Ukrainietiški balandėliai - Holubtsi

Kategorija: Mėsos patiekalai / Jautiena, veršiena / Kiauliena


Ukrainietiški balandėliai - Holubtsi

Paskelbė:
02 Rugpjūčio 2022
Gal ir nuskambės keistai, bet pirmą kartą tokių ukrainietiškų balandėlių aš paragavau keliaudama Kanadoje. Kadangi Kanadoje, o ypatingai prerijose, yra daug ukrainiečių kilmės kanadiečių, čia balandėliai yra ganėtinai dažnas reiškinys ne tik restoranuose, bet ir ant įvairiausių švenčių stalo.
Dėl rauginto kopūsto tokių balandėlių skonis gaunasi stipresnis, rūgštesnis ir - bent jau man - gal net skanesnis nei lietuviškų (o gal lietuviški jau kiek pabodę, nes gana dažnai gaminami). Tad pamėginkite pasigaminti ir Jūs. 



Ingredientai



  • malta jautiena: 350 gramų
  • malta kiauliena: 350 gramų
  • virti ryžiai: 350 gramų
  • rauginti kopūstai: 1
  • česnakas: 5-6 skiltelių
  • svogūnai: 1 vidutinio dydžio
  • pomidorų sultys: 1 litro (arba įvairių daržovių sultys)
  • trinta pomidorų sriuba: 1 skardinės (arba pomidorų pasta ir papildomai sultys)
  • lauro lapai: 1

Recepto paruošimas



1. Kopūstas tokiems balandėliams rauginamas nepjaustytas, jų įmanoma rasti didesnėse parduotuvėje. Kadangi kopūstas įprastai būna gan nedidelis, balandėliai yra šiek tiek mažesni, nei lietuviški. Mažiausi kopūsto lapai būna smulkiai supjaustomi ir suberiami ant viršaus, kad priduotų padažui dar daugiau skonio.
2. Į didelį indą sudedame visą maltą mėsą, ryžius ir gausiai padruskiname bei papipiriname.
3. Svogūną smulkiai supjaustome, česnaką susmulkiname arba sutriname. Suberiame į mėsą su ryžiais ir viską gerai išmaišome.
4. Rauginto kopūsto lapus atskiriame, o pačius mažiausius smulkiai supjaustome.
5. Mėsos įdarą vyniojame į kopūsto lapus ir formuojame nedidelius balandėlius.
6. Juos dedame į gilų indą su dangčiu, kuris tinka kepti orkaitėje. Priklausomai nuo kopūsto dydžio ir įdaro kiekio, turėtų gautis maždaug 40-50 balandėlių.
7. Likusį susmulkintą kopūstą suberiame ant balandėlių viršaus, arba sukaišiojame į tarpus.
8. Viską užpilame pomidorų arba įvairių daržovių sultimis, kad apsemtų bent per porą centimetrų. Ant viršaus po šaukštą užpilame pomidorų sriuba. Jeigu jos neturite, naudojame šiek tiek daugiau pomidorų sulčių, į kurias įmaišome didelį valgomąjį šaukštą pomidorų tyrės. Į padažą įkišame lauro lapą.
9. Uždengiame dangčiu ir kepame įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių temperatūros maždaug valandą arba kiek ilgiau, kol iškepa mėsa ir sutirštėja padažas. Patiekiame ir skanaujame!
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: