Velykinė pascha
Kategorija: Desertai
Velykoms lietuviai tikrai neturi tiek daug tradicinių kepinių kaip Kalėdoms. Mielinių pynių mes nekepame, bobų taip pat nelabai, gal dažniausiai pas mus pasikartojantis būdavo Miglės tortas, nes toks spalvotas nuo džiovintų vaisių.
Paskutiniais metais bedėliojant Velykų meniu mintis užkliuvo už rusų tradicinio Velykų patiekalo, kuris pavadintas Pascha. Nesu tikrai ar tai pyragas, ar labiau varškės kremas, ar tiesiog desertas, bet itin norėjau išmėginti, ir jeigu gausis, pasidalinti su Jumis visais.
1. Iš anksto užmerkiame razinas rome, kad spėtų prisisotinti skonio.
2. Varškę, jei ji drėgnesnė, išgręžiame per merliuką arba paliekame nuvarvėti sietelyje, jei ne, sutriname šakute, paskui brenderiu, kad nebūtų grūdelių.
3. Sviestą iš šaldytuvo ištraukiame anksčiau, kad suminkštėtų ir būtų lengva jį ištrinti su cukrumi. Gerai ištriname mediniu šaukštu, tada įdedame šiek tiek varškės ir sumaišome, tada dar šiek tiek, o galiausiai sumaišome viską.
4. Sudedame į ją nusausintas razinas, kitus smulkiai pjaustytus džiovintus vaisius, migdolų drožles ir gerai išmaišome. Vaisių galime dėti ir kiek daugiau, tik nepadauginkime, nes jei bus vien vaisiai sunku bus gražiai pjaustyti.
5. Vanilės ankštį perpjauname ir grūdelius sudedame į varškės masę, arba naudojame jau paruoštus vanilės miltelius (jei jau naudosite vanilinį cukrų, tada į sviestą cukraus dėkite mažiau, kad nebūtų per saldu).
6. Grietinę išplakame iki tirštos masės ir taip pat įmaišome į varškę.
7. Paimame norimos formos indą, kad būtų gražu patiekti. Išklojame į maistine plėvele, sudedame varškę ir papliekame 14 valandų ar net ilgiau šaldytuve. Ir viskas – visai nesunku ir labai skanu.
8. Patebėjimas. Tik neapsigaukite, nors varškė šiame deserte ir dominuoja, tai vis vien desertas, o ne sveikuolių maistas :))
Paskutiniais metais bedėliojant Velykų meniu mintis užkliuvo už rusų tradicinio Velykų patiekalo, kuris pavadintas Pascha. Nesu tikrai ar tai pyragas, ar labiau varškės kremas, ar tiesiog desertas, bet itin norėjau išmėginti, ir jeigu gausis, pasidalinti su Jumis visais.
Ingredientai
- riebesnė varškė: 1 kilogramo (aš naudojau tą parduodamą “plytomis”, regis, Žemaitijos pieno)
- razinos: 200 gramų
- romas: razinoms pamerkti
- kiti džiovinti vaisiai: 200 gramų (ananasų, papajų, mangų, spanguolių, abrikosų ir kitų, ką mėgstate)
- migdolų drožlės: 100 gramų
- kambario temperatūros sviestas: 150 gramų
- cukrus: 8 valgomųjų šaukštų
- grietinėlė: 400 mililitrų
- vanilės ankštis ar milteliai (ne cukrus)
Recepto paruošimas
1. Iš anksto užmerkiame razinas rome, kad spėtų prisisotinti skonio.
2. Varškę, jei ji drėgnesnė, išgręžiame per merliuką arba paliekame nuvarvėti sietelyje, jei ne, sutriname šakute, paskui brenderiu, kad nebūtų grūdelių.
3. Sviestą iš šaldytuvo ištraukiame anksčiau, kad suminkštėtų ir būtų lengva jį ištrinti su cukrumi. Gerai ištriname mediniu šaukštu, tada įdedame šiek tiek varškės ir sumaišome, tada dar šiek tiek, o galiausiai sumaišome viską.
4. Sudedame į ją nusausintas razinas, kitus smulkiai pjaustytus džiovintus vaisius, migdolų drožles ir gerai išmaišome. Vaisių galime dėti ir kiek daugiau, tik nepadauginkime, nes jei bus vien vaisiai sunku bus gražiai pjaustyti.
5. Vanilės ankštį perpjauname ir grūdelius sudedame į varškės masę, arba naudojame jau paruoštus vanilės miltelius (jei jau naudosite vanilinį cukrų, tada į sviestą cukraus dėkite mažiau, kad nebūtų per saldu).
6. Grietinę išplakame iki tirštos masės ir taip pat įmaišome į varškę.
7. Paimame norimos formos indą, kad būtų gražu patiekti. Išklojame į maistine plėvele, sudedame varškę ir papliekame 14 valandų ar net ilgiau šaldytuve. Ir viskas – visai nesunku ir labai skanu.
8. Patebėjimas. Tik neapsigaukite, nors varškė šiame deserte ir dominuoja, tai vis vien desertas, o ne sveikuolių maistas :))
Raktažodžiai:
varske, razinos, romas, dziovinti vaisiai, vaisiai, cukrus, sviestas, migdolu drozles, grietinele, vanile
Lengvas kaip oras varškės apkepas be miltų ir be manų
Nekeptas varškės pyragas su džiovintais vaisiais
Greitas varškės apkepas su baltu šokoladu - pamilau iš pirmo kąsnio
Mano virtuvės sensacija: gaivus ir nekeptas varškės su sausainiais pyragas
Nekeptas sausainių ir varškės desertas su kondensuotu pienu, pistacijomis ir slyvomis
Desertas: Varškės "kiaušiniai" su braškėmis
„Garbanotas“ pyragas su varškės įdaru.
Gaivus varškės desertas "Senoji Ryga"
Greitai pagaminami kepti varškėčiai su maskarpone keptuvėje
Sveiki varškėčiai su migdolų ir kokosų miltais be cukraus ir be glitimo
Kalėdinis varškės tinginys
Tobulasis švediškas varškės apkepas
Septynsluoksnis desertas - pradžiugins gurmanus ir saldumynų mėgėjus
Tikra romo boba - Mielinis velykų pyragas
Trupininis rabarbarų pyragas su varške
Naminis saldus varškės sūris su razinomis
Sernik - lenkiškas varškės pyragas su razinomis
Grūdėtos varškės apkepas su kriaušėmis
JOGURTO IR MANGŲ DESERTAS STIKLINĖSE
Migdolinis tortas su Daim šokoladu
Baltas česnakinis varškės padažas be majonezo
Purūs varškėčiai su bananais
LIETINIAI BLYNAI SU VARŠKE
Šokoladinis pyragas - Šokoladainis be kiaušinių