Vegetariška tempura
Kategorija: Vegetariški / Veganiški
Kadangi jūros gėrybių pasirinkimas Lietuvoje šiek tiek menkas, o tempurą norėjosi pagaminti autentišką, ruošiau vegetarišką tempurą su tokiomis daržovėmis, kokios naudojamos ir japonų virtuvėje - raudonosiomis paprikomis, morkomis, brokoliais, svogūnais bei baklažanu. Prie jos aš dažniausiai tiekiu su tempura derinamą padažą, paruoštą iš japoniško žuvies sultinio dashi, saldaus ryžių vyno mirino ir sojų padažo. Tačiau, iš esmės, tiek daržovių ar jūros gėrybių srityse, tiek padažo galima improvizuoti ir kepti tai, kas patinka jums, o ir patiekti galima tiesiog su sojos padažu.
Gaminant tempurą svarbiausias žingsnis yra - tešlos paruošimas. Nors ingredientai elementarūs, tačiau maišant tešlą, reikia naudoti labai šaltą vandenį ir jokiais būdais neplakti - sudedamąsias dalis reikia tiesiog švelniai maišyti, kol gausis vientisa masė.
1. Padažo paruošimas. Puode sumaišykite visus ingredientus, užvirkite ir nukėlę nuo ugnies leiskite pravėsti.
2. Daržovės. Papriką supjaustykite juostelėmis, baklažaną riekelėmis ar pusriekėmis, morką supjaustykite pagaliukais, svogūną žiedais, o brokolius išskirstykite žiedynėliais.
3. Baklažanus pasūdykite, palaikykite keliolika minučių, kol išsiskiria skystis, nuplaukite ir nusausinkite.
4. Tešlos paruošimas. Į dubenį supilkite labai šaltą vandenį, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.
5. Suberkite miltus ir lengvai įmaišykite juos, kad gautumėte vientisą tešlą.
6. Į paruoštą tešlą dėkite ledo kubelių, kad jie palaikytų vėsią temperatūrą.
7. Fritiūrinėje ar kepimo inde įkaitinkite aliejų. Merkite daržoves po vieną gabaliuką į tešlą, nuvarvinkite jos perteklių ir kepkite įkaitintame aliejuje maždaug 5 minutes, kol tešla gražiai pagelsta, o daržovės iškepa.
8. Išgriebtas daržoves nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Tiekite su paruoštu padažu. Skanaus!
9. Pastaba. Tam, kad tempura išliktų traški, nedėkite ką tik iškeptų, šiltų gabalėlių vieno ant kito!
Gaminant tempurą svarbiausias žingsnis yra - tešlos paruošimas. Nors ingredientai elementarūs, tačiau maišant tešlą, reikia naudoti labai šaltą vandenį ir jokiais būdais neplakti - sudedamąsias dalis reikia tiesiog švelniai maišyti, kol gausis vientisa masė.
Ingredientai
- Tešlai:
- labai šaltas vanduo: 200 mililitrų
- kiaušiniai: 1
- miltai: 90 gramų
- ledo kubeliai: kelių (tešlos temperatūrai palaikyti)
- Daržovės:
- raudonosios paprikos: 1
- baklažanai: 1
- morkos: 1
- svogūnai: 1
- brokoliai: 150 gramų
- druska
- Padažui:
- dashi sultinys: 200 mililitrų
- mirinas: 50 mililitrų
- sojos padažas: 50 mililitrų
- Virimui:
- aliejus
Recepto paruošimas
1. Padažo paruošimas. Puode sumaišykite visus ingredientus, užvirkite ir nukėlę nuo ugnies leiskite pravėsti.
2. Daržovės. Papriką supjaustykite juostelėmis, baklažaną riekelėmis ar pusriekėmis, morką supjaustykite pagaliukais, svogūną žiedais, o brokolius išskirstykite žiedynėliais.
3. Baklažanus pasūdykite, palaikykite keliolika minučių, kol išsiskiria skystis, nuplaukite ir nusausinkite.
4. Tešlos paruošimas. Į dubenį supilkite labai šaltą vandenį, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.
5. Suberkite miltus ir lengvai įmaišykite juos, kad gautumėte vientisą tešlą.
6. Į paruoštą tešlą dėkite ledo kubelių, kad jie palaikytų vėsią temperatūrą.
7. Fritiūrinėje ar kepimo inde įkaitinkite aliejų. Merkite daržoves po vieną gabaliuką į tešlą, nuvarvinkite jos perteklių ir kepkite įkaitintame aliejuje maždaug 5 minutes, kol tešla gražiai pagelsta, o daržovės iškepa.
8. Išgriebtas daržoves nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Tiekite su paruoštu padažu. Skanaus!
9. Pastaba. Tam, kad tempura išliktų traški, nedėkite ką tik iškeptų, šiltų gabalėlių vieno ant kito!
Raktažodžiai:
vanduo, kiausiniai, miltai, tempura, vegetariska tempura, brokoliai, morkos, baklazanai, druska, paprikos, mirinas, sojos padazas, aliejus
KREVETĖS TEŠLOJE (A LA GABARDINA BŪDU)
Žuvies ir jūros gėrybių troškinys
Makaronai su jūros gėrybių ir šoninės padažu
Greitai pagaminami Wok makaronai su jūros gerybėmis
Padažas prie austrių
Padažas prie austrių
Keptuvėje kepti jūros lydekos kepsniai
Ryžių makaronai su jūros gėrybėmis ir kokosų pienu
Kepti japoniški baklažanai
Gaivios salotos su arbūzu, šilauogėmis ir feta sūriu
Sluoksniuotos tešlos užkandis su tunu ir daržovėmis
Skani baklažanų mišrainė su paprikomis, morkomis ir pomidorais
Voveraičių tarta - pyragas su vištiena
Skanu, greita ir pigu! Bulvių kotletai, galima daryti su įdaru ir be
Ryžių vermišeliai su faršu ir moliūgais
Tartar padažas
GRIKIŲ KEPSNELIAI (KOTLETAI)
Kepti grybai - bobausiai grietinėlės padaže
RECEPTAS: KALAKUTIENOS IR DARŽOVIŲ TROŠKINYS
Pikantiški sausainiai su sūriu prie alaus
Vietnamietiška sriuba PHO
Kopūstainis
TINGINIŲ SUŠI ARBA "SUŠIŲ" MIŠRAINĖ
Keptuvėje kepta silkė alaus tešloje