Jautiena kinietiškai: jautienos ir daržovių "stir-fry" ir teriyaki

Kategorija: Jautiena, veršiena


Jautiena kinietiškai: jautienos ir daržovių "stir-fry" ir teriyaki

Paskelbė:
07 Birželio 2022
Jautienos bei daržovių "čao" (kiniškai) arba "stir-fry" (angliškai) - tai ganėtinai greitas, sveikas bei itin gardus patiekalas visai šeimai. Mano pačios vaikai nerealiai mėgsta šį mėsos patiekalą, pagamintą namuose. Nepalyginamai daug skanesnis naminis "stir-fry" nei restoraninis. Taip pat nepalyginamai skanesnis ir name pagamintas "Terijaki" (Teriyaki - angliškai) padažas nei bet koks pirktinis buteliukuose. Itin rekomenduoju išmėginti šį nuostabu receptą. Esu visiškai tikra, kad jis pataps jūsų namų naujuoju "specialiuoju" receptu, net kai užsuks artimiausi draugai.


Ingredientai



  • jautienos paslėpsnis arba nugarinė: 500 gramų (tinka ir vištiena ar kiauliena)
  • druska: 1 arbatinio šaukštelio
  • šviežiai malti juodieji pipirai: 0,5 arbatinio šaukštelio
  • sausi čili krisleliai: 0,5 arbatinio šaukštelio (susmulkinti raudonieji pipirai)
  • alyvuogių aliejus: 50-100 mililitrų (arba sezamo aliejus)
  • karijų arba žemės riešutai: 50-80 gramų (1 didelės saujos)


  • Karamelizuojamos daržovės (pasirinktinai):
    • ropiniai svogūnai: 1 didelio (200 gramų)
    • morkos: 1-3 (100-200 gramų)
    • grybai: 100 gramų (pagardinimui 3-5 česnako skiltelės)
  • Sultingos daržovės (pasirinktinai):
    • saldžiosios paprikos: 1-2 (arba aitrieji čili pipirai)
    • brokolių žiedai: 200-300 gramų
    • šviežios arba konservuotos jaunų kukurūzų burbuolės: 1 indelio - 230 gramų (baby corn - angliškai)
    • švieži ankštiniai žirneliai: ~200-300 gramų
    • šviežios arba vandeny konservuotos ankštinės pupelės: 200-300 gramų (string beans - angliškai)
    • vandeny konservuoti kaštonai: 1 indelio - 230 gramų (water chestnut - angliškai)
    • saliero stiebai: 3-4
    • šviežių pupelių daigai: ~200-300 gramų (bean sprout - angliškai)
  • Papuošimui (pasirinktinai):
    • sezamo sėklos
    • juodgrūdės sėklos
    • žali svogūno laiškai
  • Naminiam "Teriyaki" padažui:
    • imbieras: 1 valgomojo šaukšto (šviežias arba marinuotas)
    • česnakas: 4 skitelių
    • rudas cukrus: 3 valgomųjų šaukštų
    • medus: 1 valgomojo šaukšto (arba šiek tiek daugiau cukrus)
    • vanduo: 0,5 stiklinės (100-120 mililitrų)
    • sojos padažas: ~60-100 mililitrų (kuo sūresnis, tuo mažiau reikia)
    • kepintų sezamų aliejaus: 1 valgomojo šaukšto (nėra būtina; toasted sesame oil - angliškai)
    • krakmolas: 1 valgomojo šaukšto (+2-3 valgomieji šaukštai vandens)

Recepto paruošimas



1. Jautiena kinietiškai: Jautienos ir daržovių "stir-fry": Susiruoškite visus ingredientus, kurių mums prireiks šiam patiekalui.
2. Jautieną (arba kitą pasirinktą mėsą) nuplaukite bei nusausiname.
3. Tada supjaustykite maždaug piršto storumo 10 centimetrų juostelėmis, lengvai pasūdykite bei papipirinkite.
4. Tuomet daržoves supjaustykite maždaug vieno centimetro juostelėmis arba vieno kąsnio gabaliukais.
5. Kaip minėjau daržoves rinkitės pagal savo norus ir pageidavimus.
6. Šiam patiekalui man labai patinka naudoti valgomuosius kaštonus. Jei rasite įsigyti, būtinai pamėginkite.
7. Drėgnus ingredientus palikite nuvarvėti virš kriauklės rėtuke.
8. Taip pat labai mėgstu čia naudoti ir kukurūzų burbuolės.
9. Keptuvėje virš didesnės negu vidutiniškos kaitros įkaitinkite 50 mililitrų aliejaus.
10. Pirmas kepimo žingsnis: Iš pradžių karštame aliejuje apkepkite mėsą. Ji privalo būti kambario temperatūros, sausa, galite naudoti tik pipirus ir druską. Bet koks mėsos išankstinis marinavimas padarys mėsą drėgną ir bekepant ji sukietės, todėl nerekomenduoju mėsos marinuoti. Mėsa turi būti kepama maždaug 3-4 minutes, po nedidelį kiekį, maždaug vienu sluoksniu ir nesugrūdus. Jei mėsos daugiau, tai kepkite dviem porcijomis.
11. Iškeptą mėsą laikinai išdėkite iš keptuvės į dubenį arba rėtuką. Iš mėsos išvarvėjusios sultys ir aliejus grįžta į kepuvę.
12. Antras kepimo žingsnis: Palikusiame nuo mėsos aliejuje maišydami kepkite vieną-dvi ar visas tris pasirinktas iš karamelizavimo sąrašo daržoves: ropinis svogūnas, morka arba/ir grybai. Svarbiausia, kad daržovių gabaliukai į keptuvę keliautų visiškai sausi. Daržovių gabaliukai privalo išlikti kieti, reikia kad karštame aliejuje paruduotų bent vienas daržovių gabaliukų šoniukas.
13. Kepkite vienu sluoksniu, jei daržovių daug, kepkite keliomis porcijomis. Iškepusias daržoves dėkite į dubenį su kepta mėsa. Tik primenu, kad temperatūra turi būti aukšta.
14. Jei naudosite grybus, juos taip pat apkepkite atskirai.
15. Dar vienas svarbus dalykas, netaupykite aliejaus, štai gali matyti kaip yra kepamos mano morkos. Aliejus po to bus nuvarvinamas.
16. Trečias kepimo žingsnis: Šiame etape keptuvė turi būti beveik sausa, apskrudusi karamelizuotų daržovių rudumu. Šiame žingsnyje į keptuvę keliaus riešutai. Juos maišydami apkepinkite iki kol paruduoja bent vienas šonelis. Po to riešutus išdėkite į dubenį su apkepinta mėsa ir daržovėmis.
17. Ketvirtas žingsnis: Į keptuvę pilkite nedidelį kiekį aliejaus. Dabar kepinkite pasirinktas vieną-dvi sultingas (gerai rėtuke nuvarvintas) daržoves: tai galėtų būti paprikos, brokolių žiedai, konservuotos jaunos kukurūzų burbuolės, ankštiniai žirneliai, ankštinės pupelės ar kaštonai...
18. Daržoves lengvai pasūdykite bei pagardinkite čili krisleliais. Maišydami pakepinkite maždaug 2-3 minutes, kol drėgnos daržovės pradeda minkštėti.
19. Į keptuvę dėkite iš rėtuko visus anksčiau apkepintus ingredientus, pilkite karštą "Terijaki" padažą.
20. Maišydami patiekalą užvirinkite ir iš karto nukelkite nuo kaitros.
21. Patekite į stalą su virtais ryžiais, apibarstę sezamo arba juodgrūdės sėklomis, smulkiai pjaustytais žaliais svogūniukais.
22. Naminis teriyaki padažas: Susiruoškite visus ingredientus, kurių mums prireiks.
23. Sutarkuokite arba peiliu ant lentelės susmulkinkite imbierą bei česnaką. Galite viską susmulkinti prieskonių malūnėlyje.
24. Taip atrodo po susmulkinimo.
25. Nedideliame puode sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus paskutinį - krakmolą.
26.  Dėkite puodą virš vidutiniškos kaitros ir jo turinį užvirinkite.
27. Stiklinėje sumaišykite krakmolą ir šaltą vandenį. Gautą mišinį pilkite į šaukštu maišomą karštą padažą puode.
28. Pakunkuliuokite dar maždaug 2-3 minutes ir nukelkite padažą nuo kaitros.
29. Patarimas: Namie pagamintą "Teriyaki" padažą steriliame uždarame indelyje, šaldytuve, galite saugoti bei vartoti net iki 2 mėnesių. Skanaus!
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: