Risotto (ryžių rizotas)
Kategorija: Daržovių patiekalai / Vegetariški / Veganiški
Šį risotto (ryžių rizotą) aš išmokau gaminti tikrų tikriausiai italė Rebeka, su kuria turėjau garbės studijuoti viename iš universitetų Didžiojoje Britanijoje. Tokį risotto tikrai galima pavadinti klasikiniu itališku - visai nedaug bazinių ingredientų, jokių per daug mandrų priedų, bet mano šeimai jis visada pats skaniausias, nes gaunasi švelnus kreminis, ne per tirštas, ne per kietas - toks, tarsi labai gerame restorane, tiesiog puikus. Gaila, kad dažnai rizotas (arba dar lietuviškai daugiaryžis) yra per daug nuvertinamas ir patiekiamas tik kaip garnyras prie žuvies arba paukštienos patiekalų. Jį kuo puikiausiai galite valgyti ir kaip pagrindinį patiekalą!
1. Iš pradžių pasiruoškite pomidorus. Maždaug minutei panardinkite juos į verdantį vandenį ir nulupkite odeles.
2. Tuomet pomidorus supjaustykite kubeliais ir pašalinkite sėklytes.
3. Sultinį užvirkite ir laikykite šiltai.
4. Didelėje keptuvėje išlydykite pusę kiekio sviesto ir aliejų.
5. Sudėkite kubeliais supjaustytus svogūnus, kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir pakepkite, kol svogūnai pagelsta.
6. Tada dėkite pomidorus, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir patroškinkite maždaug 10 minučių.
7. Po to sudėkite ryžius, permaišykite ir įpilkite šiek tiek sultinio.
8. Nuolat maišykite, kol sultinys išgaruoja, tuomet įpilkite dar. Šitaip virkite, kol sunaudosite visą turimą sultinį, o ryžiai pasieks norimą kietumą - jie neturi būti ištižę, o privalo gautis al dente.
9. Prieš pabaigą sudėkite likusį sviestą, sukapotą baziliką ir užbarstykite tarkuotu parmezano sūriu. Patiekite ir skanaukite!
Ingredientai
- pomidorų: 6
- vištienos sultinio: 1,25 litro
- sviesto: 60 gramų
- alyvuogių aliejaus: 1 valgomojo šaukšto
- svogūnų: 1
- Itališkų "Arborio" ryžių: 300 gramų
- baziliko: pagal skonį
- druskos
- juodųjų pipirų
- parmezano sūrio: ~50 gramų
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių pasiruoškite pomidorus. Maždaug minutei panardinkite juos į verdantį vandenį ir nulupkite odeles.
2. Tuomet pomidorus supjaustykite kubeliais ir pašalinkite sėklytes.
3. Sultinį užvirkite ir laikykite šiltai.
4. Didelėje keptuvėje išlydykite pusę kiekio sviesto ir aliejų.
5. Sudėkite kubeliais supjaustytus svogūnus, kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir pakepkite, kol svogūnai pagelsta.
6. Tada dėkite pomidorus, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir patroškinkite maždaug 10 minučių.
7. Po to sudėkite ryžius, permaišykite ir įpilkite šiek tiek sultinio.
8. Nuolat maišykite, kol sultinys išgaruoja, tuomet įpilkite dar. Šitaip virkite, kol sunaudosite visą turimą sultinį, o ryžiai pasieks norimą kietumą - jie neturi būti ištižę, o privalo gautis al dente.
9. Prieš pabaigą sudėkite likusį sviestą, sukapotą baziliką ir užbarstykite tarkuotu parmezano sūriu. Patiekite ir skanaukite!
CUKINIJŲ IR RYŽIŲ APKEPAS
Rizotas su šviežia lašiša ir voveraitėmis
Keptuvėje kepta silkė alaus tešloje
Suši su krabų lazdelėmis, agurkais ir avokadu
Tikras plovas ant laužo su aviena (arba jautiena ar kiauliena)
Kitokios ryžių salotos su grybais ir alyvuogėmis
Jautienos troškinys su raugintais agurkais
Pati pačiausia keptų pomidorų ir paprikų sriuba
KRISTIJONO KRABŲ SALOTOS (MIŠRAINĖ)
Lašišos sriuba arba thai vaikams
Bulvių kotletai (su įdaru arba be)
Ką daryti, jei norite per savaitę numesti iki 8 kilogramų?
Jūros lydeka kepta (ar troškinta) orkaitėje
Kalakutienos ir ryžių troškinys
RYŽIŲ IR DARŽOVIŲ UŽKEPĖLĖ
Turkiška lęšių ir ryžių sriuba
Vegetariškas ryžių ir cukinijų apkepas
KALAKUTIENOS IR RYŽIŲ KUKULIAI POMIDORŲ PADAŽE
Rizotas su grybais
Cukinijų ir feta sūrio apkepas su ryžių plutele
Pilno grūdo makaronai su vištiena
Brokolių apkepas su kukurūzais ir ryžių plutele
Itališka peperonata
Kaip paruošti triušį arba skani troškinta triušiena