Silkės ir bulvių apkepėlė
Kategorija: Bulvių patiekalai / Žuvies patiekalai
Gaunasi tikrai labai gardi vakarienė. Dar pamenu kai pirmą kartą ragavau pas močiutę, net nesitikėdama, kad bus taip skanu. Dabar jau pati kepu šeimai tokia silkės apkepėlę, bent kartą per mėnesį, nes vyrui irgi labai patinka.
Taip pat kartais kepdama, vietoje silkės dedu ančiuvius, irgi pavyksta puikiai - pabandykite ir Jūs!
1. Iš pradžių padaliname svogūną į keturias dalis bei supjaustome plonais griežinėliais.
2. Tuomet patroškiname svieste ant mažos ugnies, kol taps permatomi bei truputį pagels.
3. Bulves nuskutame bei supjaustome plonais ilgais šiaudeliais. Gerai nusausiname.
4. Tada silkės filė supjaustome nedideliais gabaliukais. Jeigu silkė itin sūri, reikėtų truputėlį numirkome.
5. Kepimo indą patepame sviestu bei dedame sluoksniais bulves, silkę, svogūnus ir sūrį. Apatinis ir viršutinis sluoksniai privalo būti iš bulvių. Bulvių sluoksnius šiek tiek pabarstome pipirais.
6. Ant viršaus supilame pusę grietinėlės ir uždedame mažų sviesto gabalėlių. Dedame į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame maždaug 60-70 minučių. Kepimo metu, maždaug po pusės valandos, supilame likusią grietinėlę. Patiekiame ir skanaujame!
7. Pastebėjimas: Kepimo laikas priklausys nuo kepimo indo aukščio ir sluoksnių skaičiaus. Geriau būtų imti didesnį plokščią indą, kad bulvės nepasidarytų pavandenijusios, bet tuo pačiu dailiai apkeptų. Jos privalo prisigerti grietinėlės. Druskos papildomai nereikia naudoti, nes silkė jos išskirs pakankamai.
8. Pastebėjimas: Na, o jeigu vietoje silkės naudosite marinuotų ančiuvių filė, tai patiekalą drąsiai galima pavadinti Jansono pagunda (Jansson's temptation"). O tai yra visišikai tradicinis švediškas patiekalas.
Taip pat kartais kepdama, vietoje silkės dedu ančiuvius, irgi pavyksta puikiai - pabandykite ir Jūs!
Ingredientai
- svogūnai: 1 (didelio)
- miltingos bulvės: 500 gramų
- marinuota silkės filė: ~1-1,5
- grietinėlė: 250 mililitrų
- pipirai
- tarkuotas fermentinis sūris: 50 gramų
- sviestas: pagal skonį
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių padaliname svogūną į keturias dalis bei supjaustome plonais griežinėliais.
2. Tuomet patroškiname svieste ant mažos ugnies, kol taps permatomi bei truputį pagels.
3. Bulves nuskutame bei supjaustome plonais ilgais šiaudeliais. Gerai nusausiname.
4. Tada silkės filė supjaustome nedideliais gabaliukais. Jeigu silkė itin sūri, reikėtų truputėlį numirkome.
5. Kepimo indą patepame sviestu bei dedame sluoksniais bulves, silkę, svogūnus ir sūrį. Apatinis ir viršutinis sluoksniai privalo būti iš bulvių. Bulvių sluoksnius šiek tiek pabarstome pipirais.
6. Ant viršaus supilame pusę grietinėlės ir uždedame mažų sviesto gabalėlių. Dedame į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepame maždaug 60-70 minučių. Kepimo metu, maždaug po pusės valandos, supilame likusią grietinėlę. Patiekiame ir skanaujame!
7. Pastebėjimas: Kepimo laikas priklausys nuo kepimo indo aukščio ir sluoksnių skaičiaus. Geriau būtų imti didesnį plokščią indą, kad bulvės nepasidarytų pavandenijusios, bet tuo pačiu dailiai apkeptų. Jos privalo prisigerti grietinėlės. Druskos papildomai nereikia naudoti, nes silkė jos išskirs pakankamai.
8. Pastebėjimas: Na, o jeigu vietoje silkės naudosite marinuotų ančiuvių filė, tai patiekalą drąsiai galima pavadinti Jansono pagunda (Jansson's temptation"). O tai yra visišikai tradicinis švediškas patiekalas.
Raktažodžiai:
svogunai, bulves, silke, apkepele, grietinele, pipirai, fermentinis suris, sviestas, suris
Su bulvėmis kepta silkės filė
Šventiniai silkės rutuliukai
Vokiška bulvių mišrainė su silke
Užkandis: silkės rutuliukai
Mišrainė su silke, keptais burokėliais, bulvėmis, morkomis ir žirneliais
SILKĖS SALOTOS SU KELMUČIAIS
Greitai paruošiami ir labai skanūs grybų ir silkės kotletai
Silkė su kepintomis daržovėmis ir slyvomis
Užkandis iš silkės ir bulvių
Morkų ir silkės užtepėlė
Sluoksniuota silkės mišrainė su pievagrybiais, kiaušiniu ir majonezu
Marinuota silkė su svogūnais, actu ir cinamonu
Marinuota silkė su svogūnais, actu ir cinamonu
Korėjietiška silkė
Morkų ir silkės užtepėlė (arba įdaras šaukšteliams ar krepšeliams)
Silkių "sušiai"
Cepelinai su silkės ir grybų įdaru
Labai skanus sumuštinis su silke, mangais ir paprika
SILKĖS UŽKANDIS SU KIAUŠINIU
Dovilės silkė su pomidorais plinta kaip virusas
Silkės ir grybų mišrainė
Salotos su silke ir keptais burokėliais
Pievagrybių apkepėlės su silkių įdaru