Kalėdiniai sausainiai Žvaigždutės
Kategorija: Desertai
Ingredientai
- miltai: 500 gramų
- soda: 1 arbatinio šaukštelio
- cinamonas: 0,5 arbatinio šaukštelio
- maltas imbieras: 0,5 arbatinio šaukštelio
- malti gvazdikėliai: 0,5 arbatinio šaukštelio
- grietinėlė: 140 mililitrų
- kambario temperatūros sviestas: 150 gramų
- baltas cukrus: 100 gramų
- rudas cukrus: 150 gramų
- tamsus skystas medus: 200 gramų
Recepto paruošimas
1. Iš pradžių į dubenį persijokite miltus, sodą bei prieskonius. Kitame inde išplakite iki standumo grietinėlę.
2. Tada atskirame dubenyje mikseriu išplakite minkštą sviestą bei cukrų iki purios masės. Sumažinkite plakimo greitį bei į sviesto masę įplakite medų ir grietinėlę. Paplakite, kol viskas tarpusavyje susimaišys (ne ilgiau). Suberkite persijotus birius ingredientus bei plakite (arba maišykite šaukštu), kol viskas gerai susimaišys į vientisą tešlą.
3. Tešla gausis lipni - tokia ir turi būti. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę, padarykite tarsi disko formą bei atšaldykite šaldytuve bent jau 2 valandas (galite šaldyti iki 2 parų), kol tešla taps kieta.
4. Tuomet imkite ketvirtadalį tešlos, pabarstykite stalą miltais bei iškočiokite kuo plonesnį lakštą (maždaug 2 milimetrų storio; apie 35 centimetrų skersmens). Formelėmis išspauskite sausainukus bei atsargiai perkelkite ant kepimo popieriaus, tarp jų palikdamos maždaug 0,5 centimetro tarpus.
5. Paskui kepkite įkaitintoje iki 190 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 6 minutes (sausainiai pradžioje šiek tiek iškyla, o po to subliūkšta - tada galite juos jau traukti iš orkaitės). Neperkepame, nes sausainiai įgaus karstelėjusį skonį, kuris nėra toks jau "fainas"! Atvėsinkite ant grotelių. Laikyti galite maždaug 7 dienas sandariame inde. Mėgaukitės:)
6. Pastebėjimas: Tešlą tiesiog privalo itin itin plonai iškočioti, tokiu būdu sausainiukai bus traškūs - kaip tikri parduotuviniai imbieriniai sausainukai! Jei tešla nebus iškočiota pakankamai plonai - iškepę sausainiai bus ganėtinai kieti, bei ne tokie gardūs. Cukrų galite dėti tik baltą, bet jeigu naudosite ir rudąjį, tuomet sausainiai bus tamsesnės (man asmeniškai ir gražesnės) spalvos.