Švilpikai, kepti orkaitėje
Kategorija: Bulvių patiekalai
Ar kada gaminote švilpikus orkaitėje? Pavyksta puikiai. Išmėginkite.
1. Pradžioje bulves išverdame pasūdytame vandenyje, tuomet nupilame vandenį, nugariname ir sugrūdame arba sumalame su mėsmale. Atvėsiname.
2. Tuomet į bulves įmušame kiaušinį, įberiame druskos, suberiame miltus bei suminkome tešlą.
3. Tada miltais pabarstome stalą, išmiltuojame rankas, imame gerą saują tešlos, dedame ją ant stalo, pavoliojame abiem rankomis pirmyn atgal, kad išeitų ilga plona virvelė, ją truputį suplojame bei supjaustome norimo dydžio rombeliais.
4. Po to į kepimo skardą įtiesiame kepimo popierių, išdėliojame švilpikus bei jų viršų patepame lydytu sviestu.
5. Tada kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 minučių, kol gražiai apskrus (laikas priklauso nuo Jūsų švilpikų dydžio).
6. Kol mūsų švilpikai kepa, pasiruošiame padažą. Šoninę bei svogūną smulkiai susipjausome bei pakepiname keptuvėje. Po to supilame grietinėlę, įberiame prieskonius, įmaišome susmulkintus krapus.
7. Maišydami padažą ilgai neužlaikome ant ugnies, kai pradės tirštėti – nukeliame.
8. Tuomet iškepusius švilpikus suberiame į karščiui atsparų indą, supilame ant jų padažą, išmaišome, uždengiame dangčiu.
9. Indą su švilpikais statome į dar karštą (išjungtą) orkaitę bei paliekame maždaug 15–30 minučių, kad švilpikai prisigertų padažo bei suminkštėtų. Kuo ilgiau šutinsite orkaitėje, tuo jie bus skanesni. Ragaujame!
10. Patarimas: Jei norisi, kad švilpikai būtų traškūs, nemaišome jų su padažu – iškeptus švilpikus patiekiame lėkštėje bei šalia įdedame padažo.
Ingredientai
- Švilpikams:
- virtos bulvės: 800 gramų
- miltai: 100 gramų
- kiaušiniai: 1
- druska
- Padažui:
- šaltai rūkyta šoninė: 200 gramų
- svogūnai: 1
- grietinėlė: 500 mililitrų
- smulkinti krapai: 1 saujelės
- druska
- pipirai
Recepto paruošimas
1. Pradžioje bulves išverdame pasūdytame vandenyje, tuomet nupilame vandenį, nugariname ir sugrūdame arba sumalame su mėsmale. Atvėsiname.
2. Tuomet į bulves įmušame kiaušinį, įberiame druskos, suberiame miltus bei suminkome tešlą.
3. Tada miltais pabarstome stalą, išmiltuojame rankas, imame gerą saują tešlos, dedame ją ant stalo, pavoliojame abiem rankomis pirmyn atgal, kad išeitų ilga plona virvelė, ją truputį suplojame bei supjaustome norimo dydžio rombeliais.
4. Po to į kepimo skardą įtiesiame kepimo popierių, išdėliojame švilpikus bei jų viršų patepame lydytu sviestu.
5. Tada kepame iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 minučių, kol gražiai apskrus (laikas priklauso nuo Jūsų švilpikų dydžio).
6. Kol mūsų švilpikai kepa, pasiruošiame padažą. Šoninę bei svogūną smulkiai susipjausome bei pakepiname keptuvėje. Po to supilame grietinėlę, įberiame prieskonius, įmaišome susmulkintus krapus.
7. Maišydami padažą ilgai neužlaikome ant ugnies, kai pradės tirštėti – nukeliame.
8. Tuomet iškepusius švilpikus suberiame į karščiui atsparų indą, supilame ant jų padažą, išmaišome, uždengiame dangčiu.
9. Indą su švilpikais statome į dar karštą (išjungtą) orkaitę bei paliekame maždaug 15–30 minučių, kad švilpikai prisigertų padažo bei suminkštėtų. Kuo ilgiau šutinsite orkaitėje, tuo jie bus skanesni. Ragaujame!
10. Patarimas: Jei norisi, kad švilpikai būtų traškūs, nemaišome jų su padažu – iškeptus švilpikus patiekiame lėkštėje bei šalia įdedame padažo.
Nostalgiški švilpikai orkaitėje su šoninės padažu
švilpikai su padažu
Bulviniai švilpikai arba šiuškės su spirgučių padažu
Bulvių pyragas su grybais
Švilpikai iš saldžių bulvių
BULVINUKAI SU GRYBŲ PADAŽU
Bulvių plokštainis su grikiais ir grybais
Virtų bulvių cepelinai su manais
ŽEMAIČIŲ BLYNAI KEPTI ORKAITĖJE
Bulvių kroketai kepti orkaitėje arba traškūs bulvių kamuoliukai
DARŽOVIŲ APKEPAS SU ŠVIEŽIOMIS BULVĖMIS IR ANTIENA (ARBA VIŠTIENA) ORKAITĖJE
Bulvių kroketai su varške ir sūriu
Pikantiški sausainiai su sūriu prie alaus
Keptos šviežios bulvės su česnaku orkaitėje
Tarteletė su vaisiais
Kopūstais įdaryti bulvių kotletukai
Viduržemio gruzdučiai
Omletas su bulvėmis ir grybais
Cukinijų ir morkų sklindžiai
VEGETARIŠKI KIBINAI SU RAUGINTAIS KOPŪSTAIS
Malta mėsa įdarytos bulvės
BULVIŲ KUKULIAI SU KEPENĖLĖMIS
Sluoksniotos tešlos kąsniukai su vištiena
Virtų bulvių ir varškės blyneliai