Tradiciniai lietuviški cepelinai

Kategorija: Bulvių patiekalai


Tradiciniai lietuviški cepelinai

Paskelbė:
17 Vasario 2022
Kiekviena lietuvaitė šeimininkė turi savo cepelinų recepto variantą. Tai toks patiekalas, kuris reikalauja nemažai laiko bei darbo. Todėl aš pati jį gaminu gana retokai. Tiesa ne visada jie pavyksta tokie, kokių norėtųsi, labai daug kas priklauso ir nuo turimų bulvių rūšies. Jei dar namuose turiu varškės, įdedu ir jos maždaug 200 gramų į bulvių tarkius. Cepelinai gaunasi labai gražios baltos spalvos bei minkštesni. Taip pat jeigu gaminu pavasarį dedu į tarkius dvi vitamino C tabletes. Iš nurodytų ingredientų kiekių man gavosi 14 cepelinų.



Ingredientai



  • bulvės: 4 kilogramų
  • kiaulienos faršas: 500 gramų (galite maišyti su jautienos faršu)
  • grietinė: 300 gramų
  • rūkyti lašinukai: 100 gramų
  • svogūnai: 1
  • druska: 1 valgomojo šaukšto su kaupu
  • česnakas: 2 skiltelių
  • druska ir malti pipirai


Recepto paruošimas



1. Iš pradžių bulves nuskutame.
2. Keturias vidutinio dydžio bulves išverdame bei sugrūdame. Likusias bulves sutarkuojame bei išspaudžiame per marlę, arba kitą jūsų naudojamą medžiaga (aš pati šiam reikalui naudoju 100 denų kojinę).
3. Tuomet bulves išspaudžiame į indą, gautą skystį palaikome maždaug 5 minutes, kad nusistovėtų krakmolas. Skysti nupilame, o krakmolą sudedame ant bulvių tarkių. Sudedame sugrūstas virtas bulves, įdedame vieną arbatinį šaukštelį druskos bei viską gerai išminkome.
4. Tada į kiaulienos faršą sudedame susmulkinta česnaką, druskos bei maltų pipirų pagal savo skonį. viską gerai išmaišome.
5. Patarimas: Kad cepelinai būtų skanesni, rekomenduoju kiaulienos faršą susimalti patiems, o ne naudoti pirktinį, su juo rezultatas nebūna toks geras.
6. Į didelį puodą iki pusės įpilkite vandens, įdėkite šaukštą druskos bei užkaiskite.
7. Pradėkite formuoti cepelinus. Imkite saują bulvių masės, gerai ją sumuškite, padarykite blyną bei dėkite arbatinį šaukštelį su kaupu faršo.
8. Užspauskite kraštus bei gerai sumuškite tarp delnų.
9. Kai jau vanduo užvirs, dėkite cepelinus. Cepelinus dedame tik į verdantį vandenį. Sudėjusios maždaug pusę cepelinų, uždengiame dangtį bei leidžiame vėl vandeniui užvirti, po to sudedame likusius cepelinus. Verdame maždaug pusvalandį nuo vandens užvirimo. Puodą laikome atidengtą bei kartkartėmis atsargiai pamaišome cepelinus mediniu šaukštu, kad jie pasikeistų vietomis.
10. Tuo tarpu, kol cepelinai verda, pasigaminame padažą. Tradiciškai cepelinai yra patiekiami su spirgučių bei svogūnų padažu arba dar pagardinami grietine. Rūkytus lašinukus smulkiai supjaustome bei pakepiname keptuvėje su smulkiai supjaustytu svogūnu. Labai gardu į padažą įberti bent šaukštelį maltų džiovintų baravykų. Patiekiame ir skanaujame!
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: