Burokėlių mišrainė - rusiškas "Vinegretas" su morkomis, bulvėmis ir žirneliais
Kategorija: Salotų, mišrainių receptai

Burokėlių mišrainė, dar žinoma kaip rusiškas Vinegretas, yra vienas iš populiariausių ir mylimiausių patiekalų buvusioje Sovietų Sąjungoje ir visoje Rytų Europoje. Ši mišrainė yra ne tik labai skani, bet ir labai naudinga sveikatai dėl savo ingredientų – šviežių daržovių, kurios yra pilnos vitaminų ir mineralų.
Šis patiekalas dažnai patiekiamas šventiniuose staluose arba tiesiog kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų. Vinegretas ypač vertinamas dėl savo šviežumo, skonių balansavimo ir lengvumo.
Kodėl ši mišrainė naudinga sveikatai?
- Burokėliai yra puikus folio rūgšties šaltinis, kuris būtinas sveikam kraujodaros procesui ir nervų sistemos funkcijoms. Burokėliai taip pat turi antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimais ir ląstelių pažeidimais.
- Morkos yra puikus vitamino A šaltinis, kuris svarbus akių sveikatai ir odos būklei. Morkos taip pat turi antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais.
- Bulvės – tai šaltinis kalio, kuris būtinas kraujospūdžio kontrolei ir raumenų funkcijai.
- Žalieji žirneliai yra vertingas baltymų, vitamino C, skaidulų ir mineralų šaltinis, prisidedantis prie imuniteto stiprinimo ir virškinimo gerinimo.
- Rauginti agurkai ar marinuoti kopūstai suteikia ne tik skonį, bet ir probiotikus, kurie palaiko žarnyno sveikatą ir virškinimą.
Ingredientai
- orkaitėje kepti arba virti burokėliai: 2-3 (~400 gramų)
- morkos: 4-6
- bulvės: 4
- svogūnai: 1 nedidelio (~150 gramų)
- rauginti arba marinuoti agurkai: 300 gramų (arba rauginti kopūstai)
- virti žalieji žirneliai: 400 gramų (arba pupelės, arba konservuoti žirneliai, galima visai nedėti)
- druska: 0,5 arbatinio šaukštelio
- šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
- saulėgrąžų aliejus: 3 valgomųjų šaukštų
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių bulves nuplaukite bei virkite su lupenomis 20 minučių.* Morkas nuplaukite bei virkite su lupenomis maždaug 13 min.*
2. Išvirusias daržoves atvėsinkite sausai, tai yra išpilkite visą vandenį ir palikite atvėsti atvirame inde, kad laisvai garuotų.
3. Tuomet supjaustykite burokėlius, bulves, morkas bei agurkus maždaug 5 milimetrų kubeliais. Jeigu naudosite raugintus kopūstus - juos susmulkinkite peiliu ant lentutės.
4. Tada visus mišrainės ingredientus, prieskonius bei aliejų dubenyje išmaišykite ir palikite šaltai 2-12 valandoms skoniams persisunkti.
5. Ši mišrainė pati gardžiausia kambario temperatūros. Labai skanu valgyti su pilkos neutralaus skonio kviečių-rugių duonos riekele. Mėgaujamės!
6. Pastebėjimas*: Virimo laikas yra skaičiuojamas nuo skysčio užvirimo (burbuliavimo) pradžios.
Panašūs receptai











