Baklažanų, pomidorų ir mocarelos apkepas
Kategorija: Apkepai
Tai garantuotai yra vienas iš mano pačių mėgiamiausių vegėtariškų patiekalų. Jis gaunasi sotus, bet tuo pačiu visai neapsunkina organizmo. Nors pagaminti jį šiek tiek užtrunka, bet viskas itin paprasta ir baklažanų apkepas su pomidorais ir mocarela visada visada pavyksta.
1. Pirmiausia nuplaukite baklažanus, nupjaukite galą su koteliu ir baklažanus supjaustykite maždaug 1,5 centimetro riekėmis.
2. Tuomet kiekvieną riekę padruskinkite. Jeigu turite daugiau laiko, galite palaikyti padruskintus baklažanus maždaug 60 minučių, kad išsiskirtų sultis. Sultis nupilkite. Jeigu daug laiko gamindami neturite, nieko nelaukdami eikite prie kito etapo.
3. Į keptuvę pilkite šlakelį aliejaus ir apkepkite baklažanus, kol lengvai apskrunda iš abiejų pusių. Baklažanai mėgsta į save sugerti aliejų, todėl jo į keptuvę nepripilame per daug. Tam reikalui labai tinka purškiamas aliejus.
4. Ištrauktus iš keptuvės baklažanus dedame ant popierinio rankšluosčio, kitu rankšluosčio gabaliuku juos uždengiame ir vos prispaudžiame, kad dalį aliejaus ir drėgmės sugertų pats rankšluostis.
5. Kai jau visus baklažanus apkepate, į keptuvę suberkite smulkiais gabalėliais supjaustytus pomidorus arba supilkite pomidorų pastą/tyrę.
6. Sudėkite traiškytą česnaką, galite įberti šiek tiek druskos. Jeigu naudosite šviežius pomidorus, privalu garinti juos tol, kol dalis skysčio nugaruoja bei lieka vientisas padažas. Pomidorų gabaliukus būtinai patraiškykite mentele, jie privalo visiškai suminkštėti.
7. Jeigu naudosite pomidorų tyrę, į ją galite įpilti šiek tiek vandens, jei padažas atrodo kiektirštokas. Pabaigoje gana dosniai įberkite džiovintų bazilikų ir raudonėlių.
8. Kepimo formą patepkite aliejumi ir sluoksniuokite: dėkite sluoksnį baklažanų, tepkite šiek tiek pomidorų padažo, tuomet dėliokite mocarelos griežinėlius ir šitai kartokite, kol sudėsite visus baklažanus. Mano pačios formoje visada gaunasi trys sluoksniai.
9. Susluoksniuotą kepinį dėkite į iki 180-200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį (be jokių dangčių ar folijų).
10. Praėjus pusvalandžiui, apkepo viršų apibarstykite tarkuotu parmezanu ir kepkite dar maždaug 15 minučių.
11. Labai skanu patiekti su šviežiai kepta šviesia duona. Pasilepinkit!
Ingredientai
- baklažanai: 1 kilogramo (3 didesni arba 4 kiek mažesni)
- šviežiai pomidorai: 700 gramų (supjaustome gabaliukais; arba naudojame 300 gramų pomidorų tyrės)
- česnakas: 3 skiltelių
- mocarelos sūris: 3 rutuliukų (po 125 gramus grynosios masės; supjaustome griežinėliais arba smulkiau)
- tarkuotas parmezano sūris: 150 gramų
- džiovintas bazilikas, raudonėlis
- druska
- juodieji pipirai
- aliejus (kepimui)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia nuplaukite baklažanus, nupjaukite galą su koteliu ir baklažanus supjaustykite maždaug 1,5 centimetro riekėmis.
2. Tuomet kiekvieną riekę padruskinkite. Jeigu turite daugiau laiko, galite palaikyti padruskintus baklažanus maždaug 60 minučių, kad išsiskirtų sultis. Sultis nupilkite. Jeigu daug laiko gamindami neturite, nieko nelaukdami eikite prie kito etapo.
3. Į keptuvę pilkite šlakelį aliejaus ir apkepkite baklažanus, kol lengvai apskrunda iš abiejų pusių. Baklažanai mėgsta į save sugerti aliejų, todėl jo į keptuvę nepripilame per daug. Tam reikalui labai tinka purškiamas aliejus.
4. Ištrauktus iš keptuvės baklažanus dedame ant popierinio rankšluosčio, kitu rankšluosčio gabaliuku juos uždengiame ir vos prispaudžiame, kad dalį aliejaus ir drėgmės sugertų pats rankšluostis.
5. Kai jau visus baklažanus apkepate, į keptuvę suberkite smulkiais gabalėliais supjaustytus pomidorus arba supilkite pomidorų pastą/tyrę.
6. Sudėkite traiškytą česnaką, galite įberti šiek tiek druskos. Jeigu naudosite šviežius pomidorus, privalu garinti juos tol, kol dalis skysčio nugaruoja bei lieka vientisas padažas. Pomidorų gabaliukus būtinai patraiškykite mentele, jie privalo visiškai suminkštėti.
7. Jeigu naudosite pomidorų tyrę, į ją galite įpilti šiek tiek vandens, jei padažas atrodo kiektirštokas. Pabaigoje gana dosniai įberkite džiovintų bazilikų ir raudonėlių.
8. Kepimo formą patepkite aliejumi ir sluoksniuokite: dėkite sluoksnį baklažanų, tepkite šiek tiek pomidorų padažo, tuomet dėliokite mocarelos griežinėlius ir šitai kartokite, kol sudėsite visus baklažanus. Mano pačios formoje visada gaunasi trys sluoksniai.
9. Susluoksniuotą kepinį dėkite į iki 180-200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį (be jokių dangčių ar folijų).
10. Praėjus pusvalandžiui, apkepo viršų apibarstykite tarkuotu parmezanu ir kepkite dar maždaug 15 minučių.
11. Labai skanu patiekti su šviežiai kepta šviesia duona. Pasilepinkit!
Raktažodžiai:
baklazanai, pomidorai, apkepas, mocarela, mocarelos suris, aliejus, cesnakas, druska, bazilikas, parmezano suris
Itališkas baklažanų apkepas
Brusketa su saulėje džiovintais pomidorais ir mocarela
CUKINIJŲ, PAPRIKŲ IR BAKLAŽANŲ TROŠKINYS
Baklažanų apkepas
BULVIŲ APKEPAS SU CUKINIJA IR ŠPINATAIS
Caprese Chicken - Vištiena su mocarela, pomidorais ir baziliku
Baklažanų kepsneliai su sūrio padažu
Baklažanų ir mėsos vėrinukai
BULVIŲ APKEPAS SU SŪRIU
Sluoksniuotos tešlos suktinukai su saulėje džiovintais pomidorais
Sveikuoliška pica vegetarams ir ne tik
Lašišos apkepas su brokoliais, makaronais ir sūriu
VIŠTIENOS IR BULVIŲ APKEPAS
Cukinijų apkepas su parmezano sūriu
Vegetariški makaronai su saulėje džiovintais pomidorais, špinatais, grietinėle ir sūriu
Koldūnai su prancūzišku pomidorų troškiniu
Makaronai su moliūgų padažu ir šonine, paskaninti lazdyno riešutų aliejumi
AMERIKIETIŠKAS MAKARONŲ IR SŪRIO APKEPAS (MAC AND CHEESE)
Kopūstų ir maltos mėsos užkepėlė
Sveikas varškės apkepas su sėlenomis
Pica su mocarela ir pomidorais
SALOTOS SU BAKLAŽANAIS
DARŽOVIŲ APKEPAS SU ŠVIEŽIOMIS BULVĖMIS IR ANTIENA (ARBA VIŠTIENA) ORKAITĖJE
Spagečiai su bolonijos padažu iš faršo ir sūriu