Sultingas sluoksniuotos tešlos pyragas su feta ir špinatais
Kategorija: Vegetariški / Veganiški
Nesaldžių pyragų mėgėjams - labai skanus ir sultingas sluoksniuotos tešlos pyragas su feta sūriu ir špinatais. Panašių receptų internete galima rasti tikrai labai daug, bet aš turiu argumentų kodėl reikia pasirinkti būtent manąjį. Aš labai gerai žinau tokio pyrago sėkmės paslaptį - tai tešlos paruošimas. Visos detalės bus aptartos recepte. :)
1. Pirmiausia atšildome tešlą iki kambario temperatūros. Idealiausia išimti iš šaltos vietos likus maždaug valandai iki pyrago gaminimo.
2. Nuplauname špinatus ir pakepame kelias minutes ant sviesto arba aliejaus, kol špinatais sukris. Špinatams vystant, išspaudžiame į juos česnako skilteles ir išmaišome.
3. Į didesnį dubenį arba kombainą sudedame varškę ir/ar fetą, supjaustytus krapus, sutarkuotą sūrį, muskatą, pipirus, įmušame kiaušinį ir pabaigoje sudedame kiek pravėsusius špinatus.
4. Viską sutriname blenderiu arba virtuviniu kombainu iki kreminės masės. Praleidus šį žingsnį, pyragas nesigaus toks sultingas.
5. Itin svarbus žingsnis ir didžioji paslaptis: standartinę orkaitės skardą (arba didžiausią turimą) pabarstykite miltais, per vidurį klojame tešlos lapą ir ją plonai iškočiokite iki tokio dydžio, kad pasidengtų per visą skardos plotą. Nepergyvenkite, jeigu tešla atrodys pernelyg plona, ar kur įplyš - kepant viskas susitvarkys :) Tokiu pat principu, tik ant stalo, iškočiokite kitą tešlos lakštą.
6. Ant iškočiotos tešlos sudėkite įdarą, palikdami maždaug centimetrą nuo kraštų ir ant viršaus dėkite kitą tešlos lapą. Kraštelius apspauskite šakute arba pirštais.
7. Pyrago viršų aptepame kiaušinio plakiniu ir dedame į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę maždaug 30-40 minučių.
8. Skaniausia valgyti jau atvėsusį. Pasilepinkite!
9. Patarimas: Jeigu naudojate fetą, druskos nededame.
10. Patarimas: Vietoj krapų galite dėti svogūnų laiškus arba kitokius žalumynus.
11. Patarimas: Stebime, kaip kepa mūsų pyragas - jei greitai parudavo, pridengiame folija.
Ingredientai
- bemielė sluoksniuota arba sviestinė tešla: 1 pakelio (geriausia pirkti 2 lapus)
- Įdarui:
- špinatai: 300 gramų
- česnakas: 2 skiltelių
- riebi varškė arba feta: 500 gramų (geriausiam skoniui aš rekomenduoju maišyti perpus)
- krapai: ryšulėlio
- kietasis sūris: ~50 gramų
- maltas muskatas
- druska
- pipirai
- kiaušiniai: 2 (1 pyragui aptepti)
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia atšildome tešlą iki kambario temperatūros. Idealiausia išimti iš šaltos vietos likus maždaug valandai iki pyrago gaminimo.
2. Nuplauname špinatus ir pakepame kelias minutes ant sviesto arba aliejaus, kol špinatais sukris. Špinatams vystant, išspaudžiame į juos česnako skilteles ir išmaišome.
3. Į didesnį dubenį arba kombainą sudedame varškę ir/ar fetą, supjaustytus krapus, sutarkuotą sūrį, muskatą, pipirus, įmušame kiaušinį ir pabaigoje sudedame kiek pravėsusius špinatus.
4. Viską sutriname blenderiu arba virtuviniu kombainu iki kreminės masės. Praleidus šį žingsnį, pyragas nesigaus toks sultingas.
5. Itin svarbus žingsnis ir didžioji paslaptis: standartinę orkaitės skardą (arba didžiausią turimą) pabarstykite miltais, per vidurį klojame tešlos lapą ir ją plonai iškočiokite iki tokio dydžio, kad pasidengtų per visą skardos plotą. Nepergyvenkite, jeigu tešla atrodys pernelyg plona, ar kur įplyš - kepant viskas susitvarkys :) Tokiu pat principu, tik ant stalo, iškočiokite kitą tešlos lakštą.
6. Ant iškočiotos tešlos sudėkite įdarą, palikdami maždaug centimetrą nuo kraštų ir ant viršaus dėkite kitą tešlos lapą. Kraštelius apspauskite šakute arba pirštais.
7. Pyrago viršų aptepame kiaušinio plakiniu ir dedame į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę maždaug 30-40 minučių.
8. Skaniausia valgyti jau atvėsusį. Pasilepinkite!
9. Patarimas: Jeigu naudojate fetą, druskos nededame.
10. Patarimas: Vietoj krapų galite dėti svogūnų laiškus arba kitokius žalumynus.
11. Patarimas: Stebime, kaip kepa mūsų pyragas - jei greitai parudavo, pridengiame folija.
Raktažodžiai:
tesla, spinatai, cesnakas, feta, varske, krapai, suris, muskatas, druska, pipriai, kiausiniai
Spanakopita - vegetariškas sūrus sūrio pyragas iš filo tešlos
Spanakopita - vegetariškas sūrus sūrio pyragas iš filo tešlos
Greitas sluoksniuotos tešlos obuolių pyragas
Vegetariškas nesaldus pyragas su pomidorais ir feta
Enčilados su vištiena ir špinatais
Traškios saldžiosios ispaniškos lazdelės
Lašiša tešloje su špinatais ir kreminiu sūriu
SLUOKSNIUOTOS TEŠLOS IR DEŠRELIŲ UŽKANDIS
SLUOKSNIUOTOS TEŠLOS KREPŠELIAI SU GRYBAIS
Vištienos krūtinėlė su špinatais
SLUOKSNIUOTOS TEŠLOS ŽUVIES PYRAGAS
Purus, trapus ir drėgnas varškės pyragas
Salotos su persimonu, kumpiu ir feta sūriu
Nesaldus moliūgų pyragas su sūriu
MAKARONAI SU ŠPINATAIS, PIEVAGRYBIAIS IR KARAMELIZUOTAIS SVOGŪNAIS
Trupininis kakavinis varškės pyragas
BULVINIS PYRAGAS SU GRYBAIS
Trupininis rabarbarų pyragas su varške
Sluoksniuotos tešlos keksiukai su vištiena
Mille Feuille (tūkstantalapis - sluoksniuotos tešlos pyragėliai su kremu)
Užkandėlė: lavašo laiveliai, įdaryti brinza ir špinatais
Sluoksniuotos tešlos desertas su grietinėle ir maskarpon
Kiaušinienė su lašiša ir špinatais
Apverstas rabarbarų pyragas su migdolų miltais ir jogurtu