Banoffee pyragas su bananais, karamele ir plakta grietinėle
Kategorija: Desertų receptai
Banoffee pyragas – tai saldus, gardus ir kremiškas desertas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniniams pasimėgavimams, tiek ypatingoms progoms. Su traškiu migdolų ir cinamono pagrindu, saldžiu karamelės kremu, šviežiais bananais ir puria plakta grietinėle, šis pyragas tikrai sužavės kiekvieną. Jis ne tik atrodo nuostabiai, bet ir turi puikų skonį, suderintą su maloniu šokolado papuošimu, suteikiančiu šiek tiek kartumo.
Naudingos Sudedamosios Dalys:
Migdolų Miltai: Migdolai yra puikus sveikų riebalų, baltymų ir vitaminų šaltinis. Migdolų miltai praturtina pyragą B grupės vitaminais, kurie palaiko energijos lygį ir sveiką odą, bei E vitaminu, kuris yra galingas antioksidantas ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso.
Bananai: Bananai yra vieni geriausių kalio šaltinių, kuris padeda palaikyti širdies sveikatą, gerina raumenų funkcijas ir kraujotaką. Be to, jie turi vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su laisvaisiais radikalais.
Citrinos Sultys: Citrusiniai vaisiai yra puikus vitamino C šaltinis, kuris padeda organizmui kovoti su infekcijomis, gerina odos būklę ir mažina uždegimus.
Grietinėlė: Grietinėlė praturtina šį pyragą riebalais, kurie yra būtini sveikam smegenų ir širdies funkcionavimui, tačiau reikėtų nepamiršti, kad tai gana kaloringas ingredientas, todėl saikingai.
Cukraus Pudra ir Vanilės Ekstraktas: Vanilė yra ne tik skani, bet ir turi antistresinių savybių, o cukraus pudra puikiai suteikia saldumo, kad pyragas taptų tikru malonumu.
Ingredientai
- aukščiausios rūšies kvietiniai miltai: 250 gramų
- migdolų miltai: 30 gramų (migdolų miltus galima įsigyti daugumoje prekybos centrų; šiame recepte taip pat tinka ir tiesiog migdolai, sumalti kavamalėje arba maisto smulkintuve)
- cinamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
- druska: žiupsnelio
- rudas cukrus: 70 gramų
- kiaušiniai: 1
- šaltas sviestas: 150 gramų
- karamelizuotas sutirštintas pienas: 320 gramų
- grietinėle: 100 mililitrų
- druska: žiupsnelio
- bananai: 3
- citrinos sultys: kelių šaukštų
- grietinėlė: 350 mililitrų
- cukraus pudra: 50 gramų
- vanilės ekstraktas: 1 arbatinio šaukštelio (arba vanilinis cukrus)
- tarkuotas juodas šokoladas: 50 gramų
Recepto paruošimas
1. Pasiruošiame tartaletės pagrindą: Į dubenį suberiame miltus, druską, cinamoną, cukrų ir sumaišome. Sudedame gabaliukais pjaustytą šaltą sviestą ir rankomis įtriname sviestą į sausų ingredientų mišinį, kol gausime birią konsistenciją.
2. Tada įmušame kiaušinį ir išminkome iki vientisos, minkštos tešlos.
3. Paruoštą tešlą dedame tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir iškočiojame iki 3 milimetrų storio.
4. Atsargiai įdedame į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms (galima šaldytuve laikyti ir per visą naktį).
5. Kepimo formą (22-24 centimetrų skersmens) išklojame kepimo popieriumi arba aptepame sviestu bei apibarstome miltais.
6. Išimame tešlą iš šaldytuvo ir atsargiai nuimame kepimo popierius lakštus. Įklojame tešlą į paruoštą kepimo formą taip, kad užklotų kepimo indo dugną ir sieneles. Paspaudžiame delnais. Tešlą subadome šakute ir įdedame atgal į šaldytuvą maždaug 15 minučių.
7. Ant tešlos užtiesiame kepimo popierių ir priberiame pupelių arba ryžių.
8. Tartaletės pagrindą kepame iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (su vėjelio funkcija) 15 minučių.
9. Po to atsargiai išimame kepimo popierių su pupelėmis arba ryžiais ir dedame pagrindą kepti dar 10 minučių, kol tešla tampa tamsiai auksinė.
10. Išimame iškeptą pagrindą ir paliekame pilnai atvėsti.
11. Kol pagrindas vėsta, pasiruošiame kitus ingredientus: Karamelizuotą sutirštintą pieną sudedame į dubenį, supilame grietinėlę ir įdedame žiupsnelį druskos. Mentele arba elektriniu plakikliu išmaišome/išplakame viską iki vientisos masės.
12. Bananus nulupame, supjaustome griežinėliais, sudedame į dubenėlį ir apšlakstome citrinos sultimis, kad jie neparuduotų.
13. Grietinėlę kartu su cukraus pudra ir vanile išplakame iki standumo.
14. Pyrago surinkimas: Pagrindą ištepame karameliniu kremu. Ant jo viršaus tolygiai, vienas šalia kito, išdėliojame bananus. Ant bananų sudedame grietinėlę ir šaukšto pagalba, suformuojame bangas. Taip pat grietinėlę galima sudėti į konditerinį maišelį su pritvirtintu žvaigždės antgaliu ir išspausti gražius apskritimus.
15. Paruoštą pyragą būtinai palaikome šaldytuve mažiausiai dvi valandas.
16. Prieš patiekdami pyrago viršų apibarstykite šokolado drožlėmis arba puošiame pagal savo norus ir fantaziją. Skanaus!