Ukrainietiški balandėliai - Holubtsi
Kategorija: Mėsos patiekalai / Jautiena, veršiena / Kiauliena
Gal ir nuskambės keistai, bet pirmą kartą tokių ukrainietiškų balandėlių aš paragavau keliaudama Kanadoje. Kadangi Kanadoje, o ypatingai prerijose, yra daug ukrainiečių kilmės kanadiečių, čia balandėliai yra ganėtinai dažnas reiškinys ne tik restoranuose, bet ir ant įvairiausių švenčių stalo.
Dėl rauginto kopūsto tokių balandėlių skonis gaunasi stipresnis, rūgštesnis ir - bent jau man - gal net skanesnis nei lietuviškų (o gal lietuviški jau kiek pabodę, nes gana dažnai gaminami). Tad pamėginkite pasigaminti ir Jūs.
1. Kopūstas tokiems balandėliams rauginamas nepjaustytas, jų įmanoma rasti didesnėse parduotuvėje. Kadangi kopūstas įprastai būna gan nedidelis, balandėliai yra šiek tiek mažesni, nei lietuviški. Mažiausi kopūsto lapai būna smulkiai supjaustomi ir suberiami ant viršaus, kad priduotų padažui dar daugiau skonio.
2. Į didelį indą sudedame visą maltą mėsą, ryžius ir gausiai padruskiname bei papipiriname.
3. Svogūną smulkiai supjaustome, česnaką susmulkiname arba sutriname. Suberiame į mėsą su ryžiais ir viską gerai išmaišome.
4. Rauginto kopūsto lapus atskiriame, o pačius mažiausius smulkiai supjaustome.
5. Mėsos įdarą vyniojame į kopūsto lapus ir formuojame nedidelius balandėlius.
6. Juos dedame į gilų indą su dangčiu, kuris tinka kepti orkaitėje. Priklausomai nuo kopūsto dydžio ir įdaro kiekio, turėtų gautis maždaug 40-50 balandėlių.
7. Likusį susmulkintą kopūstą suberiame ant balandėlių viršaus, arba sukaišiojame į tarpus.
8. Viską užpilame pomidorų arba įvairių daržovių sultimis, kad apsemtų bent per porą centimetrų. Ant viršaus po šaukštą užpilame pomidorų sriuba. Jeigu jos neturite, naudojame šiek tiek daugiau pomidorų sulčių, į kurias įmaišome didelį valgomąjį šaukštą pomidorų tyrės. Į padažą įkišame lauro lapą.
9. Uždengiame dangčiu ir kepame įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių temperatūros maždaug valandą arba kiek ilgiau, kol iškepa mėsa ir sutirštėja padažas. Patiekiame ir skanaujame!
Dėl rauginto kopūsto tokių balandėlių skonis gaunasi stipresnis, rūgštesnis ir - bent jau man - gal net skanesnis nei lietuviškų (o gal lietuviški jau kiek pabodę, nes gana dažnai gaminami). Tad pamėginkite pasigaminti ir Jūs.
Ingredientai
- malta jautiena: 350 gramų
- malta kiauliena: 350 gramų
- virti ryžiai: 350 gramų
- rauginti kopūstai: 1
- česnakas: 5-6 skiltelių
- svogūnai: 1 vidutinio dydžio
- pomidorų sultys: 1 litro (arba įvairių daržovių sultys)
- trinta pomidorų sriuba: 1 skardinės (arba pomidorų pasta ir papildomai sultys)
- lauro lapai: 1
Recepto paruošimas
1. Kopūstas tokiems balandėliams rauginamas nepjaustytas, jų įmanoma rasti didesnėse parduotuvėje. Kadangi kopūstas įprastai būna gan nedidelis, balandėliai yra šiek tiek mažesni, nei lietuviški. Mažiausi kopūsto lapai būna smulkiai supjaustomi ir suberiami ant viršaus, kad priduotų padažui dar daugiau skonio.
2. Į didelį indą sudedame visą maltą mėsą, ryžius ir gausiai padruskiname bei papipiriname.
3. Svogūną smulkiai supjaustome, česnaką susmulkiname arba sutriname. Suberiame į mėsą su ryžiais ir viską gerai išmaišome.
4. Rauginto kopūsto lapus atskiriame, o pačius mažiausius smulkiai supjaustome.
5. Mėsos įdarą vyniojame į kopūsto lapus ir formuojame nedidelius balandėlius.
6. Juos dedame į gilų indą su dangčiu, kuris tinka kepti orkaitėje. Priklausomai nuo kopūsto dydžio ir įdaro kiekio, turėtų gautis maždaug 40-50 balandėlių.
7. Likusį susmulkintą kopūstą suberiame ant balandėlių viršaus, arba sukaišiojame į tarpus.
8. Viską užpilame pomidorų arba įvairių daržovių sultimis, kad apsemtų bent per porą centimetrų. Ant viršaus po šaukštą užpilame pomidorų sriuba. Jeigu jos neturite, naudojame šiek tiek daugiau pomidorų sulčių, į kurias įmaišome didelį valgomąjį šaukštą pomidorų tyrės. Į padažą įkišame lauro lapą.
9. Uždengiame dangčiu ir kepame įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių temperatūros maždaug valandą arba kiek ilgiau, kol iškepa mėsa ir sutirštėja padažas. Patiekiame ir skanaujame!
Raktažodžiai:
jautiena, kiauliena, balandeliai, ryziai, kopustai, cesnakas, svogunai, pomidoru sultys, lauro lapai
Balandėliai su faršu be ryžių su džiovintų baravykų padažu
Tinginių balandėliai
Skanus padažas balandėliams
"Tinginių balandėliai"
Kepti žiediniai kopūstai džiūvėsėliuose
Keptuvėje paruošti balandėliai
Kopūstų blyneliai
Balandėliai iš Pekino kopūsto
Vokiška guliašo sriuba su pupelėmis
Vegetariški balandėliai be mėsos
Raugintų kopūstų sriuba
Chašlama sriuba su jautiena - jautienos šonkauliais
Burokeliu sriuba su paukstienos sirdelemis
Tai bent gėrimas! Valo organizmą, normalizuoja spaudimą, stiprina nagus
Aviečių likeris
Tinginių balandėliai puode
Natūraliose sultyse fermentuotos daržovės
Tom kha gai tailandieška sriuba su vištiena ir daržovėmis
Morkų sultys - nauda ir 2 receptai
Tom yum sriuba su vištiena ir krevetėmis
Lašiša grietinėlės padaže su špinatais ir pomidorais
Jautienos troškinys su daržovėmis
Curry padažas
Kopūstai, kiaušiniai, džiūvėsiai - štai ir viskas, ko reikia idealaus greito užkandžio paruošimui