Avienos troškinys su daržovėmis "Navarietis"

Kategorija: Aviena


Avienos troškinys su daržovėmis "Navarietis"

Paskelbė:
27 Liepos 2022
Šis kulinarijos šedevras kilęs iš Prancūzijos (tikrasis pavadinimas yra "Navarin printanier"). Jis nereikalauja jokių egzotiškų ingredientų ar ypatingų prieskonių, o rezultatas nepakartojamo skonio ir kvapo. Nuo jautienos troškinio šis skiriasi tuo, kad recepte naudojama aviena ir nenaudojamas vynas. O visa kita panašu. 

Patartina troškinį ruošti orkaitėje, tam tinka karščiui atsparūs špižiniai ar keramikiniai indai. Jei puodas yra storesnis špižinis, galite patiekalą ruošti ir ant viryklės. 



Ingredientai



  • neriebios avienos: 1 kilogramas (gali būti krūtinėlė arba mėsos gabaliukai su kaulu, stuburo slanksteliais ar pan.)
  • augalinio aliejaus arba gyvulinių taukų: 2 valgomieji šaukštai
  • cukraus: 1 valgomasis šaukštas
  • druskos: 1 (+ 1,5) arbatinio šaukštelio
  • maltų  juodųjų pipirų: 1/2 arbatinio šaukštelio
  • miltų: 2 valgomieji šaukštai
  • pomidorų pastos: 2 valgomieji šaukštai
  • česnako: 2 skiltelės, sugrūstos
  • rozmarino arba čiobrelio šakelė: 1
  • svogūnai: 1 (didelis ~200 gramų)
  • morkos: 4 didelės
  • šviežių ankštinių pupelių: 300 gramų

  • Pasirinktini priedai (jei puode liko vietos)
    • smulkių bulvyčių: 0,5 kilogramo
    • ropių (kubeliais arba ovalais supjaustytų): 300 gramų
    • salierų stiebų: 200 gramų (smulkiai supjaustytų)
    • šviežių arba šaldytų žirnelių: 1 stiklinė (dėti į puodą likus 5 min iki troškinimo pabaigos)
    • ankštinės pupelės, sojos pupelės arba lęšiai

Recepto paruošimas



1. Nuplauname mėsą ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Supjaustome maždaug 6cm kubeliais. Labai svarbu, kad mėsa nebūtų šlapia ar drėgna ir kepant skrustų, o ne troškintųsi savo sultyse.
2. Dubenyje arba plastikiniame maiše sumaišykite miltus, cukrų, druską ir maltus pipirus. Mišinyje išvoliokite nusausintus avienos gabalus
3. Puode ant didesnės arba vidutiniškos liepsnos įkaitinkite aliejų arba taukus. Kepkite avienos gabalus porcijomis, vienu sluoksniu, paliekant 1-2cm tarpus tarp mėsos gabalų.
4. Mėsą reikia apkepti iš visų pusių, šonai turi būti gražiai apskrudę, pasidengę traškia miltų žievele, o viduje mėsos spalva - ružava.
5. Apkepusius mėsos gabalus išimkite į dubenį ir iškepkite likusią mėsą. Toks išankstinis avienos skrudinimas "užrakina" mėsoje skonį ir padeda išvengti "guminės mėsos" efekto.
6. Visą mėsą išdėkite į dubenį, jei puode susidarė labai daug riebalų, juos išpilkite. Į apskrudusį puodą įspauskite pomidorų pastos, įpilkite 2 stiklines vandens ir virš nedidelės liepsnos nuolat maišant užvirinkite mišinį. Maišykite kol nuo dugno atšoks ir visai ištirps visi kepimo metu susidarę skrudinukai.
7. Dabar galite sudėti mėsą, sumeskite česnaką, rozmariną ir lauro lapelį. Mėsa turi būti panardinta skystyje, jei jo trūksta, pripilkite papildomai vandens. Uždenkite puodą dangčiu ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 175 laipsnių celcijaus, maždaug 1 valandai arba, jei puodas špižinis, troškinimą galite tęsti ant viryklės virš vidutiniškos arba šiek tiek mažesnės liepsnos.
8. Tuo tarpu paruoškite daržoves: išlukštenkite svogūną, nuskuskite morkas, supjaustykite jas 3-4cm ilgio gabalais. Jei naudojat bulves ir ropes - jas nuskuskite ir supjaustykite, suformuokite 3-4 cm dydžio ovalus. Nupjaukite ankštinių pupelių galiukus, jas supjaustykite 4-5 cm ilgio gabaliukais.
9. Ištraukite špižinį puodą iš orkaitės. Išmeskite nuo mėsos atsiskyrusius kaulus, į tarpus tarp mėsos sudėkite daržoves, pasūdykite 1,5 arba 1 šaukštu druskos, pilkite verdančio vandens tiek, kad skystis beveik padengtų daržoves. Uždengtą puodą šaukite į orkaitę ir troškinkite dar 1 valandą arba virš viryklės iš lėto virkite troškinį 30 min.
10. "Navarietis" tradiciškai yra patiekiamas su šilta prancūziška duona bei taure raudono vyno (Bordeaux). Jei troškinyje nėra bulvių, galite jį pateikti su bulvių purée.
Dalintis su Facebook
Pagaminimo laikas:
     Šaltinis: