Tradicinis lenkiškas obuolių pyragas - šarlotka su citrinų želė
Kategorija: Desertų receptai
Ingredientai
- Miltai: 300 g
- Sviestas: 200 g
- Cukrus: 50 g
- Kiaušinis: 1 vnt.
- Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
- Obuoliai: 8 vidutinio dydžio
- Vanduo: 100 ml
- Vanilinis cukrus: 12 g
- Citrinų želė (milteliai): 1 pakelis
- Papildomai: cukrus ir cinamonas pagal skonį
1. Tešlos ruošimas: Miltus, cukrų ir kepimo miltelius suberkite į dubenį. Viduryje padarykite įdubą, į kurią įmuškite kiaušinį.
2. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais ir sudėkite ant viršaus.
3. Peiliu arba rankomis trinkite sviestą su miltais, kol gausite trupinių konsistenciją.
4. Tada rankomis suformuokite vientisą tešlos rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą maždaug valandai.
5. Obuolių įdaro ruošimas: Nulupkite obuolius, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite mažais gabalėliais.
6. Sudėkite juos į puodą, įpilkite vandens ir suberkite vanilinį cukrų.
7. Virkite obuolius ant vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišydami, kol jie suminkštės ir išgaruos vandens perteklius.
8. Palikite obuolius atvėsti. Kai jie visiškai atvės, įmaišykite citrinų želė miltelius, gerai išmaišykite, kad želė tolygiai pasiskirstytų.
9. Tešlos formavimas: Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalykite ją į dvi dalis. Vieną dalį iškočiokite ir perkelkite į kepimo formą, kruopščiai prispausdami prie dugno ir šonų. Ant tešlos tolygiai paskirstykite obuolių įdarą.
10. Antrąją tešlos dalį sutarkuokite stambia tarka ir paskirstykite obuolių sluoksnio viršuje.
11. Kepimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C be ventiliatoriaus.
12. Kepkite pyragą apie 40 minučių, kol viršus taps gražios auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti formoje.
13. Patiekimas: Pyragą supjaustykite porcijomis ir patiekite kambario temperatūroje su arbatos ar kavos puodeliu.
14. Norint suteikti ypatingo akcento, galite pabarstyti cukraus pudra.