Dzūkiškos bulvinės bandos
Kategorija: Bulvių patiekalai
Šis dzūkiškų bulvinių bandų receptas yra palikimas iš mano mamos. Ji man perdavė šį receptą ir aš visada gaminu tik šitaip! Jokių pakeitimų nedarau. :)
1. Pastebėjimas: Mano mama kopūstų lapus padžiovindavo tamsoje kelias dienas.
2. Kai jau bulvės nuluptos, o kitos verda, pats laikas kurti krosnį, kuri kūrenasi maždaug vieną valandą. Labiausiai tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės.
3. Virtas bulves sutriname, žalias sutarkuojame, dalinai nusunkiame.
4. Suberiame druską, grietinę ir visą masę gerai išmaišome.
5. Tešlą klojame ant kopūsto lapo.
6. Malkos krosnyje per tą laiką pavirsta žarijomis. Jas žarstekliu - "kačerga" subraukiame prie krosnies durelių.
7. Bandas dedame ant ližės ir pašauname į krosnį. Kepame maždaug vieną valandą.
8. Bulvines bandas valgome su šaltiena, vištiena, varške, sviestu arba spirgučių padažu.
9. Pastebėjimas: Žinoma, galite kepti ir orkaitėje, bet tai jau nebus visiškai tradicinis patiekalas, tačiau vistiek bus labai skanu!
10. Mano mamos vaikystėje šios bandos visada būdavo valgomos tik su dažiniu.
11. Dažinys: Į užvirusį pieną supilame šalto pieno šlakelyje ištirpintą krakmolą, įberiame šiek tiek druskos ir užviriname.
12. Padažą supilame į tą indą, kuriame patieksime.
13. Tada šaukšto galu tame grietinės tirštumo padaže reikia pribadyti daug skylučių.
14. Ant viršaus supilame spirgučius su svogūnais.
15. Padažas pamažu sutekės į tas skylutes, o jos, "prarijusios" padažą, užsitrauks. Labai romantiška tai stebėti!:)
16. Į tą dažinį seniau dažydavo ne pjaustytas, o tiesiog rankomis sudraskytas bandas, bet aš labiau mėgstu supjaustyti. :)
17. Likusias bulvines bandas galite sumerkti į sviesto - grietinėlės padažą, sudėti į puodą ir įdėti į dar karštą krosnį. Jos ten sušus ir gausis tarsi visai kitas patiekalas. Skanumėlis!
Ingredientai
- džiovinti ir nuplauti kopūstų lapai: 6
- bulvės: 5 kilogramų žalių ir 2 kilogramai virtų
- rūgšti grietinė: 250 gramų
- druska: 2 valgomųjų šaukštų
- Padažui:
- sūdyti lašiniai: 100 gramų
- svogūnai: 1
- pienas: 1 stiklinės
- krakmolas: 1 valgomojo šaukšto
Recepto paruošimas
1. Pastebėjimas: Mano mama kopūstų lapus padžiovindavo tamsoje kelias dienas.
2. Kai jau bulvės nuluptos, o kitos verda, pats laikas kurti krosnį, kuri kūrenasi maždaug vieną valandą. Labiausiai tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės.
3. Virtas bulves sutriname, žalias sutarkuojame, dalinai nusunkiame.
4. Suberiame druską, grietinę ir visą masę gerai išmaišome.
5. Tešlą klojame ant kopūsto lapo.
6. Malkos krosnyje per tą laiką pavirsta žarijomis. Jas žarstekliu - "kačerga" subraukiame prie krosnies durelių.
7. Bandas dedame ant ližės ir pašauname į krosnį. Kepame maždaug vieną valandą.
8. Bulvines bandas valgome su šaltiena, vištiena, varške, sviestu arba spirgučių padažu.
9. Pastebėjimas: Žinoma, galite kepti ir orkaitėje, bet tai jau nebus visiškai tradicinis patiekalas, tačiau vistiek bus labai skanu!
10. Mano mamos vaikystėje šios bandos visada būdavo valgomos tik su dažiniu.
11. Dažinys: Į užvirusį pieną supilame šalto pieno šlakelyje ištirpintą krakmolą, įberiame šiek tiek druskos ir užviriname.
12. Padažą supilame į tą indą, kuriame patieksime.
13. Tada šaukšto galu tame grietinės tirštumo padaže reikia pribadyti daug skylučių.
14. Ant viršaus supilame spirgučius su svogūnais.
15. Padažas pamažu sutekės į tas skylutes, o jos, "prarijusios" padažą, užsitrauks. Labai romantiška tai stebėti!:)
16. Į tą dažinį seniau dažydavo ne pjaustytas, o tiesiog rankomis sudraskytas bandas, bet aš labiau mėgstu supjaustyti. :)
17. Likusias bulvines bandas galite sumerkti į sviesto - grietinėlės padažą, sudėti į puodą ir įdėti į dar karštą krosnį. Jos ten sušus ir gausis tarsi visai kitas patiekalas. Skanumėlis!
Raugintų kopūstų troškinys su karšto rūkymo dešrelėmis, bulvėmis ir grietine
Kaimiškos keptos bulvinės bandelės iš vaikystės
Bulvių plokštainis - kugelis su karka
Kopūstų pyragas
Cepelinai be mėsos (su soja) ir vegetarišku spirgučių padažu iš imbiero
Bulves gaminu tik taip! Vyras šiuo patiekalu džiaugiasi kaip vaikas
Patobulinti bulviniai blynai
Greiti cepelinai - niekada nemaniau, kad cepelinus galima pagaminti taip greitai!
Keptuvėje kepti pievargybiai su grietine ir soja
Raugintų kopūstų sriuba
Virtų bulvių bandelės (kepsneliai) su varške
MAMOS BULVINIAI RAGELIAI SU GRYBAIS
KOPŪSTŲ APKEPAS
Tai bent gėrimas! Valo organizmą, normalizuoja spaudimą, stiprina nagus
VIRTŲ BULVIŲ KUKULIUKAI
Garnyras prie keptų šonkauliukų
Bulvių "kišenėlės"
Kopūstais įdaryti bulvių kotletukai
Kepti pievagrybiai
Skanus padažas balandėliams
Kaimiški tradiciniai bulviniai vėdarai su pienu
Virtų bulvių paplotėliai su varške
RŪGŠTYNIŲ SRIUBĄ (SU VIŠTIENOS KRŪTINĖLE)
Bulvių kotletai (su įdaru arba be)