Kaimiški tradiciniai bulviniai vėdarai su pienu
Kategorija: Bulvių patiekalai
Daugelio lietuvių pamėgti ir metai iš metų gaminami kaimiški bulviniai vėdarai. Man asmeniškai patinka ir bulviniai, ir kraujiniai vėdarai. Tad gaminu kartais vienokius, o kartais kitokius, pagal tos dienos norus.
1. Pirmiausia žarnas vėdarams pamirkome maždaug 2 valandas šaltame vandenyje.
2. Po to jas labai gerai nuplauname ir išvalome.
3. Tuomet nuskutame bulves.
4. Morkas taip pat nuskutame.
5. Bulves ir morkas sutarkuojame. Tarkavimui aš naudoju elektrinę tarką.
6. Sutarkuotą masę lengvai nusunkiame bei užplikome verdančiu pienu.
7. Keptuvėje pakepinti smulkiai supjaustytus spirgučius su svogūnu ir sudedame į bulvių masę.
8. Bulvių masę pasūdome, papipiriname, sudedame žalius krapus ir viską išmaišome.
9. Formuojame vėdarus: Paruoštą bulvių masę kimškite į žarnas su valgomuoju šaukštu. Abu žarnos galus užsandarinkite dantų krapštukais.
10. Išklokite kepimo skardą su kepimo popieriumi ir ištepkite aliejumi, sudėkite vėdarus.
11. Vėdarus kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių. Po maždaug 10 minučių kepimo, vėdarus subadome adata arba dantų krapštuku tam kad jie neišsproginėtų.
12. Patiekiame su grietine ir skanaujame!
Ingredientai
- bulvės: 12 (vid. dydžio)
- kiaulienos žarnos vėdarams
- pienas: 200 mililitrų (1 stiklinės)
- švieži lašinukai spirgučiams: 100 gramų
- svogūnai: 1
- morkos: 1
- krapai
- druska
- pipirai
- grietinė
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia žarnas vėdarams pamirkome maždaug 2 valandas šaltame vandenyje.
2. Po to jas labai gerai nuplauname ir išvalome.
3. Tuomet nuskutame bulves.
4. Morkas taip pat nuskutame.
5. Bulves ir morkas sutarkuojame. Tarkavimui aš naudoju elektrinę tarką.
6. Sutarkuotą masę lengvai nusunkiame bei užplikome verdančiu pienu.
7. Keptuvėje pakepinti smulkiai supjaustytus spirgučius su svogūnu ir sudedame į bulvių masę.
8. Bulvių masę pasūdome, papipiriname, sudedame žalius krapus ir viską išmaišome.
9. Formuojame vėdarus: Paruoštą bulvių masę kimškite į žarnas su valgomuoju šaukštu. Abu žarnos galus užsandarinkite dantų krapštukais.
10. Išklokite kepimo skardą su kepimo popieriumi ir ištepkite aliejumi, sudėkite vėdarus.
11. Vėdarus kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 40 minučių. Po maždaug 10 minučių kepimo, vėdarus subadome adata arba dantų krapštuku tam kad jie neišsproginėtų.
12. Patiekiame su grietine ir skanaujame!
Raktažodžiai:
bulves, zarnos, kiaulienos zarnos, pienas, vedarai, svogunai, morkos, krapai, druska, pipirai, grietine
Kaimiškos keptos bulvinės bandelės iš vaikystės
Virti bulviniai kukuliai
Bulviniai suktinukai su grybais
Bulviniai švilpikai arba šiuškės su spirgučių padažu
Perlinių kruopų košė su bulvių tarkiais
BULVINIAI BLYNAI SU ŽUVIMI
Tradiciniai lietuviški cepelinai
Bulvių apkepėlė su mėsos kukuliais
Bulviniai arba Kėdainių blynai ruošti kamado tipo grilyje
Bulviniai paplotėliai su sūriu
BULVIŲ PLOKŠTAINIS. KUGELIS
Nesaldūs tarkuotų bulvių ir cukinijų vafliai - blynai
MAMOS BULVINIAI RAGELIAI SU GRYBAIS
Patobulinti bulviniai blynai
Soti žirnių sriuba su rūkytais šonkauliukais
Bulvių "kišenėlės"
Naminis kugelis su rūkytomis kiaulės ausimis (ruoštas su pienu)
Orkaitėje kepti bulvių kotletai su rūkyta vištiena ir sūriu
Moliūgų plokštainis (be bulvių)
VOKIŠKA BULVIŲ MIŠRAINĖ
Virtų bulvių ir varškės blyneliai
Virtų bulvių blynai su varške
BULVINIAI "ZRAZAI" SU GRYBAIS
Provanso bulvių apkepas su kumpiu