Lėtai troškinta jauno ožiuko mėsa su rozmarinu orkaitėje
Kategorija: Patiekalai iš avienos
Šis ožiuko mėsos su rozmarinu receptas leis jums paruošti itin sultingą, kvapnų ir sočų patiekalą. Prieskoniai ir daržovės puikiai papildo mėsos skonį, o orkaitėje kepta mėsa tampa itin minkšta ir lengvai atsiskiria nuo kaulo. Tai puikus pasirinkimas šventinėms vakarienėms arba ypatingoms progoms, kai norite nustebinti savo svečius originaliu ir išskirtiniu patiekalu.
Naudingos sudedamosios dalys:
- Ožiuko mėsa – puikus baltymų šaltinis, taip pat turi mažai riebalų, todėl tai sveikesnis pasirinkimas nei kai kurios kitos raudonos mėsos rūšys. Be to, ožiuko mėsoje yra daug geležies ir vitamino B12.
- Rozmarinas – šis žolelė suteikia gaivų skonį ir turi antioksidacinių savybių, taip pat padeda gerinti virškinimą ir stiprina imunitetą.
- Morkos – yra daug beta-karoteno, kuris virsta vitaminu A ir padeda gerinti regėjimą bei stiprina odą.
- Svogūnai – turi daug naudingų medžiagų, įskaitant vitaminus C ir B6, kurie stiprina imunitetą ir gerina širdies sveikatą.
- Česnakas – žinomas dėl savo antibakterinių ir priešuždegiminių savybių, taip pat padeda mažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio lygį.
- Vynas – suteikia subtilų skonį ir padeda geriau išsiskirti kvapams, be to, yra natūralus prieskonis, kuris pagerina mėsos sultingumą.
Ingredientai
- jauno ožiuko mėsa su kaulu: 1 kilogramo
- morkos: 3
- svogūnai: 1
- šviežias rozmarinas: 2 šakelių
- česnakas: 2 skiltelių
- džiovintas čiobrelis: 1 arbatinio šaukštelio
- pankolio sėklos: 1 arbatinio šaukštelio
- kuminas: 1 arbatinio šaukštelio
- druska: 1 arbatinio šaukštelio
- nemalti juodieji pipirai: 1 arbatinio šaukštelio
- rūkyta paprika: 0,5 arbatinio šaukštelio
- maltos kalendros sėklos: 0,5 arbatinio šaukštelio
- malti gvazdikėliai: ketvirtadalio arbatinio šaukštelio
- alyvuogių aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
- baltas vynas: 500 mililitrų
Recepto paruošimas
1. Pirmiausia į trintuvę sudedame rozmarino lapelius, nulupto česnako skilteles, čiobrelius, pankolių sėklas, kuminą, druską, pipirus, rūkytą paprika, kalendrą bei gvazdikėlius.
2. Sutriname viską iki rupios masės, supilame aliejų ir išmaišome.
3. Orkaitę įkaitiname iki 215 laipsnių temperatūros.
4. Nuo mėsos pašaliname visus išorėje esančius riebalus ir įtriname mėsą prieskonių mišiniu.
5. Morkas nuskutame bei stambiai supjaustome. Stambiai sukapojame svogūną.
6. Išdėliojame daržoves troškintuvo dugne. Prieskoniais įtrintą mėsą padedame ant daržovių.
7. Supilame vyną, nepildami jo tiesiogiai ant mėsos, kad nenusiplautų prieskoniai.
8. Kepame apatinėje orkaitės lentynoje pusvalandį.
9. Po to sumažiname temperatūrą iki 150 laipsnių, uždengiame ir kepame dar 3 su puse valandos kol mėsa pradės kristi nuo kaulo. Skanaujame!