Tkemali padažas iš slyvų prie mėsos
Kategorija: Padažai, užpilai, pagardai
Jeigu dar nesate iki šiol gaminę tkemali - tikrai nepatingėkite, pasidarykite bent kelis nedidelius stiklainėlius. Labai pravers žiemą, oi kaip pravers… Su ėriena, su įvairiais mėsos kepsniais, o gal net kaip Kalėdų dovaną iškeliaus kokiam draugui - gurmanui. Labai faina Kalėdoms ruoštis pradėti labai iš anksto, kol dar sodai ir daržai yra pilnut pilnutėliai įvairiausių gėrybių!:)
Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi maždaug 1,2 litro padažo.
1. Pastebėjimas:* Gruziniškais prieskoniais Lietuvoje prekiauja ne viena parduotuvė, aš pati perku perku Assorti. Ten būna didžiulis pasirinkimas, itin rekomenduoju įsigyti Svanelio druskos bei sausos adžikos, tikrai galėsite panaudoti juos daugelyje patiekalų. O ir šiam padažui idealiai tinka ir itin paryškina skonį.
2. Pirmiausia 5 didelį puodą supilame slyvas, įpilame maždaug stiklinę vandens ir užviriname. Paverdame maždaug 10 minučių, per tiek laiko slyvos suminkštėja ir lengvai pavyksta pašalinti kauliukus.
3. Nukeliame nuo kaitros ir atidedame į šalį, kad pravėstų.
4. Pašaliname iš slyvų kauliukus bei odeles (nieko tokio, jeigu odelių šiek tiek lieka). Patogiausia tą padaryti supilant masę į kokią nors stambesnę rėtį, ir trinant, kad per dideles skyles išbėgtų minkštimas, o rėtyje pasiliktų kauliukai. Aš pati tokio šiuo metu neturiu, tai visada panaudoju tokį "tinklelį", maišelį, kuris labiau skirtas skalbiniams skalbti. Tiesiog supilu ir tada rankomis nuspaudžiu, kol maišelyje pasilieka tik kauliukai.
5. Užkaičiame puodą dar kartą, sudedame visus nurodytus prieskonius ir smulkintas žoles, įberiame pagal savo skonį druskos ir daug pipirų (padažas originaliai privalo būti rūgščiai sūrus, bet aš dar pridedu šiek tiek cukraus, man taip asmeniškai skaniau).
6. Paviriname maždaug 5 minutes ir tuomet supilame į iškaitintus stiklainius.
7. Atidarius stiklainiuką, padažą privalu laikyti šaldytuve. Skanaus!
Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi maždaug 1,2 litro padažo.
Ingredientai
- kaukazietiškos slyvos: 1,5 kilogramo (geltonos arba raudonos arba abiejų mišinys)
- džiovinta mėta: 0,5 šaukšto
- pankolio sėklos: 0,5 šaukšto
- malta kalendra: 1 arbatinio šaukštelio
- maltos ožragės sėklos: 1 arbatinio šaukštelio
- česnakas: 6-7 skiltelių (susmulkiname)
- kajeno pipirai arba čili dribsniai: 0,5 arbatinio šaukštelio
- druska
- šviežiai grūsti juodieji pipirai
- žalėsiai: pundo (kalendra, petražolės, bazilikas)
- gruziniški prieskoniai: pagal skonį*
Recepto paruošimas
1. Pastebėjimas:* Gruziniškais prieskoniais Lietuvoje prekiauja ne viena parduotuvė, aš pati perku perku Assorti. Ten būna didžiulis pasirinkimas, itin rekomenduoju įsigyti Svanelio druskos bei sausos adžikos, tikrai galėsite panaudoti juos daugelyje patiekalų. O ir šiam padažui idealiai tinka ir itin paryškina skonį.
2. Pirmiausia 5 didelį puodą supilame slyvas, įpilame maždaug stiklinę vandens ir užviriname. Paverdame maždaug 10 minučių, per tiek laiko slyvos suminkštėja ir lengvai pavyksta pašalinti kauliukus.
3. Nukeliame nuo kaitros ir atidedame į šalį, kad pravėstų.
4. Pašaliname iš slyvų kauliukus bei odeles (nieko tokio, jeigu odelių šiek tiek lieka). Patogiausia tą padaryti supilant masę į kokią nors stambesnę rėtį, ir trinant, kad per dideles skyles išbėgtų minkštimas, o rėtyje pasiliktų kauliukai. Aš pati tokio šiuo metu neturiu, tai visada panaudoju tokį "tinklelį", maišelį, kuris labiau skirtas skalbiniams skalbti. Tiesiog supilu ir tada rankomis nuspaudžiu, kol maišelyje pasilieka tik kauliukai.
5. Užkaičiame puodą dar kartą, sudedame visus nurodytus prieskonius ir smulkintas žoles, įberiame pagal savo skonį druskos ir daug pipirų (padažas originaliai privalo būti rūgščiai sūrus, bet aš dar pridedu šiek tiek cukraus, man taip asmeniškai skaniau).
6. Paviriname maždaug 5 minutes ir tuomet supilame į iškaitintus stiklainius.
7. Atidarius stiklainiuką, padažą privalu laikyti šaldytuve. Skanaus!
Raktažodžiai:
slyvos, meta, pankolio seklos, padazas, kalendra, cesnakas, pipirai, druska, petrazoles, bazilikas, prieskoniai
Gruziniška aštri charčio sriuba iš avienos
Kiniškas slyvų padažas mėsai/vištienai
Baklažanų suktinukai su riešutais
Ravioli padažas iš sviesto
Pikantiška vištiena su baklažanais ir slyvomis
Sluoksniotos tešlos kąsniukai su vištiena
Makaronai su jūros gėrybių ir šoninės padažu
Mėsa gruziniškai, kuri pagal skonį labai panaši į šašlyką
Naminės sardelės - šviežios pieniškos dešrelės
Labai aštrus čili pipirų padažas charisas
Curry padažas
Žuvies ir jūros gėrybių troškinys
Aštriai pikantiškas slyvų pagardas
ŽALIASIS PUPŲ HUMUSAS
Naminis pomidorų padažas Pasaka pagal Beatą
WOK ryžių makaronai su kiauliena
Greitai pagaminami Wok makaronai su jūros gerybėmis
Svogūnai marinuoti su čili pipiriukais
Naminiai taco prieskoniai
Kreminė avokado užtepėlė su jogurtu ir česnaku
Ožkos sūris prieskoniuose
KIAULIENOS SPRANDINĖ SU SLYVOMIS IR DŽIOVINTAIS GRYBAIS
Kiaulienos kumpio guliašas su džiovintomis slyvomis
Tartar padažas