Veganiškas desertas: Galetės su obuoliais
Kategorija: Vegetariški / Veganiški / Desertai
Namuose turėjau gana daug obuolių, o vienus pačius atsibodo jau valgyti, tad nusprendžiau prisikepti labai skaniu prancūziškųjų galečių. Gaila, bet šis žodis lietuvių kalboje yra nevartotina svetimybė, jį reiktų pakeisti papločiu. Man visiškai neskamba "Obuolių papločiai" ar papločiai su obuoliais. Šis žodis "galetės" man asocijuojasi su elegancija, grakštumu ir lengvumu. Šis veganiškas desertas būtent toks ir yra. Tešlos pagrindas itin skanus bei traškus. Galetės itin gardžios kol dar šiltos, kol obuolys suminkštėjęs, bet puikiai "sueina" ir atvėsusios. Mmm, galėčiau lepintis ir lepintis jomis!
Iš nurodyto ingredientų kiekio man pavyko pagaminti 10 galečių su obuoliais.
1. Pirmiausia šaltą margariną supjaustome nedideliais gabaliukais ir sumaišome su miltais bei cukrumi.
2. Triname staigiais judesiais tarp delnų, kol masė tampa smėline.
3. Tada supilame šaltą vandenį ir atsargiai suformuojame vientisą tešlos rutulį. Tešla neturėtų lipti prie rankų, bet tuo pačiu turi būti elastinga. Jeigu tešla nesulipo, įpilame dar šlakelį vandens. Jeigu per skysta įberiame dar truputį miltų.
4. Paruoštą tešlą palaikome šaldytuve maždaug 20 minučių
5. Supjaustome obuolius kuo plonesnėmis skiltelėmis.
6. Po to plonai iškočiojame tešlą, supjaustome stačiakampio formos 10*6 centimetrų (priklausomai nuo skiltelių dydžio) gabaliukais.
7. Į vieną galetę sudedame po 8-9 obuolio skilteles. Kraštams pasiliekame maždaug 1,5 centimetro. Juos užlenkiame ir atsargiai užspaudžiame, kad kepdami "neatsidarytų".
8. Tuomet cinamoną sumaišome su cukrumi ir apibarstome galetes. Aptepame augaliniu pienu.
9. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 20-25 minutes. Skanaujame!
Iš nurodyto ingredientų kiekio man pavyko pagaminti 10 galečių su obuoliais.
Ingredientai
- Galetėms su obuoliais:
- balti speltos miltai: 250 gramų (2 stiklinių)
- augalinis margarinas: 117 gramų (dviejų trečdalių stiklinės)
- šaltas vanduo: 7 valgomųjų šaukštų
- Demerara cukrus: 2 valgomųjų šaukštų
- obuoliai: 3-4
- Galečių apibarstymui:
- cinamonas: 1 arbatinio šaukštelio
- Demerara cukrus: 1 valgomojo šaukšto
- augalinis pienas: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia šaltą margariną supjaustome nedideliais gabaliukais ir sumaišome su miltais bei cukrumi.
2. Triname staigiais judesiais tarp delnų, kol masė tampa smėline.
3. Tada supilame šaltą vandenį ir atsargiai suformuojame vientisą tešlos rutulį. Tešla neturėtų lipti prie rankų, bet tuo pačiu turi būti elastinga. Jeigu tešla nesulipo, įpilame dar šlakelį vandens. Jeigu per skysta įberiame dar truputį miltų.
4. Paruoštą tešlą palaikome šaldytuve maždaug 20 minučių
5. Supjaustome obuolius kuo plonesnėmis skiltelėmis.
6. Po to plonai iškočiojame tešlą, supjaustome stačiakampio formos 10*6 centimetrų (priklausomai nuo skiltelių dydžio) gabaliukais.
7. Į vieną galetę sudedame po 8-9 obuolio skilteles. Kraštams pasiliekame maždaug 1,5 centimetro. Juos užlenkiame ir atsargiai užspaudžiame, kad kepdami "neatsidarytų".
8. Tuomet cinamoną sumaišome su cukrumi ir apibarstome galetes. Aptepame augaliniu pienu.
9. Kepame iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 20-25 minutes. Skanaujame!
Raktažodžiai:
miltai, margarinas, vanduo, desertai, veganiska, cukrus, obuoliai, cinamonas, galetes, augalinis pienas, pienas
Veganiškas pyragas su obuoliais be kiaušinių
VEGANIŠKAS UŽKANDIS SU OBUOLIAIS
Mišrainė su kepta duona, pupelėmis ir obuoliais
Čirviniai blynai su obuoliais
KALAKUTIENOS KEKSIUKAI SU OBUOLIAIS
Paprastos bandelės su obuoliais be mielių
Burnoje tirpstantis varškės apkepas su obuoliais
Vištienos salotos su obuoliais
PURŪS BLYNAI SU OBUOLIAIS
Silkė su džiovintais obuoliais ir razinomis
Trapus obuolių pyragas su karamele
Silkės salotos/mišrainė su obuoliais ir avokadais
Raudonųjų kopūstų salotos su obuoliais ir gervuogėmis
Lengvi ir purūs veganiški bananiniai blyneliai
Silkės salotos/mišrainė su obuoliais ir avokadais
BLYNAI SU TARKUOTAIS OBUOLIAIS
Virta veganiška avižinė košė su karamelizuotais bananais ir obuoliais
Greitas sluoksniuotos tešlos obuolių pyragas
Salierų stiebų ir obuolių salotos prie antienos ar paukštienos
Salotos arba garnyras: agurkų-obuolių salsa
Saliero gumbo salotos su morkomis ir obuoliais
Keptas veganiškas sūrio tortas su bananais ir šilauogėmis
Šviežių kopūstų salotos su obuoliais ir agurkais
Greitas Obuolių pyragas