Pyragas šimtalapis - tradicinis receptas
Kategorija: Desertai
Man šimtalapis labai patinka, tikriausiai tai pats skaniausias desertas. Ir stengiuosi jį pasigaminti kuo dažniau, žinoma užima laiko ir nėra taip lengva, bet tikrai verta bent kartas nuo karto pasilepinti ir kitus palepinti.
1. Iš pradžių mieles ištrinkite su šaukšteliu cukraus ir supilkite į šiltą pieną, palaukite kol suputos. Miltus išsijokite į dubenį, dėkite suplaktus kiaušinius ir pieną su mielėm, suminkykite tešlą.
2. Tešlą reikia minkyti maždaug pusvalandį. Tuomet padalinkite ją į 5 dalis, suvoliokite rutuliukus, aptepkite aliejumi ir padėkite, kad pakiltų dvigubai.
3. Pakilus, imkite vieną rutuliuką, plonai iškočiokite, o paskui tampykite, kol tešla taps permatoma. Kitur yra patariama tampyti ant audinio, bet man to neprireikė. Lengviausiai tešla tempėsi nuleidus žemyn nuo stalo ir viena ranka prilaikant.
4. Ištampytą tešlą klokite ant miltuoto stalo, gausiai tepkite ištirpintu sviestu (jo turi užtekti visiem 5 tešlos lapams) ir barstykite cukrumi. Tą patį pakartokite su visais rutuliukais, tik klokite jau antrą ant pirmo ir taip toliau.
5. Ant uždėto paskutinio lapo, aptepto sviestu bei apibarstyto cukrumi, dėkite aguonas ir razinas ir stipriai susukite į volelį, kraštus užspauskite. Visur dažniausiai patariama, iškočiojus, tešlą apipjauti, nes kitaip lieka storesni krašteliai, neišsitampo, bet aš palikau.
6. Volelį sulenkite tarsi pasagą ir dėkite į apvalią kepimo formą išklotą su kepimo popieriumi, aptepkite sviestu. Geriau, jeigu forma bus su neišimamu dugnu, o jeigu su išimamu, tai reikia kloti bent kelis sluoksnius kepimo popieriaus, nes kitaip kepant pradės bėgti sviestas.
7. Šitaip paruoštą šimtalapį dėkite į iki 240 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 10 minučių, tuomet temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite maždaug 60 minučių.
8. Kepant iš šimtalapio pradės tekėti sviestas su ištirpusiu cukrumi, ši masė po truputį karamelizuojasi. Praėjus pusei kepimo laiko, šimtalapį vis palaistykite susidariusia karamele. Šitaip po truputį karamelė visa susigeria.
9. Iškepusį šimtalapį atvėsinkite formoje.
10. Atvėsusį išimkite ir gausiai apiberkite miltiniu cukrumi. Lepinkitės!
Ingredientai
- miltai: ~450 gramų (gali prireikti ir kiek mažiau)
- mielės: 25 gramų
- pienas: 140 mililitrų
- kiaušiniai: 2 (dideli)
- cukrus: 1 arbatinio šaukštelio
- Įdarui:
- sviestas: ~300 gramų
- cukrus: ~1 stiklinės
- aguonos: daugiau kaip pusė stiklinės (nuplikome ir permalame)
- razinos: 1 saujos
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių mieles ištrinkite su šaukšteliu cukraus ir supilkite į šiltą pieną, palaukite kol suputos. Miltus išsijokite į dubenį, dėkite suplaktus kiaušinius ir pieną su mielėm, suminkykite tešlą.
2. Tešlą reikia minkyti maždaug pusvalandį. Tuomet padalinkite ją į 5 dalis, suvoliokite rutuliukus, aptepkite aliejumi ir padėkite, kad pakiltų dvigubai.
3. Pakilus, imkite vieną rutuliuką, plonai iškočiokite, o paskui tampykite, kol tešla taps permatoma. Kitur yra patariama tampyti ant audinio, bet man to neprireikė. Lengviausiai tešla tempėsi nuleidus žemyn nuo stalo ir viena ranka prilaikant.
4. Ištampytą tešlą klokite ant miltuoto stalo, gausiai tepkite ištirpintu sviestu (jo turi užtekti visiem 5 tešlos lapams) ir barstykite cukrumi. Tą patį pakartokite su visais rutuliukais, tik klokite jau antrą ant pirmo ir taip toliau.
5. Ant uždėto paskutinio lapo, aptepto sviestu bei apibarstyto cukrumi, dėkite aguonas ir razinas ir stipriai susukite į volelį, kraštus užspauskite. Visur dažniausiai patariama, iškočiojus, tešlą apipjauti, nes kitaip lieka storesni krašteliai, neišsitampo, bet aš palikau.
6. Volelį sulenkite tarsi pasagą ir dėkite į apvalią kepimo formą išklotą su kepimo popieriumi, aptepkite sviestu. Geriau, jeigu forma bus su neišimamu dugnu, o jeigu su išimamu, tai reikia kloti bent kelis sluoksnius kepimo popieriaus, nes kitaip kepant pradės bėgti sviestas.
7. Šitaip paruoštą šimtalapį dėkite į iki 240 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 10 minučių, tuomet temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite maždaug 60 minučių.
8. Kepant iš šimtalapio pradės tekėti sviestas su ištirpusiu cukrumi, ši masė po truputį karamelizuojasi. Praėjus pusei kepimo laiko, šimtalapį vis palaistykite susidariusia karamele. Šitaip po truputį karamelė visa susigeria.
9. Iškepusį šimtalapį atvėsinkite formoje.
10. Atvėsusį išimkite ir gausiai apiberkite miltiniu cukrumi. Lepinkitės!
Raktažodžiai:
simtalapis, pyragas, desertas, tradicinis simtalapis, miltai, mieles, pienas, kiausiniai, cukrus, sviestas, aguonos, razinos
Mielinės spurgos su džemu
Mielinės tešlos pyragas su aguonų įdaru
Tikra romo boba - Mielinis velykų pyragas
Mielinis pyragas su aguonomis
SVAJONIŲ PUSRYČIAI - MIELINIAI BLYNAI
Trapus obuolių pyragas su karamele
Riešutinis pyragas
Labai skanios spurgos
Dešrelės mielinėje tešloje su sūriu orkaitėje
MIELINĖS SPURGOS SU DŽEMU
Nesaldžios česnakinės bandelės - Ukrainietiškos pampuškos
Mielinis picos padas
Bandelės su dešrelėmis
BANDELĖS SU VARŠKE PAGAL BEATĄ
Kūčiukai - kai gaminu pagal šį receptą, visada pradingsta nuo stalo!
Duonelė su karamelizuotais svogūnais, pomidorais ir rozmarinais
Mielinis maltos mėsos ir kopūstų pyragas
GARDŪS MIELINIAI BLYNAI
Tikras atradimas – Mielinė tešla per 10 minučių! Jums pavyks!
Pica su mocarela ir pomidorais
Skruzdėlynas
Glazūra padengtos mielinės bandelės su cinamonu
Dalgona sūrio desertas
Bandelės su lašinukais