cukrus)
- druska: žiupsnio
- Užpilui:
- sviestas: ~150-200 gramų
- kondensuotas saldintas pienas: 200 gramų
- Iš pradžių grietinę gerai sumaišykite su soda, palikite, kad suputotų.
- Sviestą ištirpinkite mikrobangėje, palikite, kad pravėstų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
- Tuomet kiaušinių trynius išplakite su cukrumi bei vanilės ekstraktu iki baltos masės. Įmaišykite pravėsusį sviestą, kondensuotą pieną ir grietinę, paskui sumaišome masę su miltais.
- Kiaušinių baltymus išplakite su žiupsniu druskos. Plakite, kol baltymai suputos, bet nereikia išplakti iki standžių putų. Tada lėtai šaukštu įmaišykite į biskvito masę.
- Tešlą supilkite į stačiakampę arba apvalią kepimo formą (jeigu kepsite didelėje formoje – išeis plonesnis, bet geriau susigers užpilas, jeigu kepsite mažesnėje formoje – tada gausite storesnį pyragą, bet reikės papilstyti užpilą ant viršaus, kol susigers). Aš pati šį kartą kepiau stiklinėje kepimo formoje (35x23 centimetrų).
- Pyragą kepkite įkaitintoje orkaitėje maždaug 30-40 minučių (priklausomai nuo formos dydžio). Pabaigoje kepimo pyragą patikrinkite mediniu iešmeliu, ar jau iškepęs. Pyragas turi parusti bei atšokti nuo formos kraštų.
- Užpilas: Sviestą išlydykite keptuvėje arba prikaistuvyje, įmaišykite kondensuotą pieną ir vis pamaišydamos kaitinkite kelias minutes. Jeigu naudosite 150 gramų sviesto – gausite tirštesnį užpilą, jeigu naudosite 200 gramų sviesto – gausite skystesnį užpilą (geriau įsigers į pyragą).
- Kai biskvitas jau yra iškepęs – išimame iš orkaitės, paliekame šiek kiek pravėsti, subadome visą biskvito paviršių dantų krapštuku bei užpilame dar šiltu užpilu, paliekame, kad įsigertų. Lepinamės!
- Pastebėjimas: Šis kondensuoto pieno pyragas yra vienas tų pyragų, kurį galiu drąsiai vadinti savo firminiu. Šį pyragą esu kepusi daugybę kartų, ir kas tik jo paragauja, visada prašo pakartoti, ir, žinoma, pasidalinti receptu. Pyragas yra nerealiai minkštas, drėgnas bei tirpstantis burnoje. Tiems, kurie mėgsta paprastus kepinius, šis pyragas tikrai gali tapti vienu mėgstamiausių, kadangi pyragas tiesiog negali nepavykti. Tiesą sakant, pyragą galima iškepti dvejopai – jei kiaušinių baltymus išplaksite iki standžių putų – pyragas labiau iškils ir bus panašesnis į keksą arba biskvitą. Jei kiaušinių baltymus išplaksite lengvai – tuomet gausite drėgnesnį pyragą. Tad priklausomai, kokius pyragus mėgstate, pagal tai galima pasirinkti kokio tipo pyragą išsikepti.
Šokoladinis tiramisų tortas
Šventėms – tortas „Snickers“
Raudonojo aksomo tortas
Tortas „Raffaello“
Mielinės tešlos pyragas su aguonų įdaru
TORTAS SU MASCARPONE SŪRIU
PIEVAGRYBIŲ KIŠAS
Velykinis „Napoleonas“
Patiks visiems: griliažinis tortas su Rududu
Saldainiai Rafaelo
KREMINIS VARŠKĖS PYRAGAS
Vištienos galantinas. Įdaryta višta.
Biskvitinis medaus tortas "Sodžius"
Šokoladinis kavos tortas
VARŠKĖS APKEPAS SU AGUONŲ IR BANANŲ SLUOKSNIU
PURŪS BLYNAI SU OBUOLIAIS
Tortas su bananais „Kurmio kalnelis“
Tortas „Juodasis miškas“
VARŠKĖS APKEPAS "TORTINO DI RICOTTA"
LABAI SKANUS ŠOKOLADINIS TINGINIO TORTAS
KAKAVINIAI VAFLIAI (ARBA VAFLINIAI BLYNAI SU CINKELIU...)
Mielinės spurgos su džemu
Tortas „Paukščių pienas“, teisingiausias mano močiutės receptas
Velykinis tortas