Pikantiška žaliųjų lęšių sriuba
Kategorija: Sriubos
Pagaliau atėjo tas oras, kai norisi kokio šiltesnio! Ir nors šios dienos oras fantastiškas gražus, bet matyt mano pačios rankos jau įšalę tiek, kad tik ir ieško ką čia šilto pagriebus ir suvalgius. O ir maisto kažkaip norisi vis sunkesnio… Tai kokio kepsnio, tai bulvių, tai raugintų kopūstų troškinio. Šį kartą turėjau lentynoje žaliųjų lęšių pakelį, tad nusprendžiau, kad ieškosiu būdo, kaip jie galėtų sušildyti mane. Tinkamiausia, aišku, tam bus skani sriuba! Greita, skanu, sveika, visi ingredientai namuose, garantuotai valgys visa šeima, o tai pastaruoju metu yra pagrindiniai argumentai, nulemiantys vieno arba kito patiekalo pasirinkimą.
1. Susiruošiame ingredientus, kurių mums prireiks gamybai.
2. Alyvuogių aliejų supilame į puodą, kuriame ketiname gaminti sriubą, jį įkaitiname.
3. Sudedame svogūnus, morkas ir pakepiname iki kol svogūnai pagels.
4. Suberiame porus, česnaką ir dar šiek tiek pakepame, kol visi kvapai pradeda skleistis.
5. Ant daržovių suberiame prieskonius (čiobrelį, kuminą, kalendrą ir karį), pakepiname maždaug 30 sekundžių.
6. Ant jų supilame konservuotus pomidorus, kelias minutes leidžiame jiems apšilti puode.
7. Tada suberiame žaliuosius lęšius, užpilame sultinį ir 2 stiklines vandens. Įberiame šviežiai maltų juodųjų pipirų, čili pipirų ir nedidelį žiupsnelį druskos (aš labiausiai mėgstu pabaigoje gaminimo reguliuoti sriubų sūrumą, rekomenduoju ir jums šitaip daryti).
8. Viską išmaišome, uždengiame ir verdame maždaug pusvalandį, kol lęšiai buvo išvirę.
9. Lęšiams išvirus, nusemiame porą puodelių sriubos ir juos sutriname blenderiu, tada trintą masę grąžiname į puodą, suberiame petražoles, išmaišome ir dar kelias minutes paverdame. Paragaujame ko trūksta, man šį kartą trūko žiupsnelio druskos, jei jums trūks ko nors kito, pavyzdžiui rūgštelės - įlašiname citrinos sulčių. Patiekiame ir skanaujame!
Ingredientai
- alyvuogių aliejus: ketvirtadalio stiklinės
- smulkiai pjaustyti svogūnai: 1 nedidelio
- pjaustytos morkos: 2 vidutinio dydžio
- poro lapai (aš naudojau maždaug 6 centimetrų ilgio kuokštelį, galima daugiau arba mažiau)
- česnakas: 3 skiltelių (smulkiai supjaustome)
- džiovintas čiobrelis: 1 arbatinio šaukštelio
- kuminas: 1 arbatinio šaukštelio
- kalendra: 0,5 arbatinio šaukštelio
- kario prieskoniai: 1 arbatini šaukštelio
- konservuoti pomidorai savo sultyse be odelių: ~800 gramų
- žalieji lęšiai: 1 stiklinės (juos perliejame tekančiu vandeniu)
- daržovių sultinys: 800 mililitrų
- vanduo: 2 stiklinių (reguliuojame vandenį pagal tai, kokios sriubos norisi, mažiau arba labiau tirštos)
- šviežiai malti juodieji pipirai
- čili pipirų dribsniai (nėra būtina)
- druska
- kapotos petražolės: pundelio
- citrinos sultys: pagal skonį (jei pabaigoje norėsis rūgštumo, bet asmeniškai man jo nepritrūko)
Recepto paruošimas
1. Susiruošiame ingredientus, kurių mums prireiks gamybai.
2. Alyvuogių aliejų supilame į puodą, kuriame ketiname gaminti sriubą, jį įkaitiname.
3. Sudedame svogūnus, morkas ir pakepiname iki kol svogūnai pagels.
4. Suberiame porus, česnaką ir dar šiek tiek pakepame, kol visi kvapai pradeda skleistis.
5. Ant daržovių suberiame prieskonius (čiobrelį, kuminą, kalendrą ir karį), pakepiname maždaug 30 sekundžių.
6. Ant jų supilame konservuotus pomidorus, kelias minutes leidžiame jiems apšilti puode.
7. Tada suberiame žaliuosius lęšius, užpilame sultinį ir 2 stiklines vandens. Įberiame šviežiai maltų juodųjų pipirų, čili pipirų ir nedidelį žiupsnelį druskos (aš labiausiai mėgstu pabaigoje gaminimo reguliuoti sriubų sūrumą, rekomenduoju ir jums šitaip daryti).
8. Viską išmaišome, uždengiame ir verdame maždaug pusvalandį, kol lęšiai buvo išvirę.
9. Lęšiams išvirus, nusemiame porą puodelių sriubos ir juos sutriname blenderiu, tada trintą masę grąžiname į puodą, suberiame petražoles, išmaišome ir dar kelias minutes paverdame. Paragaujame ko trūksta, man šį kartą trūko žiupsnelio druskos, jei jums trūks ko nors kito, pavyzdžiui rūgštelės - įlašiname citrinos sulčių. Patiekiame ir skanaujame!
Raktažodžiai:
svogunai, morkos, lesiai, sriuba, ciobrelis, kuminas, kalendra, zalieji lesiai, aliejus, sultinys, pipirai, petrazoles
Turkiška raudonųjų lęšių sriuba
Rūkyta žuvis kamado tipo kepsninėje - rūkyti ešeriai
Beatos raugintų kopūstų sriuba
ISPANIŠKA ČESNAKINĖ SRIUBA
Veganiškas daržovių ir raudonųjų lęšių troškinys
VIŠTIENOS IR LĘŠIŲ SRIUBA
Turkiška lęšių ir ryžių sriuba
Čili sriuba
Veganiška kreminė brokolių sriuba su bulvėmis ir morkomis
Aštri cukinijų sriuba
Pomidorinė kopūstų sriuba su vištiena
Vegetariški raudonųjų lęšių miltų paplotėliai
Tuno salotos - per 15 minučių
Lęšių sriuba
DARŽOVIŲ SRIUBA SU VIŠTŲ SKILVELIAIS
Greitai pagaminama veganiška kreminė žiedinių kopūstų ir obuolių sriuba
Raugintų kopūstų sriuba su rūkytomis dešrelėmis
Pomidorų ir rūkyto sūrio sriuba
Šalta avokadų sriuba su pasukomis
Raugintų kopūstų sriuba
Orkaitėje kepta ėriuko koja su bulvėmis ir mėtų padažu
Vokiška guliašo sriuba su pupelėmis
Žali šaltibarščiai - šalta kefyro sriuba su špinatais
Trinta prancūziška bulvių ir svogūnų sriuba su grietinėle